Mange indsatte uddanner sig: Antallet af AMU-timer stiger med over 70 procent i kriminalforsorgen
De lærer at skifte dæk i Vejle Arrest. De lærer at arbejde i et køkken i Jyderup Fængsel. Og de lærer at køre truck i Kragskovhede og Sønder Omme Fængsel.
Overalt i landets fængsler er indsatte i fuld gang med at tage en arbejdsmarkedsuddannelse (AMU-kursus), og antallet af AMU-timer i alle kriminalforsorgens institutioner er steget med over 70 procent fra 2019 til 2022. Helt præcis er der sket en stigning i antallet af AMU-timer i perioden fra 49.754 til 85.108 timer.
En stigning, som glæder justitsminister Peter Hummelgaard (S):
”Det er rigtig godt, at flere indsatte uddanner sig, mens de sidder inde – for det kan være med til at motivere dem til at lægge kriminaliteten på hylden og sætte en ny kurs for deres liv. Samtidig viser den flotte stigning med al tydelighed, hvordan de dygtige medarbejdere i landets fængsler og arrester hver dag knokler for at hjælpe de indsatte godt ud på den anden side. Vel at mærke i en tid, hvor kriminalforsorgen er presset på grund af mangel på både pladser og bemanding. Det arbejde har jeg kæmpestor respekt for,” siger justitsministeren.
Ifølge direktør for kriminalforsorgen Ina Eliasen er stigningen i antallet af AMU-timer en fordel for både indsatte og for samfundet.
”Uddannelse er en vej ud af kriminalitet, og den markante øgning af AMU-kurser til indsatte i kriminalforsorgen er derfor et vigtigt skridt. Jeg er utrolig glad for, at det er lykkedes kriminalforsorgens medarbejdere – i en noget presset hverdag – alligevel at gennemføre en ekstraordinær indsats på uddannelsesområdet og sikre et stor øgning i gennemførte AMU-kurser til indsatte," siger Ina Eliasen.
I flerårsaftalen for kriminalforsorgen 2022-2025 blev aftalepartierne enige om, at der skal ansættes flere lærere og faglærere, og at udbuddet af arbejdsmarkedsrettede uddannelser skal øges markant, så flere indsatte kan erhverve sig relevante kompetencer, der kan bringe dem videre i arbejde eller anden formel uddannelse enten under eller efter løsladelse. Det gælder f.eks. områder som rørlægning, svejsning, tømrerfag, fødevarehygiejne og asfaltering. Flere af de indsatte, som har fået et relevant AMU-kursus, går direkte ud i job efter endt afsoning, fordi der er stor efterspørgsel på den type arbejdskraft på arbejdsmarkedet netop nu.
FAKTA:
Hvad er et AMU-kursus
AMU er forkortelsen for arbejdsmarkedsuddannelse og består af korterevarende kurser, som man kan tage enkeltvis eller stykke sammen efter behov. På den måde kan de passe sammen med et arbejde. Arbejdsmarkedsuddannelser er især rettet mod ufaglærte og faglærte. Undervisningen er både praktisk og teoretisk og kan være tilrettelagt på fuld tid eller på deltid. Alle kurserne er kompetencegivende, og nogle af dem giver merit til erhvervsuddannelserne. Man får et uddannelsesbevis for hvert kursus, man gennemfører.
AMU-brancher
Arbejdsmarkedsuddannelserne er fordelt på 12 brancheområder:
Bygge/anlæg og industri
Handel, administration, kommunikation og ledelse
Industriens arbejdsmarkedsuddannelser
Køkken, restaurant, bager, konditor og kødbranchen
Mejeri og jordbrug
Metalindustrien
Pædagogisk område og social- og sundhedsområdet
Serviceerhvervene
Svejsning og fyringsteknik
Tekniske installationer og energi
Træets uddannelser
Transporterhvervene
Udviklingen i antallet af afholdte AMU-timer de seneste fem år i kriminalforsorgen:
2018: 50.216
2019: 49.754
2020: 41.169
2021: 43.316
2022: 85.108
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Tlf:7255 4141presse@krfo.dkBilleder
Links
Information om Kriminalforsorgen
Kriminalforsorgen driver landets fængsler og arresthuse, og vi fører tilsyn med dømte. Sammen med de andre myndigheder i retssystemet begrænser vi kriminalitet og skaber tryghed i samfundet.
Følg pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kriminalforsorgen
Styrket samarbejde skal bygge bro mellem livet inden og uden for fængselsmurene2.6.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kriminalforsorgen fuldbyrder straffe, men har også en vigtig opgave i at motivere indsatte til et liv uden kriminalitet. Dette arbejde styrkes nu med en civilsamfundsstrategi.
Justitsministeren fejrer nyuddannede fængselsbetjente fra hele landet17.5.2023 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang fejres alle kriminalforsorgens nyuddannede fængselsbetjente, transportbetjente og værkmestre på samme dag. Justitsminister Peter Hummelgaard og kriminalforsorgens direktør lykønsker og overrækker eksamensbeviser.
Pensionerede fængselsbetjente får nye og forbedrede muligheder for at tage vagter13.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kriminalforsorgen og Fængselsforbundet er blevet enige om nye ansættelsesvilkår for pensionerede fængselsbetjente og værkmestre, der vil fortsætte arbejdslivet.
Christian Fuhlendorff har været i fængsel12.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Den danske komiker Christian Fuhlendorff har været i fængsel i forbindelse med en ny podcast i samarbejde med kriminalforsorgen. Podcasten ”Fuhlendorff i Fængsel” giver et unikt indblik i en lukket verden, som komikeren har et personligt forhold til.
Synlige tatoveringer bliver tilladt blandt personale i fængslerne31.3.2023 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fængselsbetjente, transportbetjente og andre uniformerede medarbejdere kan fremover gå på arbejde i landets fængsler og arresthuse med større, synlige tatoveringer, som ikke kan dækkes af uniformen. Kriminalforsorgen lemper pr. 1. april 2023 retningslinjerne for tatoveringernes placering.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum