Litteraturforsker Simona Zetterberg-Nielsen modtager nordisk forskningspris

Nils Klim-prisen uddeles hvert år af Universitetet i Bergen til en ung, nordisk forsker under 35 år, som har begået fremragende forskning inden for fagområderne humaniora, samfundsvidenskab, jura og teologi. I år går prisen til Simona Zetterberg-Nielsen, der er lektor ved Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet. Med prisen følger 500.000 norske kr.
- Gennem sin akademiske karriere har Simona Zetterberg-Nielsen været produktiv på flere akademiske fronter: undervisning og supervision, redigering af tidsskrifter og bøger, og organisering af konferencer, samt foredrag og udgivelser på både engelsk og dansk, en tosproget aktivitet, som er eksemplarisk i sig selv, lyder det blandt andet i Nils Klim-komitéens begrundelse.
Simona Zetterberg-Nielsens præstationer er tidligere blevet anerkendt med Aarhus Universitets pris for bedste ph.d.-afhandling inden for humaniora i 2017, med en række postdoc-stipendier, og senest med en Velux-bevilling til at etablere en forskergruppe med titlen ’The Science of Fiction – How Fiction Shaped Science and Science Shaped Fiction”.
De to vigtigste forskningsfund
Meget af Simona Zetterberg-Nielsens videnskabelige arbejde har været centreret omkring begrebet 'fiktionalitet'. Hun forklarer, at hovedformålet med hendes forskning er at forstå, hvordan vores måde at organisere viden på er blevet til, og hvordan det påvirker de måder, vi kommunikerer på.
”De to vigtigste fund i min forskning er, at kategorierne fakta og fiktion, som vi forstår dem i dag, først blev til omkring 1700-tallet og sammenhængende med det, at romanen er den første fiktionsgenre, der opstår. Som en del af min forskning har jeg kortlagt de danske romaner i 1700-tallet. Den tidligere konsensus har været, at der ikke eksisterer nogen nævneværdige danske romaner i 1700-tallet, men jeg har kortlagt alle de 77 romaner, der blev skrevet på dansk i århundredet, og vist hvordan der allerede i 1700-tallets Danmark vrimlede med alt fra eventyrlige robinsonader over finurlige formeksperimenter til seriøse opgør med overtro og didaktisk romanlitteratur. Min forskning afdækker altså den historiske udvikling af vores evne til at kommunikere om det opfundne og særligt, hvordan den i Danmark udvikledes til en romangenre skrevet i både underholdningens og oplysningens tjeneste.”
Prisen er en måde at synliggøre forskning på inden for humaniora
Nils Klim-prisen er, ifølge den unge prismodtager, en måde at synliggøre forskning på inden for humaniora, samfundsvidenskab og teologi blandt andet fordi, prisen er en del af hele Holberg-ugen i Bergen, hvor unge, aspirerende forskere såvel som lektorer og professorer samles for at fejre disse vidensfelter.
”Der findes meget få priser, som er direkte henvendt til disse forskningsfelter, men Niels Klim-prisen sætter fokus på den nye forskning, som bedrives af unge humanistiske forskere og formidler den samtidig til et bredt interesseret publikum. I min forskning er jeg optaget af, hvordan forskellige vidensfelter er blevet til, og hvornår kategorier som videnskab og fakta er opstået. I 1700-tallet, som er mit primære genstandsfelt, var der ikke så skarpe opdelinger mellem de forskellige vidensgrene og discipliner, som der er i dag, og jeg mener, det er vigtigt at huske på, at også faggrenene er historiske konstruktioner. Niels Klim-prisen fremhæver den betydning, som humaniora har som en videnskab blandt andre,” fortæller Simona Zetterberg-Nielsen.
Kontakter
Yderligere information
Simona Zetterberg-Nielsen, lektor
Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi
Aarhus Universitet
Mail: norsz@cc.au.dk
Mobil: 22635477
Billeder
Information om Aarhus Universitet: Arts
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
DPU-professor Jeppe Bundsgaard med i ekspertgruppe for de nye Nationale Færdighedstest9.3.2023 11:41:41 CET | Pressemeddelelse
Fra skoleåret 2026/27 indføres de nye Folkeskolens Nationale Færdighedstest, der skal erstatte de omdiskuterede nationale test. Børne- og undervisningsministeriet har udpeget Jeppe Bundsgaard, professor ved DPU, Aarhus Universitet, som medlem af den ekspertgruppe, der skal udarbejde faglige anbefalinger for de kommende test.
Ny professor i kognitionsvidenskab8.3.2023 14:12:23 CET | Pressemeddelelse
Kristian Tylén er udnævnt som professor i kognitionsvidenskab
Kristoffer Laigaard Nielbo udnævnt til professor8.3.2023 14:08:38 CET | Pressemeddelelse
Kristoffer Laigaard Nielbo udnævnt som professor i Humanities Computing
Ane Hejlskov Larsen udnævnt til professor8.3.2023 11:27:17 CET | Pressemeddelelse
Ane Hejlskov Larsen tiltræder som professor i museologi 1. april
Den mangfoldige skole? DPU-forskere gentænker inklusion i ny bog24.2.2023 11:55:23 CET | Pressemeddelelse
Trods 10 års inklusionsarbejde henviser vi i dag lige så mange til specialtilbud, som da inklusionsloven blev indført i 2012 med en målsætning om, at 96 % af alle børn skal deltage i den almene undervisning. I en ny bog ’Efter inklusionen’ kigger en række forskere fra DPU, Aarhus Universitet inklusionsidealet efter i sømmene og foreslår nye veje i skolens arbejde med at rumme alle børn.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum