home a/s

Mange flere ældre bor fast i sommerhuset

Del

ALLEREDE INDEN NY LOV ER VEDTAGET - senior-boom i sommerhusområderne. Se i hvilke landsdele flest ældre bor hele året i fritidshus

Siden 2010 er antallet af danskere over 70 år, der bor i deres sommerhus hele året, vokset med over 80 %, viser ny opgørelse, der også peger på landsdele med størst vækst. Lempelse i ny planlov vil få flere til at hive villapløkkerne op, forventer Home

De fleste tænker nok sol, sommer og strand, når de hører ordet ’sommerhus’. Men faktisk bliver flere og flere af landets ca. 215.000 sommerhuse brugt som helårsboliger. 

I 2016 er det over 19.000 sommerhuse, der bebos hele året, viser en opgørelse fra ejendomsmæglerkæden Home på baggrund af tal fra Danmarks Statistik. Det er 3 % flere end i 2015 og hele 21 % flere end i 2010.

I alt er der nu knap 33.000 danskere, altså ca. 1,7 pr. husstand, der bor i deres sommerhus hele året mod ca. 27.700 i 2010. En stigning på ca. 19 %.

Det er i Nordsjælland og på Vest- og Sydsjælland samt i Østjylland og i Nordjylland, at flest bor i sommerhuset hele året. Og i mange landsdele er antallet af primært ældre borgere, der har folkeregisteradresse i sommerlandet steget stærkt siden 2010. Fx på Fyn, i Nordjylland, i Østjylland og på Vest- og Sydsjælland er denne udvikling markant, oplyser Home. (se tabel 1 vedhæftet)

Ifølge relationschef Mads Ellegaard fra Home er det en markant udvikling.Især er det antallet af ældre over 70 år med bopæl i sommerhusområderne, der vokser. Ved indgangen til 2016 er der således hele 83 % flere sommerhuse med en beboer over 70 år end i 2010 – en stigning fra ca. 6.500 til næsten 12.000 sommerhuse med ældre beboere. (tabel 2 – rød skrift vedhæftet)

”Den skyldes blandt andet, at en del af de relativt mange, der tilbage i ’nullerne’ købte sommerhus med en langsigtet plan om at bo der hele året, nu har ejet huset i nogle år og i mellemtiden er blevet ældre,” siger Mads Ellegaard.

Og udviklingen forventes at tage fart med en ny planlov, der skal gøre det muligt for pensionister at bo i sommerhus efter kun et år som ejer – mod otte år tidligere.

”Vi forventer, at der med de nye regler vil være flere pensionister end tidligere, der vil købe fritidshus med henblik på helårsbeboelse, fordi det tidligere krævede, at man havde råd til to huslejer i 5-8 år. Nu kan man føre planerne ud i livet, når man har lysten og behovet – og blot har ejet sommerhuset i et år,” siger Mads Ellegaard ud fra en rundspørge til kædens sommerhusmæglere.

Ifølge Home-mæglerne er de ældre helårsbeboere i sommerhusområderne et aktiv lokalt.

”De sørger for, at sommerhusområderne bliver ’holdt i live’ ved at købe ind lokalt og engagerer sig i foreningslivet. Og de holder øje med området og nabohusene, hvilket er med til øge trygheden for alle i hele sommerhusområdet,” siger Mads Ellegaard.

Ifølge Home kan ældre-boomet i sommerhusområderne få betydning for en del ’sommerhuskommuner’.

”De ældre er en gevinst for kommunerne, men de nye ’gamle’ indbyggere vil på sigt også øge kravene til servicen fra hjemmeplejen,” lyder det fra relationschef Mads Ellegaard.

Det er Regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Det Konservative Folkeparti, der har indgået en aftale om en moderniseret planlov, som blandt andet rummer reglerne om pensionisters brug af fritidshus som helårsbolig. Det forventes, at et egentligt lovforslag behandles i efteråret, således at den nye planlov formodentlig vil kunne træde i kraft i januar 2017.


Kilde: Home - beregning/Danmarks Statistik – data

Yderligere oplysninger - home a/s - relationsafdelingen - tlf 86 15 43 00

Nøgleord

Billeder

Vedhæftede filer

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

• home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
• home blev stiftet den 1. august 1989
• home omsætter årligt boliger for en værdi af 25-30 mia. kroner.
• home har over 900 ansatte
• home er en franchise-kæde
• home har ca. 100 franchisetagere, hvoraf de største driver 10-15 forretninger
• home har 166 home-forretninger fordelt over hele landet**
• homes ambition at være danskernes førstevalg på boligmarkedet.
• home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

home driver også en erhvervsmæglerkæde, home Erhverv, som er et landsdækkende netværk af erhvervsmæglere, der arbejder med salg, udlejning, vurdering og rådgivning inden for erhvervsejendomme og erhvervslokaler.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.

*  Kilde:Analyseinstituttet YouGov, brandtracking 2. kvt. 2018
** medio 2018

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum