Madeleine Dupont og Frans Nielsen er Danmarks OL-fanebærere
At gå indmarch til en OL-åbningsceremoni er noget, som de færreste danskere kommer til at opleve. At gå foran det danske hold med Dannebrog er for de fleste en nærmest urealistisk drøm.
Den drøm går nu i opfyldelse for curlingspilleren Madeleine Dupont, der går ind til sit tredje vinter-OL og ishockeyspilleren Frans Nielsen, der bliver OL-debutant, når OL-ilden tændes på det olympiske stadion i Beijing 4. februar.
”At være OL-fanebærer kan man ikke spille sig til. Vi kigger på erfaring, lederskab, sportslige resultater og ens status som rollemodel. Her var både Madeleine Dupont og Frans Nielsen indlysende valg for os i DIF. Madeleine Dupont skal til sit tredje vinter-OL og har altid gået forrest med stor personlighed og god udstråling på og uden for banen. Nu er hun med til at vise vejen for unge spillere. Frans Nielsen er OL-debutant, men det ville være unfair at kalde ham uerfaren. Frans Nielsen er en rollemodel i ishockeyverdenen og ham, der brød isen for de danske spillere til NHL for snart mange år siden. Begge har pakken til at være OL-fanebærere for hele Danmark, og jeg vil på DIF’s vegne ønske dem stort tillykke med udnævnelsen og håbe, at de vil bruge alle deres kvaliteter i Beijing og samtidig nyde momentet, når de træder ind på den store scene med Dannebrog i hænderne,” siger Mikkel Sansone Øhrgaard, der er chef de mission for det danske hold.
Overraskede fanebærere
For den 34-årige Madeleine Dupont kom det som en kæmpe overraskelse, at hun fik tilbudt at bære det danske flag foran resten af det danske OL-hold.
”Det kom fuldstændig bag på mig, da DIF ringede og spurgte, om jeg ville være OL-fanebærer. Jeg troede egentlig bare, at det var et opkald om noget praktisk, så jeg var ved at falde ned af stolen. Men da det først gik op for mig, kunne jeg ikke sidde stille. Det er fuldstændig forrygende at blive udvalgt blandt så mange dygtige mennesker i den største danske vinter-OL trup nogensinde,” siger en glad Madeleine Dupont og fortsætter:
”At være OL-fanebærer er en gigantisk anerkendelse, og et 'job' jeg sætter meget stor pris på at blive tildelt. Når man har knoklet i så mange år for at blive den bedste til sin sport, er det utrolig rart, at andre også har lagt mærke til ens hårde arbejde. Så det føles næsten som en belønning for en årelang indsats.”
Også den erfarne ishockeyspiller Frans Nielsen blev overrasket, da han fik den danske chef de mission, Mikkel Sansone Øhrgaard, i røret og blev stillet spørgsmålet, om han ville være OL-fanebærer for det danske hold i Beijing.
”Det var godt nok vildt at få sådan et opkald og blive spurgt, om jeg ville bære Dannebrog ind til et OL. Det blev et hurtigt ja-svar. Det er sådan et opkald, som jeg aldrig vil glemme, og hvor jeg nærmest stadig kan huske samtlige ord af samtalen,” siger Frans Nielsen. Han fortsætter:
”Det er jo en kæmpe ære at få. Måske den største du kan opnå, når du repræsenterer dit land. Der er ingen tvivl om, at det vil stå meget højt på listen over de største øjeblikke i min karriere.”
En mand og en kvinde
I lighed med legene i Tokyo i 2021 har den Internationale Olympiske Komité (IOC) givet de nationale olympiske komitéer rundt om i verden mulighed for at vælge både en mandlig og kvindelig fanebærer. Den mulighed tog DIF, der er olympisk komité i Danmark, imod i Tokyo og gør det igen i Beijing.
”I DIF er vi begejstrede for, at vi igen får to danske OL-fanebærere. Vi vil gerne slå et slag for ligestilling, og vi vil gerne have et ’anfører-team’ på det danske hold. Desuden består vores hold af 29 kvindelige atleter og 33 mandlige atleter, så det giver på alle måder god mening at have både Madeleine Dupont og Frans Nielsen til at bære Dannebrog,” siger Mikkel Sansone Øhrgaard.
Indmarchen
Der er store forventninger til indmarchen fra de to fanebærere, som er glade for, at de ikke skal gå alene med Dannebrog.
”Det bliver en fantastisk oplevelse. Jeg er sikker på, der vil være en masse følelser og nok også nogle sommerfugle i maven, inden vi går ind. Men det er dejligt, at vi er to, så vi kan hjælpe hinanden. Det er en kæmpe ære at træde ind på det olympiske stadion sammen med Madeleine, nogle af mine bedste venner og alle de andre danske atleter,” siger Frans Nielsen, der bakkes op af Madeleine Dupont:
”Jeg er rigtig glad for at have en makker ved min side, for det bliver med garanti stort at skulle lede alle de danske atleter ind på stadion i Beijing. Hvis jeg kender mig selv nogenlunde, så bliver det et ret følelsesladet øjeblik, så det er dejligt at have en stærk mand til at tage over, hvis jeg ryster lidt i bukserne,” griner Madeleine Dupont.
Fakta
OL-åbningsceremonien finder sted den 4. februar på Beijing National Stadium, der er kendt under navnet ’Fuglereden’ på grund af den spektakulære arkitektur. I 2008 husede ’Fuglereden’ OL-åbningsceremonien ved sommer-OL.
Madeleine Dupont er 34 år og skipper på det kvindelige danske curlinghold. Hun deltog ved OL i Vancouver i 2010 og i PyeongChang i 2018. Til dagligt spiller Madeleine Dupont i Hvidovre.
Frans Nielsen er 37 år og fik landsholdsdebut i 2002 og har siden spillet 116 A-landskampe. Herningenseren blev i 2007 den første dansker til at optræde i NHL, hvor han sidenhen har spillet næsten 1.000 kampe. I dag spiller han i Eisbären Berlin.
Læs mere om det danske OL-hold på www.OL.dk og følg ’Danmark til OL’ på Instagram og Facebook.
Du kan også læse Idrætslivs portræt af Frans Nielsen, som dog blev lavet før, at ishockeyspilleren blev udpeget som dansk OL-fanebærer.
Yderligere kommentarer:
Mikkel Sansone Øhrgaard, chef de mission for det danske OL-hold i Beijing, 51559334
Madeleine Dupont, curling, 31362630
Frans Nielsen, ishockey, 61319458
Nøgleord
Kontakter
Jakob DraminskyOL-presseansvarlig
43262024
Information om Danmarks Idrætsforbund
DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 9.000 idrætsforeninger og knap 2 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund
Anne-Marie Rindom er tredje finalist til Årets Sportsnavn18.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sejleren Anne-Marie Rindom vandt OL-sølv og VM-guld i 2024. Hun gør nu håndboldherrerne og Viktor Axelsen selskab i konkurrencen om at vinde titlen som DIF og Team Danmarks Årets Sportsnavn 2024.
Finalefeltet er klar16.12.2024 10:43:28 CET | Pressemeddelelse
Hvem skal vinde prisen ’Arbejdernes Landsbank og DIF’s Årets Frivillig’ og dermed 75.000 kroner plus en storslået hyldest ved DR-showet Sport 2024. Finalefeltet til prisen er nu klar.
Antallet af idrætsbørnehaver er fordoblet på 10 år13.12.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert fjerde barn har motoriske anmærkninger ved start i Folkeskolen. For at styrke børnenes idrætsglæde og motoriske udvikling har DIF og VIA University College certificeret 150 børnehaver, vuggestuer og dagplejer, og interessen er stigende.
Viktor Axelsen er i finalen om at blive Årets Sportsnavn 202411.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Viktor Axelsen leverede i 2024 flotte resultater med OL-guld i Paris som den flotteste blomst i sejrsbuketten. Han kæmper nu om titlen som Årets Sportsnavn 2024, der uddeles af DIF og Team Danmark. Vinderen kåres til ‘SPORT 2024’ i Herning.
Arbejdernes Landsbank ny OL-partner frem mod Los Angeles i 202810.12.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Arbejdernes Landsbank har netop indgået partnerskab med DIF og Team Danmark som ny olympisk partner frem mod OL i Los Angeles i 2028. Fokus for partnerskabet er blandt andet at løfte frivillige indsatser og idrætsfællesskaber i Foreningsdanmark.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum