Aarhus Universitet: Arts

Litteraturforsker Simona Zetterberg-Nielsen modtager nordisk forskningspris

Del
Lektor på Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet, Simona Zetterberg-Nielsen, har fået tildelt Nils Klim-prisen, der gives til en ung forsker i Norden, som har begået fremragende forskning inden for sit felt.

Nils Klim-prisen uddeles hvert år af Universitetet i Bergen til en ung, nordisk forsker under 35 år, som har begået fremragende forskning inden for fagområderne humaniora, samfundsvidenskab, jura og teologi. I år går prisen til Simona Zetterberg-Nielsen, der er lektor ved Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet. Med prisen følger 500.000 norske kr.

- Gennem sin akademiske karriere har Simona Zetterberg-Nielsen været produktiv på flere akademiske fronter: undervisning og supervision, redigering af tidsskrifter og bøger, og organisering af konferencer, samt foredrag og udgivelser på både engelsk og dansk, en tosproget aktivitet, som er eksemplarisk i sig selv, lyder det blandt andet i Nils Klim-komitéens begrundelse.

Simona Zetterberg-Nielsens præstationer er tidligere blevet anerkendt med Aarhus Universitets pris for bedste ph.d.-afhandling inden for humaniora i 2017, med en række postdoc-stipendier, og senest med en Velux-bevilling til at etablere en forskergruppe med titlen ’The Science of Fiction – How Fiction Shaped Science and Science Shaped Fiction”.

De to vigtigste forskningsfund

Meget af Simona Zetterberg-Nielsens videnskabelige arbejde har været centreret omkring begrebet 'fiktionalitet'. Hun forklarer, at hovedformålet med hendes forskning er at forstå, hvordan vores måde at organisere viden på er blevet til, og hvordan det påvirker de måder, vi kommunikerer på.

”De to vigtigste fund i min forskning er, at kategorierne fakta og fiktion, som vi forstår dem i dag, først blev til omkring 1700-tallet og sammenhængende med det, at romanen er den første fiktionsgenre, der opstår. Som en del af min forskning har jeg kortlagt de danske romaner i 1700-tallet. Den tidligere konsensus har været, at der ikke eksisterer nogen nævneværdige danske romaner i 1700-tallet, men jeg har kortlagt alle de 77 romaner, der blev skrevet på dansk i århundredet, og vist hvordan der allerede i 1700-tallets Danmark vrimlede med alt fra eventyrlige robinsonader over finurlige formeksperimenter til seriøse opgør med overtro og didaktisk romanlitteratur. Min forskning afdækker altså den historiske udvikling af vores evne til at kommunikere om det opfundne og særligt, hvordan den i Danmark udvikledes til en romangenre skrevet i både underholdningens og oplysningens tjeneste.”

Prisen er en måde at synliggøre forskning på inden for humaniora

Nils Klim-prisen er, ifølge den unge prismodtager, en måde at synliggøre forskning på inden for humaniora, samfundsvidenskab og teologi blandt andet fordi, prisen er en del af hele Holberg-ugen i Bergen, hvor unge, aspirerende forskere såvel som lektorer og professorer samles for at fejre disse vidensfelter.

”Der findes meget få priser, som er direkte henvendt til disse forskningsfelter, men Niels Klim-prisen sætter fokus på den nye forskning, som bedrives af unge humanistiske forskere og formidler den samtidig til et bredt interesseret publikum. I min forskning er jeg optaget af, hvordan forskellige vidensfelter er blevet til, og hvornår kategorier som videnskab og fakta er opstået. I 1700-tallet, som er mit primære genstandsfelt, var der ikke så skarpe opdelinger mellem de forskellige vidensgrene og discipliner, som der er i dag, og jeg mener, det er vigtigt at huske på, at også faggrenene er historiske konstruktioner. Niels Klim-prisen fremhæver den betydning, som humaniora har som en videnskab blandt andre,” fortæller Simona Zetterberg-Nielsen.

Kontakter

Yderligere information
Simona Zetterberg-Nielsen, lektor
Afdeling for Nordiske Studier og Oplevelsesøkonomi
Aarhus Universitet
Mail: norsz@cc.au.dk
Mobil: 22635477

Billeder

Information om Aarhus Universitet: Arts

Aarhus Universitet: Arts
Aarhus Universitet: ArtsFølg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts

Ny international læseundersøgelse: Flere danske børn er svage læsere16.5.2023 10:00:30 CEST | Pressemeddelelse

Op mod hver fjerde danske elev i 4. klasse læser usikkert. Og gruppen af svage læsere er vokset. Det viser den internationale læseundersøgelse PIRLS, som offentliggøres i dag. Undersøgelsen peger på, at der er brug for en målrettet indsats, der løfter de svage læsere. Det handler blandt andet om at styrke elevernes motivation for at læse i fritiden, så de finder større glæde ved at læse.

Ny international læseundersøgelse: Hvordan klarer danske 4. klasse-elever sig i læsning?10.5.2023 11:29:48 CEST | Pressemeddelelse

Hvor godt læser danske elever? Og hvordan klarer de sig i forhold til de øvrige nordiske lande? Hvordan har Corona spillet ind i på børns læsekompetencer – i Danmark og internationalt? Det er nogle af de spørgsmål, man kan få svar på, når resultaterne fra den internationale IEA-læseundersøgelse PIRLS 2021 præsenteres på DPU, Aarhus Universitet i København den 16. maj.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum