AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Lønkompensation har især reddet ufaglærte og faglærte job

Del

Hver 8. ufaglærte var på lønkompensation i foråret 2020, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Til sammenligning gjaldt det for kun hver 20. person med en mellemlang eller lang videregående ud-dannelse. Lønkompensation har samlet været med til at redde cirka 80.000 job, har et CBS-studie tidligere vist.

ARBEJDSMARKED

Da coronakrisen for alvor ruskede i det danske arbejdsmarked i foråret 2020, var tusindvis af danske lønmodtageres job udsatte. Derfor indførte politikerne en lønkompensationsordning, der skulle redde jobs.

Nu viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at det især var ufaglærte og faglærte job, der blev reddet. Tænketankens opgørelse baserer sig på data fra Danmarks Statistik.

Analysen viser, at 12 procent af de ufaglærte, som var i beskæftigelse forud for krisen, var på lønkompensation i perioden fra april til juni 2020. Samtidig var 3 procent ramt af ledighed. 10 procent af de faglærte var hjemsendt på lønkompensation.

"Meget tyder på, at lønkompensationsordningen har været med til at afbøde de mere langvarige konsekvenser af coronakrisen," siger Emilie Agner Damm, chefanalytiker i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Tallene viser tydeligt, at virksomhederne først og fremmest tyede til lønkompensationsordningen, inden de begyndte at fyre, og det har holdt hånden under især personer uden en erhvervskompetencegivende uddannelse og faglærte. Det er enormt positivt for både virksomheder og lønmodtagere, at så mange fastholdt tilknytningen til deres job, for det var med til at sikre, at arbejdsmarkedet hurtigt kunne komme tilbage i gear hen over sommeren,” siger Emilie Agner Damm.

”Vi vidste allerede fra en tidligere undersøgelse, at lønkompensation har reddet cirka 80.000 job. Nu ved vi også, at det især var de kortuddannede, som fik gavn af ordningen,” siger Emilie Agner Damm.

Læs analysen her

Uddannelsesbaggrund for personer på lønkompensation og ramt af ledighed i april-juni 2020

-

Lønkompensation

Ledighed

Uden erhvervskompetencegivende uddannelse

12,2 procent

2,8 procent

EUD

9,7 procent

2,5 procent

KVU

9,0 procent

2,0 procent

MVU

4,7 procent

1,4 procent

LVU

4,7 procent

1,5 procent

Analysens hovedkonklusioner

  • Af de personer, som var i lønmodtagerbeskæftigelse forud for coronakrisen, var der i april og maj måned ca. 225.000 personer på lønkompensation, og omkring 50.000 der var ledighedsberørt. Det svarer samlet til, at 11 procent af jobbene på det danske arbejdsmarked var udsat i disse måneder.
  • Hen over sommeren 2020 faldt antallet af personer på lønkompensation markant til blot 2.000 personer i september måned. Trods generelt faldende ledighed på arbejdsmarkedet forblev relativt mange ”coronaledige” i ledighed frem til september 2020.
  • Især ufaglærte job var udsat i løbet af coronakrisens første tre måneder. Det gælder både målt på ledighed og lønkompensation.

Læs analysen her

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum