Lystfiskere må igen tage fisk med hjem fra sygdomsramte områder
I to måneder har det været besværligt at tage på fisketur i nogle dele af landet, for Fødevarestyrelsen indførte restriktionszoner straks efter udbruddet af fiskesygdommen IHN i jyske dambrug. I restriktionszonerne har det siden været forbudt at tage fiskene med sig fra stedet, og lystfiskerne har skullet desinficere alt udstyr efter fiskeri i zonerne. Men nu bliver forbuddet om hjemtagning lempet.
- Lystfiskerne må fra og med lørdag igen tage deres vildtfangede fisk med sig hjem fra restriktionszoner, når blot de sikrer sig, at fiskene bliver renset i hjemmet, så skyllevandet bliver afledt til kloak. Derudover skal de sørge for at smide alt fiskeaffald ud som restaffald, så det går til forbrænding, siger Tim Petersen, souschef i Fødevarestyrelsen.
Lempelsen for restriktionszonerne gælder kun for vildtlevende fisk, der er fanget i søer og åer. Virksomheder, der driver put & take-søer, er underlagt de samme restriktioner som hidtil. Det er fortsat ikke tilladt at fjerne fisk fra put & take-søer i restriktionszonerne.
- Vi er meget glade for den store opbakning, vi har oplevet fra sports- og lystfiskere og deres foreninger, og takker for et godt samarbejde. Danmarks Sportsfiskerforbund har spurgt os, om vi kunne lempe på reglerne for fiskeri i restriktionszonerne, og vi har nu resultatet af en konkret risikovurdering. Den viser, at vi har et grundlag for at lempe reglerne, for risikoen for smittespredning vurderes som minimal, når blot fiskerne følger de få, enkle krav, siger souschef Tim Petersen.
Kravet om, at lystfiskere skal desinficere deres fiskegrej efter hver fisketur i restriktionszonerne, bliver fastholdt.
De nye regler
- Lystfiskere må nu tage fisk fanget i såkaldt frivand i en restriktionszone, med hjem til eget forbrug.
- Lystfiskerne skal rense deres fangst hjemme, så skyllevandet bliver afledt til kloak. Fiskeaffald skal smides ud som restaffald til forbrænding.
- Lystfiskere, der fisker i en restriktionszone, skal fortsat desinficere sit fiskegrej og udstyr efter brug, inden de tager det i brug igen.
Restriktioner og IHN-frit land
- Fødevarestyrelsen har erklæret 95 procent af landet fri for IHN-virus. Her er der ingen særlige regler for lystfiskeri som følge af IHN-sygdommen.
- IHN-udbruddet er inddæmmet til fem restriktionszoner, som alle ligger i Jylland. Se link til detaljerede kort nedenfor.
- Seks dambrug og to put & take-søer er underlagt særlige restriktioner på grund IHN-udbrud.
IHN er en forkortelse for infektiøs hæmatopoietisk nekrose.
IHN-virus er alvorlig for fisk, men ufarlig for mennesker.
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakt Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34.
Læs mere om IHN HER
Find kort over restriktionszoner og link til interaktivt kort i FAQ om IHN HER
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Pas på dine drøvtyggere – bluetongue-virus nærmer sig Danmark28.5.2024 10:00:20 CEST | Pressemeddelelse
Bluetongue er ikke klassificeret som fx fugleinfluenza og afrikansk svinepest. Dermed udbetaler myndighederne hverken erstatning for driftstab eller aflivede dyr, hvis sygdommen slår ned i danske besætninger med får, kvæg eller geder.
Hakket oksekød årsag til salmonellaudbrud9.5.2024 09:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Oksekød fra England er årsag til det udbrud med Salmonella, som de seneste knap to måneder har ramt mere end 50 patienter i Danmark. Det viser resultaterne af det opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og den danske importør.
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum