Hjerteforeningen

Medicin mod psykiatriske lidelser kan måske udløse farlige hjertearytmier

Del

Lille, indopereret ’sladrehank’ skal måle hjerterytmen hos danskere, der får medicinsk behandling mod psykiatriske lidelser. Vi vil skabe viden, der på sigt gør os i stand til at forhindre hjertestop som resultat af den ofte nødvendige antipsykotiske medicin, forklarer ledende forsker støttet af Hjerteforeningen.

Foto: Nordsjællands Hospital
Foto: Nordsjællands Hospital

Ikke større end en papirklip.


Sådan beskriver ledende forsker og hjertelæge ved Nordsjællands Hospital Casper N. Bang størrelsen på den lille optagemaskine, som deltagerne i hans stort anlagte forskningsstudie får indopereret under huden, lige over hvor hjertet sidder. Her skal den ’sladre’ om deltagernes hjerterytme.

Hjerteforeningen har støttet forskningen med lidt over 1 million kroner.

Formålet med Casper N. Bangs forskning er ganske enkelt, nemlig at besvare spørgsmålet: Hvordan påvirker antipsykotisk behandling hjerterytmen?

Svaret har en stor anvendelse og et meget alvorligt udgangspunkt, da man mistænker antipsykotisk behandling for at kunne udløse pludselige hjertestop hos danskeren, som indtager medicinen. Forskningen skal skaffe viden, som på sigt skal afklare hvor hyppigt hjertearytmierne forekommer og medvirke til at forhindre de potentielt dødelige hjerterytmer hos patientgruppen.

- Vi ved ikke, hvorfor folk, der tager antipsykotiske midler, oftere oplever disse hjertestop end andre mennesker. I mit forskningsprojekt vil vi finde ud af, om uregelmæssig hjerterytme i sig selv udløser dette, eller om der er andre elementer, som påvirker udfaldet, eksempelvis livsstil, om man ryger, om man er kvinde eller mand eller noget helt tredje, forklarer Casper N. Bang.

- For det mærkelige er også, at man under en obduktion ikke har kunnet se, at patienterne har haft andre sygdomme som for eksempel en blodprop. Vi taler derfor lige nu om uforklarlige, pludselige hjertestop. Årsagen må vi derfor afklare, så vi undgå til bund i hurtigst muligt.

Psykisk sygdom koster leveår

Forskerne ved i dag, at den forventede levetid er cirka 20 år kortere for patienter med psykisk sygdom i forhold til resten af den danske befolkning.

Casper N. Bang peger på, at nyere forskning viser, at flere af de antipsykotiske lægemidler måske – uden sikker dokumentation endnu – kan forårsage farlige hjerterytmer.

- Udfordringen er, at forskningen på området er meget begrænset, og at vi ikke ved, hvor ofte patientgruppen her oplever eventuelle farlige hjerterytmer. Det er dog ikke helt let at overvåge hjerterytmen på denne patientgruppe, som jo i sagens natur er en udfordret patientgruppe og derfor i mindre grad har lyst og kan gå rundt med overvågningsudstyr monteret på sig. Takket været moderne metoder og teknologier har vi dog nu fået mulighed for at anvende en lille optager, som vi meget diskret kan indoperere lige under huden, så den ikke er til gene i det daglige. På den måde kan vi lave længerevarende optagelser af hjertet og derved få meget mere data at arbejde med.

Den lille lydoptager er nem at fjerne igen og har en batterilevetid på tre år. Fra oktober i år vil over 600 patienter blive inkluderet i forskningsstudiet over de næste 2 år, hvoraf patienterne vil blive fulgt over to år hvor de vil gå med optageren, hvis de er egnede til at deltage. Efterfølgende skal data fra patienterne analyseres. 

- Den lille optager gør os i stand til at måle hyppigheden af potentielle farlige hjerterytmeforstyrrelser og hjerteanfald. Så vi ser frem til at se nærmere på informationerne, vi får ind, siger Casper N. Bang.

Første studie af sin slags i verden

Hos Hjerteforeningen er forskningschef Gunnar Gislason begejstret for udsigterne i forskningen, fordi den skal hjælpe en udsat gruppe patienterne.

- Denne undersøgelse er den første i verden, der indopererer og bruger den lille båndoptager til langtidsovervågning af hjerterytmen for at afsløre farlige hjerterytmer hos patienter i

antipsykotisk behandling. I sig selv gør det os som Hjerteforeningen selvfølgelig stolte af at støtte forskningen, og ikke mindst fordi resultaterne vil hjælpe læger og patienter i at vælge den bedste og mest sikre behandling og dermed minimere eller helt undgå farlige hjerterytme bivirkninger til antipsykotisk medicin, siger Gunnar Gislason.

Casper N. Bang understreger, at forskningsprojektets sigte er at gøre en reel forskel over for patienterne.

- Studiet kan give unik viden om antipsykofarmika og deres risiko for hjertet – og give en vigtig indsigt i risikostyringen af den medicin, vi giver danskerne med psykiatriske lidelser. Det er sandsynligt, at den nye viden vil skabe nye måder at behandle denne patientgruppe på både i Danmark og resten af verden. På den vis vil forskningen kunne guide klinikere til at undgå unødvendige dødelige hjerteanfald, forklarer Casper N. Bang.

Undersøgelsen udføres som et fælles projekt mellem psykiatriske og kardiologiske afdelinger i hele Danmark.

Ønsker du et interview?

Kontakt pressekontakt, der vil videreformidle kontakt til forskere.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Foto: Nordsjællands Hospital
Foto: Nordsjællands Hospital
Download

Information om Hjerteforeningen

Hjerteforeningen
Hjerteforeningen
Vognmagergade 7, 3. sal
1120 København K

70 25 00 00https://hjerteforeningen.dk/

Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med 127.500 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.

Besøg os på hjerteforeningen.dk

Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen

Forskere undersøger risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning17.9.2020 11:13:45 CESTPressemeddelelse

Forsker Maria Guldbrandt Hauge har modtaget over 1 million kroner af Hjerteforeningen til forskning i hjerte-kar-sygdom efter svangerskabsforgiftning. Af disse har motionseventen ”Ladywalk” doneret 800.000 kroner til forskningen, der skal hjælpe danske kvinder, der har haft svangerskabsforgiftning, og som har dobbelt så stor risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdom senere i livet.

Gentest kan afsløre risiko for nedsat pumpefunktion hos patienter med fortykket hjerte  9.9.2020 11:52:09 CESTPressemeddelelse

Næsten hver 10. patient med fortykket hjerte også kaldet hypertrofisk kardiomyopati (HCM) er ifølge et nyt stort internationalt studie genetisk disponeret for at få nedsat hjertets pumpefunktion og dermed i høj risiko for at få hjertesvigt og dø af sygdommen. Den nye viden betyder, at man fremover kan følge den gruppe af patienter tæt og give dem hurtig hjælp, hvis de oplever symptomer.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum