Kræftens Bekæmpelse

Lolland-Falster har ofte fuldkorn på menuen

Del
Fuldkorn forebygger tarmkræft. Det slår forskerne fast med syvtommersøm i en ny stor rapport, der samler den nyeste viden om, hvordan vores livsstil påvirker risikoen for tarmkræft. Også på Lolland og Falster er fuldkorn ofte på menuen og det kan hjælpe forskere med viden, der kan forebygge kræft.
I Danmark anbefales man at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Billedet viser eksempler på, hvad man kan spise for at nå denne mængde (Foto: Fuldkornspartnerskabet)
I Danmark anbefales man at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Billedet viser eksempler på, hvad man kan spise for at nå denne mængde (Foto: Fuldkornspartnerskabet)

Det er forskning fra Kræftens Bekæmpelse, der har medvirket til, at en international rapport nu med sikkerhed slår fast, at fuldkorn forebygger tarmkræft. Nu fortsætter forskningen for at finde svar på, hvordan fuldkorn kan forebygge den hyppige kræftsygdom. Det er en af grundene til, at 50.000 danskere netop nu bliver inviteret til at deltage i Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred – Næste generationer’ hvor forskerne blandt andet ser nærmere på, hvorfor fuldkorn er så godt for os.

Brevet med invitationen til at deltage i forskningen dumper også ind ad brevsprækken hos mange lollikere og falstringer, og deltager man, gør man en stor forskel for kræftforskningen.

De foreløbige resultater fra ’Kost, kræft og helbred – Næste generationer’ viser, at gennemsnitsindtaget af fuldkorn på Lolland og Falster ligger mellem 55-60 gram pr dag, og det svarer til gennemsnittet for resten af landet. Danskerne spiser i dag dobbelt så meget fuldkorn som for ti år siden, svarende til et gennemsnit på 58 gram fuldkorn pr. dag. Og viden om hvor meget fuldkorn danskerne spiser, om det er rug- eller hvedefuldkorn og hvilke fødevarer fuldkornet kommer fra, kan give forskerne viden, som måske i fremtiden kan bruges til at forebygge tarmkræft eller andre kræftsygdomme.

Forskerne håber derfor, at mange af de inviterede lolliker og falstringer takker ja:

– Indtil videre mangler vi svar fra en del, der er inviteret til at deltage i undersøgelsen. Så hvis der er nogle, der har et brev fra os liggende derhjemme, håber vi de har lyst til at være med, siger Kristina Elin Nielsen Petersen. Hun er projektkoordinator ved det studiecenter i København, hvor undersøgelserne foregår.

Deltagerne i ’Kost, kræft og helbred – Næste generationer’ svarer på et spørgeskema og får foretaget en række målinger som kan hjælpe kræftforskningen mange år frem. Hvis man vil, kan man efter undersøgelserne se resultaterne i form af et mini-livsstilstjek, hvor man blandt andet kan se sin fedt- og muskelmasse og se, hvor meget fuldkorn man spiser.

Kontakter

Cecilie Kyrø, postdoc hos Kræftens Bekæmpelses Center for Kræftforskning, tlf: 3525 7915, e-mail: ceciliek@cancer.dk


Mette Vinter Weber, kommunikationsrådgiver hos Kræftens Bekæmpelse, tlf: 2895 2828, e-mail: mvw@cancer.dk

Billeder

I Danmark anbefales man at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Billedet viser eksempler på, hvad man kan spise for at nå denne mængde (Foto: Fuldkornspartnerskabet)
I Danmark anbefales man at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Billedet viser eksempler på, hvad man kan spise for at nå denne mængde (Foto: Fuldkornspartnerskabet)
Download
I Danmark anbefales man at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Billedet viser eksempler på, hvad man kan spise for at nå denne mængde (Foto: Fuldkornspartnerskabet)
I Danmark anbefales man at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Billedet viser eksempler på, hvad man kan spise for at nå denne mængde (Foto: Fuldkornspartnerskabet)
Download
I Danmark anbefales man at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Billedet viser eksempler på, hvad man kan spise for at nå denne mængde (Foto: Fuldkornspartnerskabet)
I Danmark anbefales man at spise 75 gram fuldkorn om dagen. Billedet viser eksempler på, hvad man kan spise for at nå denne mængde (Foto: Fuldkornspartnerskabet)
Download
Har du fået dette brev så er du inviteret til at deltage i Kost, kræft og Helbred - Næste Generationer.
Har du fået dette brev så er du inviteret til at deltage i Kost, kræft og Helbred - Næste Generationer.
Download
På Danmarkskortet kan man se det gennemsnitlige fuldkornsindtag beregnet ud fra de foreløbige resultater fra Kost, kræft og helbred - Næste generationer
På Danmarkskortet kan man se det gennemsnitlige fuldkornsindtag beregnet ud fra de foreløbige resultater fra Kost, kræft og helbred - Næste generationer
Download

Links

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Forskningen fortsætter med støtte fra Knæk Cancer

Det er en rapport fra organisationen World Research Fund International, som sammenfatter international forskning baseret på i alt 29 mio. mennesker verden over. Her beskriver eksperter de vigtigste livsstilsbetingede årsager til tarmkræft, og her bliver det for første gang slået helt fast, at man kan mindske risikoen for at få tarmkræft ved at spise fuldkorn.

En vigtig kilde til konklusionen om, at fuldkorn forbygger tarmkræft, er forskning fra Kræftens Bekæmpelses store befolkningsundersøgelse ’Kost, kræft og helbred’. En undersøgelse, som fortsætter i ’Kost, kræft og helbred – Næste generationer’ hvor børn og børnebørn af de oprindelige deltagere bliver inviteret, og hvor også mange fra Lolland og Falsterer inviteret til at deltage.

’Kost, kræft og helbred – Næste generationer’ er støttet af danskerne gennem Knæk Cancer med 15 mio. kr.

Hvert år får flere end 4.600 danskere konstateret tyktarms- eller endetarmskræft.

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye