Danmarks Apotekerforening

Medicinpriserne er historisk lave

Del

Priserne på apoteksforbeholdt medicin er dykket kraftigt det seneste år og er nu på et historisk lavt niveau.

Fem procent. Så meget er medicinpriserne i gennemsnit faldet, når man sammenligner august måned i år med samme måned sidste år. Hvor sidste år midlertidigt bød på prishop i kølvandet på leveringsvigt, er udviklingen nu igen normaliseret, og priserne dykker.

Dermed fortsætter tendensen med faldende medicinpriser, der siden år 2000 i gennemsnit er mere end halveret. Dette gælder i hvert fald for receptpligtig medicin og andre lægemidler, som kun kan fås på apotekerne. Til sammenligning har håndkøbslægemidler, der også kan købes i detailhandlen, fulgt den almindelige prisudvikling og er i samme periode gennemsnitligt steget med næsten 30 procent.

Det viser en analyse, som Apotekerforeningen netop har gennemført.

Ifølge analysechef Per Nielsen kan det fortsatte prisfald især tilskrives den hårde priskonkurrence, der er en følge af proceduren med 14-dages licitationer på medicin. Det understøttes af apotekernes store fokus på så vidt muligt at tilbyde borgerne den billigste pakning:

”Vi kan i hvert fald konstatere, at den gennemsnitlige behandlingspris på medicin er dykket kraftigt siden årsskiftet. Og det er til trods for, at vi har været og fortsat er inde i en periode med relativt mange leveringssvigt. Ofte er det sådan, at når flere konkurrerende lægemidler inden for en substitutionsgruppe ikke kan skaffes, så får det priserne i vejret. Det skete eksempelvis sidste år, hvor nogle af de storsælgende lægemidler i en periode var ude af markedet. Det gav prishop på de få tilbageværende lægemidler. Men i år er situationen i stigende grad normaliseret. Priserne er faldet igen til under niveau, og de aktuelle leveringssvigt har ikke i samme grad som sidste år udløst prishop.”

Selvom der lige nu er leveringssvigt i 25 lægemiddelgrupper, og selvom der fortsat kan forekomme prisstigninger på udvalgte lægemidler, har det ikke fået de samlede gennemsnitlige priser til at stige tilsvarende.

Danmark har i forvejen nogle af Europas laveste priser på kopimedicin, som udgør to tredjedele af den medicin, apotekerne udleverer.

Læs analysen om prisen på apoteksforbeholdte lægemidler og leveringssvigt:  
https://www.apotekerforeningen.dk/-/media/apotekerforeningen/analyseroekonomi/analyse-om-leverancesvigt-og-prisudvikling-november-2020.pdf

Kontakter

Yderligere information fås hos analysechef Per Nielsen på tlf. 2751 8687

Information om Danmarks Apotekerforening

Danmarks Apotekerforening
Danmarks Apotekerforening
Bredgade 54
1260 København K

3376 7600http://apotekerforeningen.dk

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Apotekerforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Apotekerforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum