Matematisk Kantine fylder 60 år

Nej, det er ikke en regnefejl. Det er i dag præcis 60 år siden, at Matematisk Kantine første gang langede et stykke kage over disken til en sukkerkold studerende. Prisen var 30 øre – det samme som en kop kaffe, i øvrigt.
Siden er MatKant blevet en institution i Aarhus, både for universitetets studerende og medarbejdere (nuværende såvel som tidligere) og for mange af egnens borgere.
Som navnet antyder blev Matematisk Kantine grundlagt i Matematisk Instituts den gang nybyggede lokaler, om end den dengang hed Frokoststuen.
Bag den stod en forening af medarbejdere ved Institut for Matematik, men klientellet var ikke begrænset til dem. I 1959 var der 168 studerende i de matematisk-fysiske faggrupper, men der var 945 på det lægevidenskabelige fakultet, og mange af dem kom også myldrende.
Mylderet fortsatte
Det samme gjorde tusinder af studerende fra en lang række uddannelser på Aarhus Universitet i de følgende årtier. En del af dem kom alligevel forbi, for matematik indgår i mange andre uddannelser end lige matematik. Men den væsentligste årsag er nok, at kantinen under sin første leder, Emmy Thorup, i løbet af få år fik ry for at være universitetsparkens bedste og hyggeligste frokoststed.
Kantinen og Institut for Matematik flyttede til de nuværende lokaler i 1967, og siden har den (kantinen, altså) været nødt til at inddrage mere og mere plads.
Tilstrømningen er nemlig tiltaget, og kantinen omsætter nu for omkring 12,5 mio. kr. om året, eksklusiv moms. Og den drives stadig af en forening. Den hedder nu Foreningen af studerende og medarbejdere ved Institut for Matematiske Fag.
Trængsel om aftenbuffet
En del af den tiltagende tilstrømning skyldes naturligvis, at Aarhus Universitet har fået flere studerende og medarbejdere. En nok så væsentlig grund er, at Matematisk Kantine i 2011 begyndte at servere om aftenen, hvor folk strømmer til buffeten i forbindelse med Folkeuniversitetets forelæsninger på AU og de Offentlige Foredrag i Naturvidenskab.
Og da der er åben adgang, kommer der også folk fra byen, som bare vil have et godt måltid mad til en rimelig pris.
Ifølge kantinens bestyrer, Jørgen Bæk, er langt størstedelen af aftengæsterne dog stadig enten fra Folkeuniversitetet, foredragene eller på forskellige måder tilknyttet universitetet.
Mad fra bunden
Jørgen Bæk har ledet Matematisk Kantine i 30 år og er en af de fire kokke, som sammen med fire smørrebrødsjomfruer, to bagere, fem kantineassistenter og to elever for tiden sørger for, at gæsterne ikke behøver at gå sultne derfra.
”Vores fokus er god hjemmelavet mad til mange og til lave priser. Og vi laver maden fra bunden, vi bruger yderst få halvfabrikata,” siger Jørgen Bæk.
Det gælder også fødselsdagskagerne og buffet’en, som kantinen disker op med under dagens fødselsdagsfest.
Du kan læse mere om festen, kantinen og dens historie på matkant.dk
Kontakter
Kantineleder Jørgen Bæk
Mobil 2066 3886
Mail baek@math.au.dk
Billeder
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Flagermus jager hurtigere, når de både bruger øjne og ører10.9.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Det var noget af en øjenåbner for en gruppe forskere, da de opdagede, at flagermus også bruger øjnene, når de jager insekter − i hvert fald, når det er lyst nok til det. Målinger viser, at når insektædende flagermus kombinerer ekkolokalisering og syn, sætter det turbo på fangsten.
Klimaforandringer skubber bøg og rødgran mod nord: Danske skove vil være helt forandrede i år 210019.8.2025 14:35:45 CEST | Pressemeddelelse
Om få årtier vil klimaet i mange af verdens skove være så anderledes, at mange af deres træer får svært ved at overleve. I Danmark risikerer vi, at arter som bøg og rødgran bliver presset ud, viser ny forskning fra Aarhus Universitet.
Forskere kortlægger, hvordan planter danner rødder – viden der kan gøre dem stærkere under tørke4.8.2025 13:57:54 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan ved en plante, hvor den skal danne en ny rod? Det spørgsmål har forskere fra Aarhus Universitet og internationale samarbejdspartnere nu givet et banebrydende svar på. I et nyt studie kortlægger de, hvordan planters rodnet udvikler sig helt ned på molekylært niveau. Og den viden kan på sigt få betydning for både planteforædling og forståelsen af, hvordan ukrudtsmidler virker. Opdagelsen åbner for nye muligheder for at udvikle afgrøder, der er bedre rustet til et klima med mere tørke og ekstreme vejrforhold, og samtidig giver den indsigt i, hvordan kemiske stoffer påvirker planters vækst indefra.
Forskere udvikler nyt RNA-værktøj mod ALS - kan bane vej for fremtidige behandlinger8.7.2025 09:29:26 CEST | Pressemeddelelse
Forskere ved Aarhus Universitet har som de første brugt cirkulært RNA til at nedbryde sygdomsassocierede proteiner i humane celler og peger på nye fremtidige veje til behandling af ALS.
International anerkendelse til Aarhus-forskere: RNA-forskning i raketfart17.6.2025 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
RNA-forskningen i Aarhus får et markant løft. To forskere fra samme institut og forskningsmiljø er netop hver blevet tildelt en af Europas mest prestigefyldte forskningsbevillinger – en sjældenhed, som vidner om både faglig tyngde og strategisk potentiale i den aarhusianske forskning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum