DI - Dansk Industri

Medarbejdermangel i vild vækst: Virksomhederne kunne ansætte yderligere 32.000 medarbejdere

Del

Manglen på yderligere medarbejdere er tæt på fordoblet på tre måneder, og medarbejdermanglen koster samfundet milliarder af kroner hver eneste måned, viser ny analyse fra Dansk Industri. Det er penge, samfundet risikerer at gå glip af, og som kunne være brugt på bl.a. grøn omstilling, digitalisering og velfærd.

Manglen på medarbejdere er vokset vildt i løbet af de seneste tre måneder. Hvor virksomhederne i juni kunne have ansat yderligere 18.000 medarbejdere, så er tallet nu 32.000, fremgår det af en DI-analyse, som bygger på svar fra danske virksomheder her i september, og som er de nyeste tal for manglen på medarbejdere. 

- Der er nærmest tale om en eksplosion i manglen på medarbejdere. Og det er i hele Danmark og på tværs af brancher. Det er en dybt alvorlig situation, der koster både virksomhederne og samfundet dyrt, siger DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.   

- Vi står med alle muligheder for at realisere det grønne og fremtidssikrede samfund, vi ønsker os, men både nu og på den lange bane kræver det helt fundamentalt, at der er hænder nok til at gøre mulighederne til virkelighed. Den grønne omstilling og den digitale transformation realiserer ikke sig selv.

Ifølge DI’s analyse kan det samfundsmæssige tab opgøres til 32 milliarder kroner om året. Det er den værdi, som virksomhederne og deres medarbejdere i fællesskab kunne have skabt, hvis altså der var nok kvalificeret arbejdskraft at få.

- Så massivt og akut et samfundsproblem kalder på, at regeringen og Folketinget finder konkrete løsninger, som kan løfte arbejdsudbuddet nu og her. Eksempelvis ved at få flere af vores værdsatte ældre medarbejdere til at vælge arbejdet til og efterlønnen fra, ved af få de unge hurtigere i gang samt ved at få sænket beløbsgrænsen for relevant udenlandsk arbejdskraft, siger Lars Sandahl Sørensen.

Medarbejdermangel truer væksten

Seks ud af ti virksomheder ser manglen på arbejdskraft som den største udfordring for væksten, viser DI’s analyse også.

- Derfor er det et stort problem, at virksomhederne har så mange stillinger, der ikke bliver besat. Vi har en kæmpemangel på arbejdskraft, og virksomhederne må sige nej til ordrer, og det rammer dem på væksten, fortæller Lars Sandahl Sørensen.

 - Når over halvdelen af virksomhederne siger, at mangel på medarbejdere er den største bremse for vækst, så kræver det politisk handling, der skaffer mere arbejdskraft med det samme, siger Lars Sandahl Sørensen.

At løse manglen på arbejdskraft er en af DI’s hovedprioriteter, når partierne igen sætter sig til forhandlingsbordet, ligesom det er et af emnerne på DI Topmødet 2021 tirsdag.

eftermiddag.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Nis Peder Kolby, tlf. 40323400, e-mail nipk@di.dk

Billeder

Links

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum