Netto

Madspildet falder i Netto

Del

Danmarks største discountkæde nedbragte sidste år madspildet i butikkerne med mere end 500 ton.

” Jeg er glad for resultatet. Men der skal arbejdes hårdt og målrettet fremover, hvis vi skal fortsætte og knække kurven for alvor.”

Sådan siger Nettos landedirektør, Brian Seemann Broe, som kommentar til offentliggørelsen af Nettos Madspildstal 2017.  De nye tal viser, at Netto i det forløbne år har reduceret madspildet i butikkerne med tre procent svarende til godt 500 ton. Det er en udvikling, som matcher målsætningen om at halvere Nettos samlede madspild inden 2030.

”Madspild er et alvorligt problem både set fra et etisk og økonomisk synspunkt. Mad skal spises og ikke ende i skraldebøtten, og derfor er en af vores vigtigste prioriteter at reducere madspildet. Der bliver stadig smidt alt for meget mad ud i detailhandlen, og vores opgave er at gå forrest for at finde og udvikle effektive metoder, der kan nedbringe madspildet hos os selv og motivere andre til at komme med i kampen. Det kræver nytænkning, hårdt arbejde og ikke mindst samarbejde, ” siger Brian Seemann Broe.

Flere initiativer skal løse udfordringen med madspild

Netto offentliggjorde som den første supermarkedskæde sidste år, hvor meget mad der ender som affald i stedet for at blive solgt. I 2016 måtte 17.632 ton mad kasseres, mens Netto i 2017 formåede at bringe tallet ned til 17.121 tons.  

Reduktionen er et resultat af mange forskellige tiltag, som Netto har sat i gang sidste år. Blandt de mest effektive er et internt Waste Hunter team, som består af eksperter i Netto, der uddanner personalet i butikkerne til at bestille mere præcise varemængder. Indtil nu har Waste Hunter teamet arbejdet med 35 butikker med gode resultater.

Netto har også sat andre forsøgsordninger i gang blandt andet ompakning af frugt og grønt, hvor et enkelt stykke i en pose er skadet. Normalt vil hele posen inklusive de gode stykker blive smidt ud, men med ompakningen kan Netto sælge de gode stykker til en reduceret pris.

” Vi oplever, at vores kunder tager godt imod de initiativer, vi sætter i gang. De vil både hjælpe med at nedbringe madspildet og er naturligvis i bedste Netto-ånd også interesserede i at få et godt tilbud. Og for vores vedkommende giver det mening både set fra et moralsk og købmandsmæssigt synspunkt at sælge varerne til nedsat pris i stedet for at smide dem ud, når de er blevet for gamle. Den kombination er en af nøglerne til at få solgt varer, der ellers ville ende som madspild,” siger Brian Seemann Broe.

Nye løsninger til et komplekst problem

I løbet af foråret lancerer kæden en digital løsning, som vil gøre det endnu lettere og mere overskueligt at finde nedsatte datovarer i Netto-butikkerne. Netto vil desuden fortsætte sit strategiske samarbejde med blandt andet FødevareBanken, som henter overskudsmad fra Netto og videredistribuerer det til lokale væresteder som for eksempel varmestuerne hos Kirkens Korshær.

Og netop kombinationen af mange og forskellige tiltag er efter Brian Seemann Broes vurdering det, der skal til, for at Netto kan skære endnu flere ton af sit madspild.

”Årsagen til madspild er kompleks. Derfor findes der ingen enkle løsninger men nok snarere et antal forskellige tiltag, som tilsammen kan knække kurven. Vi har fundet nogle af dem, men vi skal udvikle endnu flere i de kommende år,” siger Brian Seemann Broe.

Nøgleord

Kontakter

Landedirektør Netto, Brian Seemann Broe, Dansk Supermarked Group, tlf. 87 78 50 02

Billeder

Download
Brian Seemann Broe, Landedirektør Netto Danmark
Brian Seemann Broe, Landedirektør Netto Danmark
Download

Vedhæftede filer

Information om Netto

Om Netto

Netto er Danmarks foretrukne dagligvarekæde og største leverandør af økologi til de danske husstande. Det er vi stolte af. Lige siden Netto slog dørene op til den første butik i 1981, har danskerne taget godt imod idéen om, at alle skal have råd til kvalitet i hverdagen. Det betyder, at Netto er vokset og dækker nu hele Danmark med 488 butikker. I 1990 åbnede Netto sin første butik i udlandet, og i dag er der 1.300 Netto-butikker fordelt i Sverige, Tyskland og Polen. Netto er en del af Dansk Supermarked Group.

Læs mere om Netto på www.netto.dk.

Som den største dagligvarekæde i Danmark har Netto et ansvar for at sætte et særligt aftryk i fødevareindustrien. Det betyder bl.a., at Netto er den første dagligvarekæde i Norden, som har offentliggjort sine madspildstal samt et reduceringsmål på 50 % inden 2030. Netto har en lange række forskellige initiativer, der alle er med til at nedbringe spildet af mad. Det drejer sig om nye måder at købe varer ind på, ny pakkeordning på frugt og grønt, et task-force team der uddanner Netto-personalet i reducering af madspild, et strategisk samarbejde med FødevareBanken om afhentning af overskudsvarer m.m.

Følg pressemeddelelser fra Netto

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Netto

FødevareBanken & Netto inviterer danskerne med til at gøre en forskel for udsatte i julen26.11.2018 08:36Pressemeddelelse

Flere og flere danskere mangler rammerne for at fejre en god jul. Enten på grund af ensomhed, fattigdom eller sociale problemer. Samtidig har Netto frisk overskudsmad til rådighed, når flere hundrede Netto-butikker lukker ned for julen. Derfor søsætter FødevareBanken og Netto denne jul et landsdækkende projekt, hvor målet er at sikre, at maden fra Netto ender som julemåltider. Det gøres ved at uddele ca. 40 tons overskudsmad til frivillige ildsjæle og organisationer, der hjælper udsatte danskere i julen. For mad skal spises – når det kan, mener FødevareBanken.

Netto & Kræftens Bekæmpelse samarbejder mod kræft5.9.2018 08:28Pressemeddelelse

Netto udvider samarbejdet med Kræftens Bekæmpelse under KRAM-konceptet, hvor Netto donerer penge til Kræftens Bekæmpelse for hvert stykke solgt KRAM-produkt. I år udvides KRAM-sortimentet fra tøj til også at inkludere fx bamser og håndklæder i alle landets Nettobutikker. I 2017 resulterede KRAM-indsatsen i en donation på hele DKK 250.000 i kampen mod kræft – et beløb som Netto håber at kunne slå i år.

Økologiske landmænd fra Sønderjylland er nomineret til Årets Økolog 201820.8.2018 08:00Pressemeddelelse

I løbet af de næste otte uger skal otte danske økologiske landmænd dyste om at blive Årets Økolog. Blandt de nominerede er Andreas Barsøe og Nikolaj Dalsgaard, som sammen driver tre økologiske gårde ved Haderslev. Bag kampagnen, som kører for andet år i træk, står Netto som i samarbejde med Økologisk Landsforening, ønsker at hylde de danske økologer. Vinderen udpeges suverænt af danskerne.