Dansk Byggeri

Medarbejdermangel lægger en dæmper på optimismen

Del

Selv om væksten er aftaget lidt, så kryber ordrebeholdningen opad, og der er i snit 5,6 måneders arbejde i ordrebøgerne. Alligevel er optimismen i byggeriet behersket, viser branchens sammensatte konjunkturindikator. Det skyldes især den stigende mangel på kvalificeret arbejdskraft, mener Dansk Byggeri.

- Sommeren har været over os i to måneder nu, men erhvervslivet har svært ved for alvor at komme i sommerstemning. Selv om byggeriet nu i fem år har befundet sig på en opadgående kurve, har branchens sammensatte konjunkturindikator overraskende svært ved at komme op i det positive territorium. Fra maj til juni dykkede Danmarks Statistiks indikator fra et nettotal på -2 til nu -3, siger Dansk Byggeris cheføkonom Bo Sandberg.

Nettotallet i Danmarks Statistiks konjunkturindikator dannes ved at fratrække de negative bedømmelser fra de positive bedømmelser i virksomhederne.

- 2018 har foreløbig budt på moderat fremgang for byggeriet, blandt andet målt ved beskæftigelsen. Stille og roligt uden de store armbevægelser – lidt ligesom fodboldlandsholdets fremfærd i Rusland, siger Bo Sandberg.

Flere mærker manglen på arbejdskraft
Som en naturlig konsekvens af de senere års fremgang i bygge og anlæg, er mangel på arbejdskraft rykket øverst på listen af udfordringer. I juni var der hele 30 procent af byggevirksomhederne, der blev begrænset i produktionen på grund af mangel på arbejdskraft, mens det nu blot er 13 procent, der bremses af mangel på efterspørgsel.

- Det er svært at pege på andre årsager til den afdæmpede optimisme i byggebranchen end, at manglen på kompetent arbejdskraft kan mærkes rundt omkring. Og der er ingen grund til at tro, at den udfordring går væk af sig selv. Indtil videre kan udfordringen dog nogenlunde håndteres med flere nyuddannede, udenlandsk arbejdskraft, seniorer, der bliver længere på arbejdsmarkedet samt øget digitalisering, siger cheføkonomen.

Kontakter

Information om Dansk Byggeri

Dansk Byggeri
Dansk Byggeri
Nørre Voldgade 106
1358 København K

72 16 00 00https://www.danskbyggeri.dk/

Dansk Byggeri er erhvervs- og arbejdsgiverorganisation inden for byggeri, anlæg og byggeindustri. Med omkring 5.700 medlemmer spænder organisationen bredt geografisk og fagligt, og dækker alle led i byggeprocessen.

Dansk Byggeris hovedopgaver er at opnå erhvervspolitisk indflydelse, deltage i den offentlige debat, yde rådgivning og sikre overenskomster, så medlemmerne kan udvikle deres virksomheder bedst muligt til gavn for beskæftigelsen og konkurrenceevnen.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Byggeri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum