LYT I JULEN – Ny podcastserie: Samtaler om sorg
I podcastserien ”Sorgen er da noget, vi taler om” samtaler direktør i Det Nationale Sorgcenter, Preben Engelbrekt, med bl.a. Lotus Turell, Basim, Carsten Jensen, Thyra Frank og Esben Kjær, der alle har mistet og mærket sorgen på forskellig vis. Samtalerne handler om det svære ved at miste forældre, miste et barn, om at have svært ved at tale om sorgen, der sætter sig fast, og om hvordan sorgen forandrer sig over tid.
Vi skal turde tale meget mere sammen om sorg, siger Preben Engelbrekt:
–Sorg er ikke kun følelser. Sorg handler også om, hvordan vi kommer videre i livet på en god måde i samvær med andre. Den måde, de døde lever videre på, er i høj grad, når vi har mulighed for at tale om dem. Sorg handler derfor ikke kun om, hvad vi har mistet – men også om, hvad vi tager med os resten af livet fra den person, som er død, siger Preben Engelbrekt.
Alle deltagerne i podcastserien fortæller åbent og ærligt om det svære i at miste et nært familiemedlem. Men de taler også om det, som har lindret og hjulpet dem videre. Det er ofte i julen og til nytår, at mange savner og mindes de døde. Podcastserien åbner op om et tabuiseret emne og sætter ord på svære tanker og følelser. På fornemmeste vis skildrer podcastserien også, at sorg handler om den relation, vi har haft til afdøde og i mindre grad om afdødes alder.
Inspiration for andre
Preben Engelbrekt håber, at andre vil kunne spejle sig i samtalerne og finder inspiration og mod til selv at tage deres egne samtaler med de nærmeste. Han håber også, at samtalerne vil give god støtte til dem, der lytter, over julen:
-Vi ved, at det kan være en svær tid for efterladte. Sorg og ensomhed fylder meget ved højtider. Jeg håber, at alle efterladte kan genkende noget i sig selv, og at podcastserien vil bidrage til at indgyde håb og tro på, at livet kan blive godt igen, selvom det måske værst tænkelige er sket.
Lyt med på Spotify, Apple Podcast eller der, hvor du lytter til podcasts.
Du kan også lytte med direkte her: Sorgen er da noget, vi taler om (spreaker.com)
Sorglinjen
I Det Nationale Sorgcenter er der også mulighed for at ringe eller skrive til Sorglinjen mellem jul og nytår. Her sidder frivillige klar, der selv har mistet og kender til savn og ensomhed, især ved højtider. På telefon og chat gør de en stor forskel for de mange, der har brug for at dele tanker og følelser i julen.
Ring til Sorglinjen alle ugens dage kl. 17-21 på telefon: 70 209 903
I juledagene fra den 23/12 til og med den 1/1 er åbningstiden kl. 12-15
FAKTA
- Mere end 200.000 personer i Danmark mister årligt en nærtstående
- 3 ud af 4 efterladte har skjult deres sorg over for familie og øvrige omgivelser for ikke at belaste dem eller fordi de frygtede, at det ikke var ok, at sorgen fyldte så meget og/eller så længe
- 8 ud af 10 efterladte savner at tale med nogen, om den person de har mistet
- 3 ud af 4 efterladte oplever, at sorgen har påvirket deres arbejds- eller studieliv negativt. For næsten halvdelen af alle efterladte har tabet haft stor negativ indflydelse på arbejds- eller studieliv
- Langt de fleste efterladte søger hjælp og støtte til at håndtere sorgen. De fleste bruger netværket, men 6 ud af 10 efterladte har derudover brugt en psykolog, halvdelen har opsøgt ligesindede (andre efterladte), halvdelen har søgt læge og hver femte har henvendt sig til en præst
Nøgleord
Kontakter
Claus FahrendorffKommunikations og Fundraisingchef
Tlf:+45 51 941 234cfa@sorgcenter.dkInformation om Det Nationale Sorgcenter
I Det Nationale Sorgcenter arbejder vi med forskning, viden, formidling og efteruddannelse til fagpersoner i hele landet. Og vi sætter sorg og død til debat i samfundet og overfor den brede befolkning for at mindske tabuiseringen.
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Det Nationale Sorgcenter udvider med nyt hovedsæde i Vejle2.3.2023 13:31:08 CET | Pressemeddelelse
Dermed får Det Nationale Sorgcenter to hovedkontorer – et i Øst- og et i Vestdanmark. Centeret vil dermed snart kunne udbyde hele organisationens specialtilbud to steder i landet. Det nye hovedkontor forventes at åbne i april.
Chris Anker Sørensens minde skal støtte sorgramte børn og unge1.7.2022 06:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Indsamlingen ’For Chris’ vil donere overskuddet til Børn, Unge & Sorg, som er en del af Det Nationale Sorgcenter. Pengene skal bruges til tilbud om specialiseret sorgterapi, så sorgen ikke ødelægger livet for børn og unge, der oplever sygdom eller død hos forældre eller søskende.
Ny indsats skal hjælpe børn og unge til alvorligt syge forældre og søskende21.3.2022 07:03:00 CET | Pressemeddelelse
I løbet af et år er der cirka 125.000 børn og unge, der har en alvorligt syg forælder eller søskende. Trods gode anbefalinger på området, så bliver børnene og de unge ofte overset af læger og sygeplejersker, fordi personalet ikke har de nødvendige kompetencer eller kender til anbefalingerne. Det skal en ny indsats på Aarhus Universitetshospital nu hjælpe med at rette op på.
Efterladte efterlyses til nyt sorgpanel28.2.2022 10:30:24 CET | Pressemeddelelse
Hvordan opleves det at være sorgramt i Danmark? Og får sorgramte den hjælp, de har brug for? Det skal et nyt sorgpanel bestående af efterladte være med til at finde svar på. Deltagere fra hele landet efterlyses.
Samarbejde om ny grønlandsk sorglinje3.2.2022 08:55:52 CET | Pressemeddelelse
På trods af at 60 procent af den voksne befolkning i Grønland har mistet til selvmord, så er sorg overset og ikke noget man taler nok om. Det skal en ny sorglinje være med til at ændre på. Godt seks millioner er bevilliget til projektet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum