Lolland Kommune

Masser af medvind på arkivernes årsmøde

Del

35 frivillige arkivmedarbejdere fra Lollands arkiver var 20. marts samlet til arkivernes årsmøde i Birket Kulturhus. Formanden for Sammenslutningen af Lokalarkiver (SLA) Jørgen Thomsen havde opløftende budskaber med, og arkiverne luftede deres bekymring i forhold til den nye persondatalov.

Næsten 3 millioner besøgende

Der var forårstoner fra Sammenslutningen af Lokalarkivers formand Jørgen Thomsen, da han kiggede forbi arkivernes årsmøde i Lolland Kommune:

”Generelt set har jeg svært ved at være pessimistisk på arkivernes vegne,” udtalte formanden i sit oplæg til arkiverne.

Med næsten 3 millioner besøgende på lokalarkivernes digitale platform Arkiv.dk, massiv opbakning fra Velux Fonden og med arkiver rundt om i landet, der formår at samarbejde og gå nye veje for at formidle lokalhistorien, er det da også svært at genkende det typiske billede af landets arkiver som støvede og hengemte.

Meget for pengene

På Lolland går det også godt. De lokale arkiver er godt med på digitaliseringsbølgen, flere arkiver har fået støtte fra Velux Fonden til udstyr og projekter, og både TV2 og DR1 har brugt lokale arkiver til at sætte Lolland på landkortet i forskellige programmer. Næstformand i Fritids- og Kulturudvalget Leif Utermöhl lagde heller ikke skjul på sin begejstring:

”Nu var det min debut på arkivernes årsmøde og på et arkiv i det hele taget, men hold da op hvor de dribler derudaf, som vi ville sige på fodboldbanen! Jeg synes faktisk, vi som kommune får rigtig meget for pengene, når man tænker på, hvordan arkiverne bidrager til at fortælle og passe på vores lokale historie. Og så gør de det frivilligt. Imponerende!,” udtaler Leif Utermöhl.

Scanning af værftets historie

Imponerende var også fortællingen fra Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, hvor de med støtte fra Velux Fonden har sat sig for at scanne de mere end 50.000 billeder, de har liggende fra Nakskov Skibsværft. Med projektet ønsker arkivet at fortælle historien om skibsværftet gennem billeder til glæde for blandt andre tidligere medarbejdere på værftet. Og interessen har været massiv.

”Vi inviterede bredt ud til et infomøde om projektet for at høre, om der var tidligere ansatte, der kunne tænke sig at hjælpe os med at scanne alle billederne. I mit stille sind var jeg tilfreds, hvis der dukkede 5-10 personer op, og vi så kunne få 1-2 nye frivillige. Der kom 25, og nu har vi 12 nye frivillige, der scanner billeder på livet løs og ikke mindst bidrager med historier fra deres tid på værftet. Derudover har vi tre på venteliste,” fortæller arkivleder Heidi Pfeffer.

Selvfølgelig er der også udfordringer

Midt i forårsstemningen på årsmødet var der dog også udfordringer, som blev drøftet. Selvom det går godt med frivilligheden på arkiverne, er der også arkiver der kæmper for at finde nye frivillige. For eksempel leder Lolland Kommune for tiden efter en frivillig arkivleder til Højreby Arkiv, og også andre lollandske arkiver kunne godt bruge flere hænder.

Den nye persondatalov og flytningen af Sydlollands Arkiv blev udpeget som fokusområder i 2018, og både Lolland Kommune og SLA forsikrer arkiverne om, at de vil bistå med råd og vejledning i forhold til de udfordringer, der måtte være.

Nøgleord

Kontakter

Jørgen Thomsen
Formand for Sammenslutningen af Lokalarkiver
Tlf. 24 22 27 66

Leif Utermöhl
Næstformand Fritids- og Kulturudvalget
Tlf. 20 25 92 45

Heidi Pfeffer
Arkivleder, Nakskov Lokalhistoriske Arkiv
Tlf. 54 67 68 64

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Flere pædagoger til daginstitutioner i Lolland Kommune13.9.2018 06:10pressemeddelelse

Socialstyrelsen har tildelt Lolland Kommune 16,9 millioner kr. til arbejdet med den tidlige indsats i fem af kommunens daginstitutioner. Midlerne går til at ansætte flere pædagoger med henblik på at styrke børnenes trivsel og udvikling. Med de ekstra hænder bliver der flere og bedre muligheder for at arbejde med børnene i mindre grupper, og børnene vil opleve mere voksenkontakt og nærvær i dagligdagen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum