VIA University College

Mangel på faglært pædagogisk personale

Del

Mangel på uddannet pædagogisk personale udfordrer de politiske ønsker om lovbundne minimumsnormeringer. Erhvervsuddannede pædagogiske assistenter kan være en del af løsningen. Derfor har VIA sammen med social og sundhedsskolerne i Østjylland, Randers, Herning samt Viborg, Thisted og Skive taget initiativ til et dialogmøde i Viborg den 30. august under overskriften ”Kan erfaring erstatte uddannelse?”.

TV 2s dokumentar ”Daginstitutioner bag facaden”, som blev vist tidligere på året, fik for alvor sat minimumsnormeringer på den politiske dagsorden og blev et af valgkampens helt store temaer. Og henover sommeren ser den politiske debat om minimumsnormeringer ikke ud til at være aftaget.

Regeringen og dens støttepartier ønsker at uddanne mere pædagogisk personale og har bebudet, at arbejdet frem mod de lovbundne minimumsnormeringer skal påbegyndes allerede med kommuneaftalen for år 2020. Partierne har tilkendegivet, at flere pædagogiske assistenter er en del af løsningen, som erstatning for de mange ufaglærte pædagogmedhjælpere.

Kan erfaring erstatte uddannelse?
Derfor har VIA, sammen med fire Social- og Sundhedsskoler taget initiativ til et dialogmøde med over 100 fagfolk inden for det pædagogiske område.  Mødet, der finder sted den 30. august på VIAs campus i Viborg, kommer til at handle om, hvilken betydning det har for kvaliteten af det pædagogiske arbejde, når man ansætter faglært personale frem for ufaglært personale.

Tal fra Region Midtjylland viser, at der er efterspørgsel på pædagogiske assistenter, og at antallet af beskæftigede pædagogiske assistenter har været støt stigende siden 2013. Væksten i antallet af ansatte pædagogiske assistenter ses blandt andet hos specialskoler, i ældreplejen, på døgninstitutioner og på skoleområdet.

Samtidigt uddannes der færre pædagogiske assistenter fordi antallet af uddannelsespladser er halveret i 2016/17. Rapporten forudser derfor, at der er risiko for, at der i de kommende år kan opstå rekrutteringsproblemer og mangel på faglært arbejdskraft-

Bred faglighed i panelet
På dialogmødet fredag den 30. august vil seniorforsker i VIVE, Mogens Nygaard Christofferen, præsentere den seneste forskning på området, ligesom medarbejdere fra institutionerne også vil deltage med oplæg.

Afslutningsvis vil der være en paneldebat med børneordfører Jakob Sølvhøj (EL), sektorformand i FOA Mogens Bech Madsen, dagtilbudsleder Gitte Werborg, dagtilbuds- og læringschef Connie Buch samt en pædagogisk assistent

Pressen er velkommen til at deltage på dialogmødet.

Kontakt:

Uddannelsesdekan Susanne Tellerup, VIA University College, tlf. 87 55 35 50, mail: sute@via.dk
Journalist, Casper Grud Nielsen, VIA University College, tlf. 87 55 15 16, mail: grud@via.dk

Billeder

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

VIA er en professionshøjskole med ca. 19.000 studerende og 2.100 medarbejdere.

VIA udbyder over 40 forskellige professionsbacheloruddannelser til blandt andet ingeniør, lærer, pædagog, designer, sygeplejerske, bygningskonstruktør, filmanimator, socialrådgiver, fysioterapeut og bioanalytiker. Desuden tilbyder VIA en lang række efter- og videreuddannelser.

Fonden for Entreprenørskab har i 2019 tildelt VIA prisen som Årets Entreprenante Uddannelsesinstitution fordi innovation og entreprenørskab er en fast del af alle VIAs uddannelser.

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum