Vejdirektoratet

Markfirben får nye hjem ved Roskilde

Del

Biodiversiteten i Danmark er under pres, og blandt andet markfirben er i stor tilbagegang. Derfor skaber Vejdirektoratet, Roskilde Kommune og Naturstyrelsen Midtsjælland nu bedre leve- og ynglesteder for markfirben.

Man kan stadig være heldig at se et lille grønt og brunt markfirben pible afsted ved Lynghøjsøerne og i Svogerslev ved Roskilde. Men bestanden er ganske lille og sårbar, og der skal gøres en indsats, hvis artens overlevelse i området skal sikres.

Derfor har Vejdirektoratet, Roskilde Kommune og Naturstyrelsen Midtsjælland indledt et samarbejde om at skabe bedre leve- og ynglesteder for de små dyr. Og mandag den 16. august tog transportminister Benny Engelbrecht sammen med Roskildes Borgmester Thomas Breddam første spadestik til 50 grusbunker, som skal give firbenene nye steder at lægge æg.

”Det er vigtigt, at vi passer på den vilde natur, som desværre længe har været under pres i Danmark. Biodiversitet og infrastruktur behøver ikke at være hinandens modsætninger. Hvis vi tænker os om og planlægger arbejdet med vores infrastruktur godt, kan vi udnytte de mange muligheder, det giver. Både store og små tiltag har effekt, og det er bare ét af de mange vigtige skridt i den rigtige retning, at vi i dag er gået i gang med at skabe nye levesteder for markfirben, så arten igen kan trives,” siger transportminister Benny Engelbrecht.

De 50 grusbunker vil give markfirbenene mulighed for at udvide deres yngleområde og binde flere mindre områder sammen. De varmeelskende firben er nemlig afhængige af syd- og vestvendte, solbeskinnede skråninger med gruset jord, hvor de lægger deres æg.


Fakta om markfirben

  • Markfirben er en vigtig del af den danske fauna.
  • Du kan møde markfirbenet fra april til oktober. Det kan blive op til 22 cm, men over halvdelen af længden er den lange hale.
  • I april-juni har markfirbenene deres yngletid, hvor de stærkt grønne hanner kæmper om de mere grå hunner. Hunnerne lægger æggene fra maj-juli i gruset jord, hvor der er sol.
  • I løbet af august-september klækker æggene, og de små unger på 5-6 cm kommer frem.
  • I september-oktober går markfirbenene i vinterdvale i stenbunker, musehuller osv., og kommer først frem igen, når forårssolen begynder at få magt.
  • Markfirben lever af bl.a. græshopper, edderkopper og orme, som de jager imellem græs og blomster.
  • Markfirben er fredede og særligt beskyttet af Habitatdirektivet.

Kontaktinformation
Pressechef for transportministeren, Martin Hein, tlf. 4185 1483, mail: mhi@trm.dk 
Pressekonsulent i Vejdirektoratet, Nina Bach Andersen, tlf. 2267 3013, mail: niba@vd.dk 
Naturstyrelsen Midtsjælland, Henrik Jørgensen, tlf. 72 54 32 72 hej@nst.dk
Biolog i Roskilde Kommune, Kate Bjerrum, 4046 1901, katesb@roskilde.dk 

Billeder

Information om Vejdirektoratet

Vejdirektoratet
Vejdirektoratet
Carsten Niebuhrs Gade 43, 5. sal
1577 København V

+45 7244 3333https://www.vejdirektoratet.dk/

Følg pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Vejdirektoratet

Vejdirektoratet lægger ny asfalt på to ramper i Motorvejskryds Odense22.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Fra mandag den 27. september og tre dage frem udskifter Vejdirektoratet den slidte asfalt på to af ramperne i rampeanlægget ved Motorvejskryds Odense. Det drejer som om frakørselsrampen i østgående retning fra Fynske Motorvej til Svendborgmotorvejen i sydgående retning samt frakørselsrampen fra Svendborgmotorvejen i nordgående retning til Fynske motorvej i østgående retning. Arbejdet starter med, at den gamle belægning fræses af. Herefter udføres der lokale reparationer i belægningen. Endelig udlægges der ny belægning, og til slut påføres der striber. For at genere trafikamterne mindst muligt bliver arbejdet udført som aften- og natarbejde mellem klokken 17.30 – 06.00. De nævnte ramper vil periodevis være spærret, mens der arbejdes på dem. Når de er spærret, vil der være skiltet med omkørsel. Der vil være risiko for kødannelse, så trafikanterne skal påregne længere rejsetid. Udenfor arbejdsperioderne vil alle spor og ramper være åbne for normal trafik. Vejdirektoratet beklager på forhå

I tvivl om farten? Kig på kantpælen22.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Siden sidste efterår har Vejdirektoratet testet en ny metode for at få flere trafikanter til at overholde den generelle hastighedsgrænse på 80 km/t på landevejene. Helt konkret har Vejdirektoratet anbragt et lille fartmærke på kantpælene på seks udvalgte landeveje i Midt- og Vestjylland for at minde trafikanterne om hastighedsgrænsen. Og forsøget fortsætter i resten af dette efterår, hvor det bliver undersøgt, om trafikanterne bliver bedre til at holde hastigheden, hvis de hele tiden bliver mindet om den. ”Vi har jo mange ulykker, der skyldes for høj fart og uopmærksomhed – ikke mindst på landevejene. Derfor vil vi gerne teste, om trafikanterne sænker farten, hvis de hele tiden bliver mindet om hastighedsgrænsen på 80 km/t.,” siger afdelingsleder Niels Skjøde Agerholm fra Vejdirektoratet. ”Det er et helt nyt redskab, som vi på denne måde prøver af, og jeg er spændt på at se resultaterne.” Fartmærkerne på kantpælene er udstyret med reflekser og udformet med det sorte tal, der minder om

Vejdirektoratet inviterer til markedsdialog om udrulning af ladeinfrastruktur21.9.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I de kommende år skal Vejdirektoratet etablere 32 lade-parker til el-biler og andre eldrevne køretøjer på rastepladser langs motorvejsnettet over hele Danmark. I alt er der afsat 500 millioner kroner på denne opgave i overensstemmelse med den aftale om Infrastrukturplan 2035, som regeringen indgik før sommerferien med Folketingets øvrige partier. Som et første skridt i processen frem mod oprettelsen af de mange ladeparker skal Vejdirektoratet beslutte, hvem der skal etablere og drive ladestanderene. For at få det bedste grundlag for at træffe den beslutning, inviterer Vejdirektoratet til markedsdialog med interesserede parter i branchen. Et initiativ, der hilses velkommen af transportminister Benny Engelbrecht. ”Der er ikke tvivl om, at tilgængelig ladeinfrastruktur i hele landet er en forudsætning for, at flere danskere skifter den fossile bil ud med en elbil,” siger transportministeren. ”Det handler om at fjerne rækkeviddeangst hos de, der overvejer at købe elbil. Den halve milliard,

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum