Guldborgsund Kommune

Lokale erfaringer med at udvikle levende bymidter bliver til landsdækkende anbefalinger

Del

Et tæt samarbejde mellem kommune og lokale aktører er afgørende for at udvikle levende bymidter og fastholde et stærkt handelsliv. Det konkluderer en ny rapport fra Indenrigs- og Boligministeriet. Guldborgsund Kommune har siddet med ved bordet og givet inspiration ud fra de positive erfaringer, der er fra flere områdefornyelser. Ideerne vil også blive bruge i næste etape af områdefornyelsen i Nykøbing midtby.

Nu går anden etape af områdefornyelsen i Nykøbing midtby snart i gang.  Her skal Torvet bindes sammen med midtbyens handelsgader. Fotograf: Peter Larsen/Vores Nykøbing
Nu går anden etape af områdefornyelsen i Nykøbing midtby snart i gang. Her skal Torvet bindes sammen med midtbyens handelsgader. Fotograf: Peter Larsen/Vores Nykøbing

Efter sommerferien tager Guldborgsund Kommune sammen med en række lokale aktører fat på næste fase af områdefornyelsen i Nykøbing midtby. Torvet skal bindes sammen med resten af midtbyen, så der skabes et handelsbånd, der leder de handlende rundt i de omkringliggende gader.

”Vi har i første etape skabt et fantastisk torv, som er blevet en oase, hvor folk mødes og tager et hvil fra shoppingturen. Men torvet må ikke blive endepunktet. Det skal derimod netop være et midtpunkt, hvorfra de handlende bliver ledt videre rundt til de andre handelsgader,” siger formand for Teknik, Miljø og Ejendomsudvalget Peter Bring-Larsen.

Anden etape har fokus på Langgade og St. Kirkestræde, og efter sommerferien begynder processen med at tegne handelsbåndet og skitsere de muligheder, der skal være i gaderne. En proces som butiksejere og forretningsdrivende skal være en stor del af.

”Vi begynder med at kortlægge det behov, der er i gaderne. Vi skal se på, hvilke ønsker butiksejerne og de andre forretningsdrivende har. Hele ideen med næste etape er at styrke handelslivet. Derfor begynder vi med dem, det hele drejer sig om, og så fortsætter vi herfra i en tæt dialog med andre aktører,” siger Peter Bring-Larsen.

Formålet med de områdefornyelser, som Guldborgsund Kommune har iværksat rundt om i flere byer i kommunen, er at skabe levende bymidter, der ikke kun giver mulighed for et rigt handelsliv, men også bliver et socialt mødested og centralt knudepunkt for mange andre aktiviteter i byerne.

Ny rapport sætter spot på lokalt samarbejde

Én af de ting, som kommunen har lagt vægt på, er samarbejdet med de lokale aktører rundt om i byerne. Det gælder både de private erhvervsdrivende, foreninger, borgergrupper og andre aktører. En model, der nu er taget med i nogle helt nye anbefalinger til resten af landet om udvikling af levende bymidter i de små og mellemstore byer i landdistrikterne.

Guldborgsund Kommune har siddet med i Indenrigs- og Boligministeriets arbejdsgruppe ”Partnerskaber for levende bymidter”, og i den rapport, som partnerskabet og ministeriet har udgivet i dag, er det en af de helt centrale anbefalinger i forhold til at fastholde og udvikle bymidterne.

”Levende bymidter i hele landet er en grundlæggende forudsætning for, at det er attraktivt at bo og arbejde i landdistrikterne. Jeg er enig med partnerskabet i, at de udfordringer, vi ser for tiden, kræver en fælles og massiv indsats, og jeg glæder mig til at arbejde videre med anbefalingerne,” siger indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek.

Borgmester John Brædder er glad for, at Guldborgsund har kunnet bidrage med viden og erfaringer til arbejdet, for nye handelsmønstre og ændrede livsformer er en udfordring for det fysiske handels- og kulturliv rundt om i landdistrikterne.

”Vi har i Guldborgsund en stærk tradition for at være fælles om løsningerne. Private, frivillige og offentlige kræfter løfter i flok, og det er lige netop det, der skal til for at skabe vækst, udvikling og stærke, lokale fællesskaber. Vi har mange aktive borgergrupper rundt om i kommunen, som har skabt lokale samlingssteder, festivaler og store arrangementer, der også tiltrækker turister til områderne. Det særkende skal vi holde fast i og styrke endnu mere,” siger John Brædder.

En af de aktører, der har en central plads i samarbejdet om bymidten i Nykøbing, er erhvervs- og cityforeningen Vores Nykøbing. Ifølge erhvervs- og citychef, André Andersen, er samarbejdet med kommunen afgørende.

”Et tværgående samarbejde, som vi gennem de seneste fem år har skabt i Nykøbing, hvor Guldborgsund Kommune, Business Lolland-Falster og Vores Nykøbing i fællesskab har sat fokus på udviklingen, er helt fantastisk for vores by og vores område. Vidensdeling er vigtig for at vi kan påvirke udviklingen i en positiv retning og sammen skabe en unik by i et unikt område,” siger André Andersen.

Selve anlægsfasen af anden etape af områdefornyelsen forventes at begynde i starten af næste år. Der er afsat 8.825.000 millioner til etapen.

Kontakter

Billeder

Nu går anden etape af områdefornyelsen i Nykøbing midtby snart i gang.  Her skal Torvet bindes sammen med midtbyens handelsgader. Fotograf: Peter Larsen/Vores Nykøbing
Nu går anden etape af områdefornyelsen i Nykøbing midtby snart i gang. Her skal Torvet bindes sammen med midtbyens handelsgader. Fotograf: Peter Larsen/Vores Nykøbing
Download

Information om Guldborgsund Kommune

Guldborgsund Kommune
Guldborgsund Kommune
Parkvej 37
4800 Nykøbing F

54 73 10 00http://www.guldborgsund.dk/

Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune

Vi har de kommende fængselsbetjente – nu mangler vi bare uddannelsen14.6.2021 13:08:14 CEST | Pressemeddelelse

Udfordringen omkring en årelang mangel på fængselsbetjente, og et deraf stort pres på landets fængsler vil kommunerne Guldborgsund, Lolland og Vordingborg nu gerne være med til at løse. I en fælles henvendelse til landets justitsminister foreslår de tre borgmestre at fængselsbetjent-uddannelsen placeres i Nykøbing Falster, hvor der er adgang til relevante studerende. Én af byens uddannelsesinstitutioner står allerede klar til at åbne dørene.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum