Patent- og Varemærkestyrelsen

Medicinalbranchen: Patenter er vigtigere end adgangen til arbejdskraft

Del

Et effektivt patentsystem er vigtigere end adgangen til kvalificeret arbejdskraft, lav selskabsskat og infrastruktur, når den danske og den europæiske medicinalindustri overvejer at gå ind på nye markeder. Det fastslår ny rapport.

Mere end 2,5 millioner mennesker er beskæftiget i medicinalindustrien i Europa. Derfor skulle man tro, at adgangen til kvalificeret arbejdskraft er den absolut vigtigste faktor, når industrien skal vælge nye markeder at investere i. Men det er ikke tilfældet. Det er derimod et velfungerende og effektivt patentsystem.

Det fastslår en ny rapport udarbejdet af revisions- og konsulenthuset PwC for The European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA), der repræsenterer omkring 2200 selskaber, blandt andet LEO Pharma, Novo Nordisk, Novartis og Lundbeck.

Hele 62 pct. af de adspurgte virksomheder ser immaterielle rettigheder som afgørende for, hvor og hvor meget der skal investeres i forskning og udvikling. Ifølge rapporten vil mange virksomheder ligefrem reducere deres investeringer i forskning og udvikling, hvis muligheden for at få beskyttet deres rettigheder svækkes.

”Det bekræfter os i, at et effektivt patentsystem udgør en væsentlig del af virksomhedernes generelle rammevilkår. Det giver virksomhederne en tryghed for med rette at kunne investere store ressourcer i forskning og udvikling,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen og fortsætter:

”Man skal samtidig holde sig for øje, at det kommer vores samfund til gode, fordi vi med patentet indgår en handel, hvor virksomhederne får en midlertidig eneret mod, at de til gengæld offentliggør deres viden, så andre kan blive inspireret og bygge videre på den. Det er den samfundskontrakt, der er indbygget i patentsystemet.”

Omfattende eksport af lægemidler
Den danske medicinalindustri eksporterer lægemidler for knap 92 mia. kr. Samtidig viser tal, at eksporten af lægemidler til især Asien kommer til at spille en stigende rolle fremover.

Men mens vi i Danmark og Europa har veludviklede patentsystemer, der sikrer, at danske virksomheder kan beskytte deres viden mod kopister og håndhæve deres rettigheder, hvis de krænkes, forholder det sig anderledes på flere af vækstmarkederne.

”Vores internationale arbejde i blandt andet Argentina, Brasilien og Indien har til hensigt at understøtte landenes arbejde med at opbygge velfungerende rettighedssystemer. På den måde styrkes rammevilkårene til gavn for både de involverede lande og de danske virksomheder, som påtænker at gå ind på disse markeder,” forklarer Sune Stampe Sørensen.

 

Rapporten kan læse her: https://www.efpia.eu/media/412939/efpia-economic-societal-footprint-industry-final-report-250619.pdf

Kontakter

Tine Heide ThomsenKommunikationschef

Tine er Kommunikationschef i Patent- og Varemærkestyrelsen. Ring til Tine, hvis du vil i kontakt med Patent- og Varemærkestyrelsen.

20 76 92 08tiht@dkpto.dk

Billeder

Information om Patent- og Varemærkestyrelsen

Patent- og Varemærkestyrelsen
Helgeshøj Allé 81
2630 Taastrup

43 50 80 00https://www.dkpto.dk/

Patent- og Varemærkestyrelsen er en del af Erhvervsministeriet, og vi bidrager til regeringens erhvervs- og vækstpolitik ved at hjælpe virksomheder med at gøre ideer til  forretning. Det er vores vision, at vi skal have Europas bedste IP-miljø for erhvervslivet.

Følg pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Patent- og Varemærkestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum