Madspild på skoleskemaet
Højergård danner rammen, når 6. klasser fra Toftlund, Højer, Agerskov, Tønder, Øster Højst, Møgeltønder, Løgumkloster, Skærbæk og Bredebro skifter klasseværelset ud med skolekøkkenet. Formålet er at lære at begrænse madspild ved at lave lækre retter ud af råvarer, der alt for ofte havner i skraldespanden frem for gryden.
Tønder Kommune sætter nu madspild på skoleskemaet i samarbejde med Arla Fonden. Klima, grøn omstilling og ikke mindst madspild er at finde på den helt store dagsorden – også inden for skoleverden. Derfor skal en lang række 6. klasser i Tønder Kommune arbejde med madspild i praksis.
6.-klasse eleverne skal nemlig selv i sving, når de i løbet af Arla Fondens undervisningsforløb ’MADværkstedet Madspild’ får udleveret trætte gulerødder, stødte æbler og tørt brød. De skal tænke kreativt, og de skal have ’hands on’ for at udtænke og kokkerere madspildsretter til en fælles klassebuffet, der til slut kan nydes af de stolte elever.
- Jordnær undervisning, hvor eleverne sætter deres kompetencer i spil, kalder på elevernes kreativitet og opfindsomhed. De får lov at eksperimentere og udfolde sig og skabe noget unikt, som de kan være stolte af, fortæller stedfortrædende skole- og dagtilbudschef Lene Nørgaard Hansen og fortsætter:
- Hertil kommer vores ønske om at sætte den grønne omstilling på dagsordenen selv i børnehøjde. Eleverne kender til madspild fra deres hverdag – her får de redskaberne til at gøre noget ved det. Det styrker synet på egne muligheder for at handle og gøre noget godt.
Chips af tørre tortillapandekager og ’Karlas luksusdip’ på den sidste rest creme fraiche
Kun fantasien sætter grænser, når eleverne går i køkkenerne på MADværkstedet Madspild. Her er der nemlig ingen opskrifter eller manualer, som skal følges til punkt og prikke.
F. eks. vælger eleverne selv, om de bevæger sig ud i det salte eller det søde køkken, tilsmager med lige præcis de krydderier, som de synes passer til retten og udtænker af og til meget innovative anretninger, som får maden til at fremstå yderst indbydende.
Med kyndig vejledning fra Arla Fondens madunderviser afprøver eleverne altså nye idéer, teknikker og sammensætninger for på den måde at blive klogere på madspild. Den afprøvende tilgang lærer dem, at forskellige rester og overskudsråvarer kan blive til utallige af retter, hvis bare der krydres med en god håndfuld kreativitet. Og netop dét er vigtigt:
- I Arla Fonden har vi stor erfaring med at lade børn og unge finde på, smage til og prøve sig frem. Netop den metode giver dem både lyst til at lave mad og skaber en frihed i køkkenet, som er helt afgørende, når vi alle skal undgå madspild nu og i fremtiden, lyder det afslutningsvist fra Arla Fondens direktør, Sanne Vinther.
TIL PRESSEN:Kom på besøg
Pressen inviteres hermed til at besøge MADværkstedet Madspild, der afholdes på Højergård tirsdag den 31. januar. Her laver elever fra Skærbæk Distriktsskole mad i tidsrummet 10:00 til 11:00, hvor der vil være gode fotomuligheder, ligesom det vil være muligt at interviewe Arla Fondens direktør Sanne Vinther og elever.
Adresse: Højergård, Torvet 1, 6280 Højer
Fakta om madspild
- I Danmark estimeres det, at der årligt spildes 814 tons fødevarer, der kunne have været spist
- Madspild i danske husholdninger estimeres til at være 247 tons årligt
- Ifølge FN’s verdensmål 12.3 skal der ske en halvering af madspildet på forbruger- og detailniveau inden 2030
- I en undersøgelse, foretaget af Epinion for Too Good To Go, svarer 46% at de vil mindske deres madspild, som følge af de store prisstigninger, der opleves netop nu
- På verdensplan går næsten 40% af al mad til spilde
Kontakter
Lene Nørgaard HansenStedfortrædende skolechefSkoler & Dagtilbud
Tlf:+45 30 36 59 84Lnh1@toender.dkSanne VintherDirektørArla Fonden
sanne.vinther@arlafonden.dkInformation om Tønder Kommune
Følg pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Tønder Kommune
Kun én studerende er faldet fra på Datamatiker-uddannelsen3.2.2023 08:51:12 CET | Pressemeddelelse
Da Erhvervsakademiet Sydvest i august 2022 slog dørene op for det første hold studerende til uddannelsen som datamatiker havde 13 meldt sig til uddannelsen. Knapt et halvt år efter er 12 af de studerende stadig godt i gang med deres uddannelse.
Skolepatruljerne fejres i Den Sureste Uge2.2.2023 11:46:44 CET | Pressemeddelelse
I mørke og kulde tropper skolepatruljen troligt op og hjælper kammeraterne med at komme sikkert i skole. Det bliver de nu fejret for på skolerne rundt omkring i Tønder Kommune.
Tønder Kommunes virksomheder bliver flittigt besøgt af de unge20.1.2023 08:30:46 CET | Pressemeddelelse
En lang række private og offentlige virksomheder har i januar måned åbnet dørene for skoleelever i Tønder Kommune, der går i 7., 8., 9. eller 10. klasse. Tilmeldingstallene viser tydeligt, at interessen er stor blandt eleverne.
Nu bliver det gratis at benytte de offentlige toiletter i Tønder12.1.2023 16:02:20 CET | Pressemeddelelse
Teknik- & Miljøudvalget i Tønder Kommune har besluttet, at gøre brugen af de offentlige toiletter betalingsfri. Kommunen forventer, at betalingssystemerne vil blive fjernet fra toiletterne senest ved udgangen af februar måned.
Nødhjælpsorkesteret gæster AsylSyd11.1.2023 14:44:09 CET | Pressemeddelelse
Nødhjælpsorkesteret drager i uge 3 på turné for at spille koncerter for børn og unge på danske asylcentre. Det er 5. gang, orkesteret lægger vejen omkring AsylSyd og vil være at finde på følgende tider og steder: Mandag, d. 16. januar 2023: Kl. 14.30 på Center Augustenborg, Palævej 1 i Augustenborg. Kl. 18.00 på Børnecenter Tønder, Strucksallé 84 i Tønder. Tirsdag, d. 17. januar 2023: Kl. 15.00 på Center Aaløkke, Aaløkkevej 2 i Løgumkloster. Kl. 18.00 på Center Hviding, Ribevej 27 i Hviding (Ribe).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum