Teknologisk Institut

Livsvigtige vacciner køles af dansk teknologi

Del

Danmark har fået et globalt teknologisk gennembrud inden for kølig opbevaring af livsvigtige vacciner i områder, som ikke har elektricitet eller som ofte rammes af strømafbrud. Det drejer sig om den såkaldte SolarChill vaccinekøler. Et køleskab som kører uden batterier, strøm eller brændstof - men blot køles af energi fra solen.

Barrierer gav inspiration til ny vaccinekøler

Vacciner skal opbevares ved specifikke temperaturintervaller, og derfor kan netop en korrekte opbevaring være en udfordring i lande, hvor der ikke er regelmæssig strømforsyning. Denne udfordring tog Teknologisk Institut op, da de i 1999 ansøgte om økonomisk støtte fra EUDP. Ingen vidste dog, at resultatet ville blive et globalt teknologisk gennembrud inden for opbevaring af vaccine i netop de udsatte områder.

-Ideen var at udvikle vaccinekølere, hvor solcellepaneler direkte forsyner kølekompressorer.

Solcelledrevne vaccinekølere var tidligere udstyret med blybatterier til at starte kompressoren og til at drive den om natten. Det var problematisk i praksis, da levetiden for batteriet var meget kort på grund af dybe afladninger, og batterierne ofte skulle skiftes. Batterierne var desuden et potentielt objekt for tyveri, og herudover var der et miljøproblem med de udtjente batterier. Vigtigst var det dog, at temperaturreguleringen heller ikke var så god, hvilket medførte, at store mængder vaccine blev ødelagt og skulle kasseres, fortæller Seniorkonsulent Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut.

Det endte som et internationalt projekt med spillere som; WHO, Unicef, UNEP, GIZ, PATH, Greenpeace International og Teknologisk Institut - hvor sidstnævnte er den tekniske partner, som designer og tester udstyret.

Som industrielle partnere deltog Danfoss Compressors (nu SECOP) og Vestfrost Solutions.

Nye kompressorer blev udviklet, prototyper på kølerne blev testet og godkendt, og WHO udarbejdede kravene til vaccinekølerne, som nu udgør en stor succes i vaccineprogrammer i mange lande og katastrofeområder.

Uudforsket marked med nye anvendelsesmuligheder

På Teknologisk Institut håber de at kunne udbrede SolarChill-konceptet til andre områder.

- Vaccinekølerne er nu så udbredte, at vi tester på vegne af flere producenter - også fra andre kontinenter. Men måske behøver historien ikke slutte her, for jeg forestiller mig, at solpanelerne falder i pris, så kølerne også kunne være attraktiv for de mindre forretnings-drivende i udviklingslandene. På den måde kunne solen også hjælpe med at levere kolde sodavand til lav- og mellemindkomstlande - med en teknologi som både er innovativ, sund, miljørigtig og pålidelig, tilføjer Seniorkonsulent Per Henrik Pedersen, Teknologisk Institut.

Yderligere oplysninger: Seniorkonsulent Per Henrik Pedersen Mobil: 7220 2513

mail: prp@teknologisk.dk


Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska, DTI Spain samt 50 % af Syddansk Teknologisk Innovation A/S.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 10 66 - eller kommunikation@teknologisk.dk

Kontakter

Billeder

Information om Teknologisk Institut

Teknologisk Institut
Gregersensvej
2630 Taastrup

7220 2000http://www.teknologisk.dk/

Teknologisk Institut styrker danske virksomheder ved hjælp af banebrydende teknologier og mere end 1.100 medarbejderes faglige ekspertise. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S, Teknologisk Institut AB Sverige, DTI Polska og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen på tlf. 72 20 27 69 – eller kommunikation@teknologisk.dk

Hent logoer og designguide her

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum