Lørdag må hønsene igen komme ud i det fri

Del

Risikoen for fugleinfluenza er nu så lav, at Fødevarestyrelsen ophæver krav om at gæs, høns, ænder og kalkuner skal være lukket inde og under tag.

Til fri brug. FOTO: Fødevarestyrelsen
Til fri brug. FOTO: Fødevarestyrelsen

Ved midnat fredag bortfalder kravet til professionelle fjerkræavlere om, at deres fugle skal være lukket inde og enten under tag eller fuglenet. Også de mange hobbyhønseavlere kan nu igen lukke deres høns ud i haven. Endvidere er det fra lørdag også tilladt at tage til fjerkræudstillinger med høns og andet fjerkræ.  

Dermed slutter knap syv lange måneder, hvor dansk hobbyfjerkræ og fjerkræ fra økologiske besætninger og frilandsbesætninger har været spærret inde for at undgå, at dyrene bliver smittet med den ekstremt smitsomme fugleinfluenzatype H5N8. Sygdommen kan være dødelig for fjerkræ, men ikke for mennesker.

Rammes en besætning af en såkaldt højpatogen fugleinfluenza, lukker eksporten af dansk fjerkræ i mindst tre måneder. Det koster på bundlinjen hos både avlere og følgeerhverv. Skøn fra branchen har tidligere lydt på et tab på 100 millioner kroner – alene ved et enkelt udbrud.

Fødevarestyrelsen ophæver reglerne om indelukning, overdækning og forbud mod udstillinger og lignende, fordi styrelsen vurderer, at risikoen for fugleinfluenzasmitte fra bl.a. vilde fugle til fjerkræ i fangenskab nu igen er lav. Den lave risiko afspejles bl.a. i, at der ikke har været smitte i fjerkræbesætninger siden 21. april. Forekomsten af døde vilde fugle med fugleinfluenza, er ligeledes faldet til et lavt niveau.
 
Fødevarestyrelsen hævede tilbage i begyndelsen af november trusselsniveauet for fugleinfluenza fra lav til høj, og påbød fjerkræavlerne ovennævnte restriktioner. Trods krav om bl.a. indelukning bredte fugleinfluenzaen sig efterfølgende til i alt 15 besætninger, og mere end 150.000 fjerkræ blev aflivet.

Uanset at høns og andet fjerkræ nu igen må komme ud, må fjerkræ fortsat ikke fodres i det fri, fordi vilde fugle tiltrækkes af foderpladserne, og stadig kan bære smitten med sig. Fødevarestyrelsen anbefaler endvidere fortsat, at alle, der har med fjerkræ at gøre, forsøger at undgå at bringe smitte med ind til deres dyr, bl.a. ved at skifte fodtøj, inden de går ind til dyrene.

Fødevarestyrelsen overvåger stadig situationen nøje, og er klar til at hæve trusselsniveauet om nødvendigt.

Finder du en død fugl i naturen, som du tror kan være død af fugleinfluenza, kan du melde fundet til Fødevarestyrelsen på appen Fugleinfluenza Tip.

Læs 

Den seneste trusselsvurdering 

Om fugleinfluenza

Bekendtgørelsen, der gør det muligt at lukke hønsene ud i det fri fra lørdag 29. maj


Journalister kan få yderligere oplysninger på Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.

Billeder

Til fri brug. FOTO: Fødevarestyrelsen
Til fri brug. FOTO: Fødevarestyrelsen
Download

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum