Energinet

Luftledninger mellem Roskilde og Køge erstattes af elkabler i jorden

Del

Master og luftledninger bliver taget ned på en 15 kilometer lang strækning mellem Kamstrup syd for Roskilde og Spanager vest for Køge.

Energinet går nu i gang med forberedelserne til at erstatte 132 kV luftledninger med elkabler i jorden på en 15 kilometer lang strækning mellem Roskilde og Køge. Det drejer sig om strækningen mellem transformerstationerne Kamstrup syd for Roskilde og Spanager vest for Køge.

Luftledningerne på strækningen er ved at være udtjente, og desuden er der brug for øget kapacitet på strækningen, som har en central rolle i styrkelse af el-systemet i Østdanmark.

Det hænger sammen med, at vedvarende energi bliver mere og mere udbredt i Danmark. Med Folketingets klimaaftale fra 2020 er der ambitiøse mål for at øge produktionen af vedvarende energi yderligere – blandt andet med energiøer og havvindmølleparker. Derudover forventes det, at der bliver anlagt større solcelleparker på Sydsjælland.

”Vi forventer, at elforbruget i hovedstadsområdet vil stige kraftigt de kommende år. Strækningen mellem Kamstrup og Spanager er allerede i dag hårdt belastet, når vedvarende energi skal transporteres fra Lolland-Falster og Sydsjælland til de mange forbrugere i blandt andet Københavnsområdet og Nordsjælland. Det betyder, at der er behov for at øge kapaciteten i elnettet. Det er et stort plus, at vi kan udbygge nettet for den grønne el og samtidig forskønne lokalområdet ved at erstatte luftledninger med kabler i jorden,” siger projektleder Lars Wigant fra Energinet.

Ifølge tidsplanen bliver elkablerne lagt i jorden i 2023. Lodsejere og beboere i området kan se frem til, at master og ledninger på strækningen bliver taget ned i 2024.

Energinet går nu i gang med at finde den mest optimale rute til det nye kabel, og her vil der være stort fokus på miljøet og på lodsejere og naboer i området. De lodsejere, som kan blive påvirket af projektet i anlægsfasen, vil blive inddraget og kontaktet direkte, når Energinet har et forslag til kabelruten klar.

Anlægsarbejdet omfatter også opgraderinger af transformerstationerne i Bjæverskov og Kamstrup inden for de nuværende rammer.

Projektet, som er budgetteret til cirka 145 millioner kroner, er godkendt af klima-, energi- og forsyningsministeren.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Det er blandt andet disse master, der skal erstattes af elkabler. Masterne forsvinder fra landskabet på en 15 kilometer lang strækning mellem Roskilde og Køge.
Det er blandt andet disse master, der skal erstattes af elkabler. Masterne forsvinder fra landskabet på en 15 kilometer lang strækning mellem Roskilde og Køge.
Download
Det er master som denne, der skal erstattes af elkabler. Masterne forsvinder fra landskabet på en 15 kilometer lang strækning mellem Roskilde og Køge.
Det er master som denne, der skal erstattes af elkabler. Masterne forsvinder fra landskabet på en 15 kilometer lang strækning mellem Roskilde og Køge.
Download

Links

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

2. offentlighedsfase for 400 kV-projektet Endrup-Idomlund er udskudt22.6.2021 09:08:31 CEST | Pressemeddelelse

Borgerne i projektområdet for den kommende 400 kilovolt forbindelse mellem Endrup og Idomlund modtager snart brev fra Energinet om, at 2. offentlighedsfase for projektet er blevet udskudt til efteråret. Det sker som følge af et behov for et eftersyn af miljøkonsekvensrapporten for projektet set i lyset af Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse omkring bl.a. Baltic Pipe i maj 2021.

Baltic Pipe-arbejdet fortsætter i udvalgte områder19.6.2021 08:01:45 CEST | Pressemeddelelse

Energinet kan efter meddelelse fra Miljøstyrelsen genoptage anlægsarbejdet på store dele af den 210 km lange rute. Det medfører dog, at nogle dele af anlægsarbejdet må udskydes til næste forår. Energinets vurdering er lige nu, at gasprojektet samlet set bliver tre måneder forsinket. Energinet forventer dog at kunne levere en stor del af den aftalte kapacitet mod Polen til den aftalte skæringsdato i oktober 2022, og vi arbejder for at levere fuld kapacitet med udgangen af 2022.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum