Lolland Kommune

Lolland Kommune opfylder allerede klimamål for år 2025

Del

I 2007 indgik Lolland Kommune en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at sænke kommunens CO2-udledning med 3 procent om året. Målet var at få CO2-udledningen ned på max 2899 tons i år 2025. Så længe skulle der ikke gå. Allerede nu har kommunen nemlig opnået målet takket være en række fokuserede indsatser.

Ambitionerne var store, da Lolland Kommune blev Klimakommune i 2007. Hvor mange andre kommuner dengang forpligtede sig til at sænke CO2-udledningen med 2 procent om året, valgte Lolland Kommune at forpligte sig til at sænke CO2-udledningen med hele 3 procent årligt på udvalgte ejendomme og på Park og Vejs dieselforbrug. Siden da er der blevet arbejdet målrettet på forskellige energiforbedrende indsatser i Lolland Kommune. Det har ført til, at kommunens mål om at få CO2-udledningen ned på max 2899 tons i år 2025 er opnået længe før tid. Således var udledningen i 2017 allerede nede på 2864 tons.

”Jeg er glad og hamrende stolt over, at vi på så kort tid er nået så langt med at nedbringe kommunens energiforbrug. Det viser, at de mange indsatser virker, og at vi med konkrete tiltag kan gøre en stor forskel for miljøet. Lolland Kommune har de sidste mange år været førende inden for vedvarende energi. Vi producerer syv gange mere grøn energi, end vi selv kan bruge, og derfor skal vi som kommune også gå foran for et mere bæredygtigt samfund og for den grønne omstilling, verden er i gang med. Visionerne skal ikke blot forblive visioner, og med vores mange kommunale bygninger tegner vi os for en relativ stor del af det samlede energiforbrug og kan derfor gøre en forskel ved at dreje på de rigtige håndtag. Det er en opgave, vi tager alvorligt, og resultaterne af vores klimaindsatser viser os, at vi er på rette vej,” siger borgmester Holger Schou Rasmussen

Lolland Kommune er fra starten gået grundigt til værks, og det er en vigtig årsag til kommunens succes med at sænke CO2-udledningen:

”I stedet for at kaste os hovedkulds ud i alle mulige initiativer var det vigtigt for os først at få et overblik over, hvor vi ville opnå den største effekt. Derfor begyndte vi at overvåge vores forbrug systematisk med månedlige aflæsninger af el-, vand- og varmeforbrug. Det gav os mulighed for at opdage udsving, og herigennem fandt vi også frem til, hvilke energiforbedrende projekter der ville gavne mest. Samtidig har vi aktivt brugt de lovpligtige energimærker til at planlægge indsatserne,” fortæller energileder i Lolland Kommune Peter Sarka.

Blandt mange andre af kommunens energiforbedrende projekter kan eksempelvis nævnes:

 • Tagrenovering på Blæsenborgskolen, hvor isoleringstykkelsen er øget.
 • Konvertering af varmekilde fra olie til f.eks. varmepumpe eller fjernvarme på flere ejendomme.
 • Udskiftning af ventilationsanlæg og montering af lysstyring i Rudbjerghallen.
 • Udskiftning af ventilationsanlæg i Rødbyhavn Sportshal.
 • Installation af nyt luftvarmeanlæg i Svanevigcentret.
 • Installation af vandbåren varmesystem og efterisolering af loftkonstruktion i Ravnsborghallen.
 • Installation af CTS på Søndre Skole i Rødby.
 • Basinduge over varmtvandsbassinet på Blæsenborgskolen samt over flere bassiner i Nakskov Svømmehal.
 • Udskiftning er cirkulationspumper.
 • Efterisolering.
 • Arealoptimeringsprocesser.

Én ting er de konkrete projekter. En anden væsentlig faktor har været involveringen af medarbejderne i Teknisk Service. De er blevet undervist i energiforhold, og undervejs har de haft enorm betydning for, at der er sket en adfærdsændring og en optimering af energiforbruget i de enkelte ejendomme.

Fraflytningen i perioden har også haft betydning for sænkningen af energiforbruget. Med færre borgere har der ikke længere været behov for lige så mange ejendomme til aktiviteter i kommunen som før, og flere bygninger er derfor blevet solgt eller revet ned.

Via aftalen med DN forpligter kommunen sig fortsat til at reducere CO2-udledningen med 3 % årligt, selvom det oprindelige mål nu er opnået. Glæden over allerede at have indfriet målet for år 2025 betyder derfor ikke, at Lolland Kommune nu skruer ned for klimaindsatserne. Tværtimod.

”De flotte resultater har kun styrket lysten til at blive så energieffektive som muligt i Lolland Kommune. Vi kan se, at det virker, så vi fortsætter arbejdet. Den grønne omstilling er som at vende en supertanker, og vi er først lige begyndt,” forsikrer borgmester Holger Schou Rasmussen

Nøgleord

Kontakter

Peter Sarka
Energileder i Service og Bygninger, Lolland Kommune
Tlf. 21 30 59 38

Vedhæftede filer

Information om Lolland Kommune

Lolland Kommune
Lolland Kommune
Jernbanegade 7
4930 Maribo

54 67 67 67http://www.lolland.dk/

Følg pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lolland Kommune

Lolland Kommune og Danmarks Lærerforening indgår lokalaftale6.3.2019 11:42:32 CETPressemeddelelse

Lolland Kommune og Lolland-Falsters Lærerforening har indgået en aftale, der fastlægger lærernes undervisningstid og styrker lærernes mulighed for at forberede undervisningen. Aftalen, som er gældende for skoleåret 2019-20, afløser det hidtidige ”tryghedspapir”. Den sætter faste rammer for lærernes vigtige arbejde i Lolland Kommune og imødekommer dermed et længe ventet ønske fra lærerforeningens side.

Invitation til fyraftensmøde om udvikling af ambassadørkorps22.1.2019 06:00:00 CETPressemeddelelse

Lolland Kommune har i efteråret 2018 igangsat bosætningskampagnen ”Lolland Lever Livet” som led i byrådets ønske om at skabe øget fokus på bosætning. Kampagnen skal fortælle de gode historier om attraktive boliger, fantastisk natur og stærkt fællesskab på Lolland, men de bedste ambassadører er dog borgerne selv, og derfor inviterer Lolland Kommune til et fyraftensmøde om udviklingen af et ambassadørkorps.

Barnets tarv lægges til grund for tvangsadoptioner18.1.2019 12:00:00 CETPressemeddelelse

Børne- og socialministeren har 16. januar 2019 afgivet svar på folketingmedlems Karin Nødgaards §20-spørgsmål om tvangsadoptioner i Lolland Kommune med henvisning til en artikel på dr.dk den 19. december. Spørgsmålet kan give indtryk af, at tvangsadoptioner i Lolland Kommune sker ud fra økonomiske hensyn og ikke barnets tarv. Det er ikke korrekt, som Lolland Kommune også gjorde opmærksom på samme dag, som artiklen blev bragt på dr.dk.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum