Udenrigsministeriet

Ligestillingsministeren: Er vi ved at rulle kvindekampen tilbage?

Del

En ny undersøgelse om unge, køn og krop peger på en række alarmerende tendenser. 64 pct. af de unge er utilfredse med deres krop. 37 procent af de mest seksuelt aktive piger døjer med psykiske lidelser som depression og angst. Mange ikke-seksuelt aktive drenge er ensomme. 12 pct. af drengene har videresendt nøgenbilleder af andre uden tilladelse.

Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd VIVE har lavet en undersøgelse for Ligestillingsafdelingen, der undersøger, hvordan unge bruger og opfatter køn, krop og seksualitet. Undersøgelsen viser store forskelle på de normer, der omgiver unge piger og drenge. Seksuelt aktive piger risikerer at blive hængt ud, mens de drenge, der ikke er seksuelt aktive, oftere er ensomme.

64 pct. af de unge er utilfredse med deres krop. Pigerne er mest utilfredse og ønsker oftere at tabe sig, selvom de er normalvægtig, mens flere drenge gerne vil tage på. De, der er utilfredse med deres krop, er også mindre tilfredse med livet.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen er bekymret over de unges utilfredshed med egen krop og frygter samtidig, at vi er ved at se en begyndende tilbagerulning af kvindekampen:

”I Danmark hylder vi tolerance og anerkendelse. Men her 50 år efter kvindekampen, hvor kvinderne tog retten over egen krop til sig, ser det næsten ud som om, tingene ruller tilbage”, siger ligestillingsminister Eva Kjer Hansen.

Det er både off-line og on-line, at der er forskel mellem drenge og piger. Undersøgelsen viser også, at piger risikerer at blive udstillet og hængt ud, hvis de deler billeder på nettet. Hvorimod drengenes billeder oftest tolkes mere humoristisk eller sundhedsrelateret.  Drenge møder krav om at have en maskulin og veltrænet krop.

Ligestillingsministeren er særligt opmærksom på, at normerne for, hvordan pigerne skal se ud, og hvordan de må bruge deres krop og seksualitet, kan have konsekvenser for den psykiske trivsel. F.eks. døjer 37 pct. af de mest seksuelt aktive piger med angst og depression. Det er betydeligt højere end blandt de piger, der er mindre seksuelt aktive. Det billede er der ikke blandt seksuelt aktive drenge. 

”Kvindekroppen og kvinders seksualitet skal ikke gemmes væk og være noget skamfuldt. Det er bekymrende, hvis en form for ”nypuritanisme” gør, at piger og unge kvinder rammes psykisk, og det ødelægger deres trivsel.”

Ligestillingsministeren planlægger i øjeblikket en større debat hen over efteråret om de normer, der stadig hersker for, hvad piger og drenge kan tillade sig, og hvilken konsekvens det har for dem – både on-line og off-line.

 

Fakta:

  • Blandt de unge, der har deltaget i undersøgelsen, har 42 pct. af drengene, mod 28 pct. af pigerne delt seksuelle billeder af sig selv eller andre, har modtaget billeder eller har oplevet selv at blive delt. 
  • Knap hvert femte ung på de udvalgte gymnasier har i 2016 delt et seksuelt billede af sig selv, et såkaldt nude.
  • 12 pct. af drengene og 2 pct. af pigerne angiver, at de har videredelt et nudeaf andre uden samtykke.  
  • 18-årige piger og drenge er stort set lige seksuelt erfarne og sender i lige høj grad nøgenbilleder af sig selv.
  • 37 pct. af de mest seksuelt aktive piger rapporterer, at de har haft en psykisk lidelse som f.eks. depression og angst, og 45 pct. angiver, de har opsøgt en psykolog.   
  • Drenge, der ikke er debuteret seksuelt, oplever en højere forekomst af ensomhed (37 pct.), end de drenge med nogen eller mest seksuel erfaring (24-26 pct.).
  • 64 pct. af unge er utilfredse med deres krop. Piger er oftere utilfredse med deres krop og ønsker at tabe sig – også hvis de er normalvægtige. Drenge er omvendt oftere utilfredse med at være for tynde og ønsker i højere grad at tage på. 

Kontakter

Kontakt
Presserådgiver for ligestillingsministeren, Casper Steen Pedersen, tlf. 41 53 26 42, mail: castpe@um.dk

Vedhæftede filer

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 Købehavn K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

300 mio. kr. til tre af verdens værste humanitære kriser og deres nærområder6.7.2018 07:35pressemeddelelse

Der er stadig flere flygtninge og internt fordrevne på verdensplan. FNs flygtningeorganisation, UNHCR, fastslog i sidste måned, at antallet af flygtninge og internt fordrevne i år er nået op på68,5 mio. på verdensplan. Mennesker som er tvunget væk fra deres eget hjem. Udviklingsminister, Ulla Tørnæs, har besluttet at afsætte i alt 300 mio. kr. i humanitære midler til at imødegå de store behov, som konflikterne i Rakhine i Myanmar, Syrien og Yemen afføder. Midlerne vil på baggrund af en ansøgningsrunde blive fordelt mellem danske humanitære partnerorganisationer.

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs på alliancerejse til Paris2.7.2018 06:00pressemeddelelse

Minister for udviklingssamarbejde Ulla Tørnæs besøger i dag sin franske kollega statssekretær Jean-Baptiste Lemoyne i Paris. Besøget er et udtryk for styrket dansk-fransk samarbejde om udviklingspolitik og indgår i forberedelserne af præsident Macrons statsbesøg i Danmark i august måned. På dagsordenen er bl.a. migration, situationen på Middelhavet, udvikling og stabilitet i Sahel-regionen.