AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Mangel på lærepladser er størst på Sjælland og i Hovedstaden – se tallet for din region

Del
Der er store regionale forskelle, når det kommer til lærepladsmangel, viser analyse fra Arbejdsbevægelsen Erhvervsråd. Manglen på lærepladser er størst i Region Hovedstaden og mindst i Region Midtjylland.

ERHVERVSUDDANNELSER

Det er sværest at finde en læreplads på Sjælland. Det viser ny analyse fra Arbejdsbevægelsen Erhvervsråd.

7,6 procent af eleverne på erhvervsuddannelserne i Region Hovedstaden mangler per marts 2022 en læreplads, og tallet er 6,6 procent i Region Sjælland. Det er en markant forskel fra Region Midtjylland, hvor 4,2 procent elever mangler en læreplads.

”Der er stor variation på andelen uden læreplads på tværs af regionerne. Særligt slemt står det til i hovedstadsområdet. Her blev man særligt hårdt af coronakrisen og vores undersøgelser viser, at det stadig er sværere at finde læreplads her,” siger Mie Dalskov Pihl, chefanalytiker og projektchef i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Siden 2017 har alle fem regioner oplevet et fald i manglen på lærepladser, men den positive tendens dækker altså over betydelige niveaumæssige forskelle.

”Det er rigtig positivt, at andelen af elever på erhvervsuddannelserne, der mangler en læreplads er faldet, men det er vigtigt at huske på, at der stadig er stor forskel på, hvordan det står til. Der er simpelthen ulighed i, hvor nemt det er at finde en læreplads, alt efter hvor i landet man som ung har hjemme,” siger Mie Dalskov Pihl.

I Region Nordjylland var tallet 5,7 procent og i Region Syddanmark 5,1 procent.

Trods positiv fremgang mangler tusindvis lærepladser

På landsplan er andelen er elever uden en læreplads den laveste i 12 år. Siden 2016, er den relative mangel på lærepladser mere end halveret.

På trods af den positive udvikling mangler tusindvis af elever fortsat en læreplads. Knap 4.700 elever står på nuværende tidspunkt uden en læreplads.

”Vi ser positivt på udviklingen, men det er paradoksalt, at så mange elever står uden en læreplads, når vi ser en rekordhøj beskæftigelse, lav ledighed og mangel på arbejdskraft. Virksomhederne kan være med til at uddanne den arbejdskraft, de mangler,” siger Mie Dalskov Pihl.

”De gode konjunkturer betyder, at virksomhederne er begyndt at oprette flere lærepladser, men vi er ikke i mål. Der er stadig tusindvis af elever, der mangler en læreplads. Det er vigtigt vi stadig har fokus på at sikre tilstrækkeligt med lærepladser. Vi må ikke hvile på laurbærrene. Det danske arbejdsmarked står overfor en stor mangel på faglært arbejdskraft. Uden flere lærlinge, kommer vi ikke i mål,” siger Mie Dalskov Pihl. 

Læs analyse her.

Analysens hovedkonklusioner

  • Andelen af elever uden læreplads er faldet fra 12,9 procent i 2016 til 5,7 procent i 2022, men cirka 4.700 elever mangler fortsat en læreplads.

  • Det seneste år er andelen uden læreplads faldet i alle landets fem regioner – men der er store regionale forskelle. I Region Hovedstaden står 7,6 procent uden en læreplads, mens det gælder 4,2 procent af eleverne i Region Midtjylland.

  • 47 ud af 81 uddannelser har fortsat mangel på lærepladser og nogle steder står det slemt til. F.eks. mangler 26,9 procent af eleverne på uddannelsen til teknisk designer en læreplads, mens 12,6 procent af frisøreleverne og 12,0 procent af eleverne på industrioperatøruddannelsen mangler en læreplads.

  • Der er også store regionale forskelle på de enkelte uddannelser. F.eks. mangler kun 2,6 procent af smedeeleverne i Region Midtjylland en læreplads, mens det gælder 8,1 procent af smedeeleverne i Region Hovedstaden.

Oversigt: Andelen af elever uden læreplads fordelt på regioner

Figuren viser andelen af elever, der ultimo marts 2022 stod uden læreplads, fordelt på uddannelsesinstitutions beliggenhedsregion.

Region

Elever uden læreplads

Region Hovedstaden

7,6 procent

Region Midtjylland

4,2 procent

Region Sjælland

6,6 procent

Region Nordjylland

5,7 procent

Region Syddanmark

5,1 procent

Kilde: AE på baggrund af tal fra Børne- og Undervisningsministeriet

Læs analysen her.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye