Lolland Kommune

Masser af medvind på arkivernes årsmøde

Del

35 frivillige arkivmedarbejdere fra Lollands arkiver var 20. marts samlet til arkivernes årsmøde i Birket Kulturhus. Formanden for Sammenslutningen af Lokalarkiver (SLA) Jørgen Thomsen havde opløftende budskaber med, og arkiverne luftede deres bekymring i forhold til den nye persondatalov.

Næsten 3 millioner besøgende

Der var forårstoner fra Sammenslutningen af Lokalarkivers formand Jørgen Thomsen, da han kiggede forbi arkivernes årsmøde i Lolland Kommune:

”Generelt set har jeg svært ved at være pessimistisk på arkivernes vegne,” udtalte formanden i sit oplæg til arkiverne.

Med næsten 3 millioner besøgende på lokalarkivernes digitale platform Arkiv.dk, massiv opbakning fra Velux Fonden og med arkiver rundt om i landet, der formår at samarbejde og gå nye veje for at formidle lokalhistorien, er det da også svært at genkende det typiske billede af landets arkiver som støvede og hengemte.

Meget for pengene

På Lolland går det også godt. De lokale arkiver er godt med på digitaliseringsbølgen, flere arkiver har fået støtte fra Velux Fonden til udstyr og projekter, og både TV2 og DR1 har brugt lokale arkiver til at sætte Lolland på landkortet i forskellige programmer. Næstformand i Fritids- og Kulturudvalget Leif Utermöhl lagde heller ikke skjul på sin begejstring:

”Nu var det min debut på arkivernes årsmøde og på et arkiv i det hele taget, men hold da op hvor de dribler derudaf, som vi ville sige på fodboldbanen! Jeg synes faktisk, vi som kommune får rigtig meget for pengene, når man tænker på, hvordan arkiverne bidrager til at fortælle og passe på vores lokale historie. Og så gør de det frivilligt. Imponerende!,” udtaler Leif Utermöhl.

Scanning af værftets historie

Imponerende var også fortællingen fra Nakskov Lokalhistoriske Arkiv, hvor de med støtte fra Velux Fonden har sat sig for at scanne de mere end 50.000 billeder, de har liggende fra Nakskov Skibsværft. Med projektet ønsker arkivet at fortælle historien om skibsværftet gennem billeder til glæde for blandt andre tidligere medarbejdere på værftet. Og interessen har været massiv.

”Vi inviterede bredt ud til et infomøde om projektet for at høre, om der var tidligere ansatte, der kunne tænke sig at hjælpe os med at scanne alle billederne. I mit stille sind var jeg tilfreds, hvis der dukkede 5-10 personer op, og vi så kunne få 1-2 nye frivillige. Der kom 25, og nu har vi 12 nye frivillige, der scanner billeder på livet løs og ikke mindst bidrager med historier fra deres tid på værftet. Derudover har vi tre på venteliste,” fortæller arkivleder Heidi Pfeffer.

Selvfølgelig er der også udfordringer

Midt i forårsstemningen på årsmødet var der dog også udfordringer, som blev drøftet. Selvom det går godt med frivilligheden på arkiverne, er der også arkiver der kæmper for at finde nye frivillige. For eksempel leder Lolland Kommune for tiden efter en frivillig arkivleder til Højreby Arkiv, og også andre lollandske arkiver kunne godt bruge flere hænder.

Den nye persondatalov og flytningen af Sydlollands Arkiv blev udpeget som fokusområder i 2018, og både Lolland Kommune og SLA forsikrer arkiverne om, at de vil bistå med råd og vejledning i forhold til de udfordringer, der måtte være.

Nøgleord

Kontakter

Jørgen Thomsen
Formand for Sammenslutningen af Lokalarkiver
Tlf. 24 22 27 66

Leif Utermöhl
Næstformand Fritids- og Kulturudvalget
Tlf. 20 25 92 45

Heidi Pfeffer
Arkivleder, Nakskov Lokalhistoriske Arkiv
Tlf. 54 67 68 64

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Invitation til fyraftensmøde om udvikling af ambassadørkorps22.1.2019 06:00:00Pressemeddelelse

Lolland Kommune har i efteråret 2018 igangsat bosætningskampagnen ”Lolland Lever Livet” som led i byrådets ønske om at skabe øget fokus på bosætning. Kampagnen skal fortælle de gode historier om attraktive boliger, fantastisk natur og stærkt fællesskab på Lolland, men de bedste ambassadører er dog borgerne selv, og derfor inviterer Lolland Kommune til et fyraftensmøde om udviklingen af et ambassadørkorps.

Barnets tarv lægges til grund for tvangsadoptioner18.1.2019 12:00:00Pressemeddelelse

Børne- og socialministeren har 16. januar 2019 afgivet svar på folketingmedlems Karin Nødgaards §20-spørgsmål om tvangsadoptioner i Lolland Kommune med henvisning til en artikel på dr.dk den 19. december. Spørgsmålet kan give indtryk af, at tvangsadoptioner i Lolland Kommune sker ud fra økonomiske hensyn og ikke barnets tarv. Det er ikke korrekt, som Lolland Kommune også gjorde opmærksom på samme dag, som artiklen blev bragt på dr.dk.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum