Ligblomsten blomstrer - og lugter - igen
Amorphophallus titanum er på alle måder rekordernes blomst. Den har verdens største enkeltstående blomsterstand, som vokser op til 10 cm. om dagen. Og så har den fået sit folkelige navn - ligblomsten - efter den næsten brutale stank af lig, den udsender, når den blomstrer.

I naturen kan der gå op til 15 år mellem Amorphophallus titanum blomstrer, men i Palmehusets beskyttende omgivelser - og dygtige gartneres kyndige hænder - blomstrer den hvert 2. år. Og hver gang står Botanisk Haves gæster i lange køer for at opleve den særprægede plantes kortvarige blomstring. For det tager ikke meget mere end et par døgn, før planten langsomt begynder at kollapse og visne.
Amorphophallus titanum er mest kendt for sin kolossale blomsterstand og ikke mindst sin kraftige ådsellugt. Stanken har ført til, at planten i udlandet også omtales som ”corpse flower” (ligblomst), fordi den lugter af råddent kød. Den kraftige lugt lokker insekter til, og deres aktivitet i blomsterstanden fører måske til en bestøvning, og lykkes det bliver blomsterstanden besat med kirsebærstore, orangerøde bær, der forhåbentlig bliver til nye planter.
- Amorphophallus titanum stammer fra Sumatras tropiske lavlandsregnskove. Her er arten truet ligesom rigtig mange andre planter og dyr på grund af blandt andet skovrydning, der skal gøre plads til nye plantager med oliepalmer. Arbejdet med at passe Amorphophallus titanum og alle de andre arter vi har her i Botaniske Have, er derfor rigtig vigtig i forhold til bevaringen af verdens plantebiodiversitet for eftertiden, fortæller Louise Isager Ahl, botaniker og postdoc på Statens Naturhistoriske Museum.
Hvis alt går efter ”planen”, åbner blomsterstanden sig på et eller andet tidspunkt i løbet af torsdag den 12. maj, eller dagene derefter. Læs mere om Amorphophallus her eller abonnér på museets nyhedsbrev og få seneste nyt om blomstringen.
Fakta
Amorphophallus titanum vokser kun i Sumatras tropiske regnskove, som er et af verdens vigtigste ’biodiversitet hotspot’ med et stort antal arter, som kun lever her. Derfor er mange af dem også truede arter, som for eksempel orangutang, det berømte Sumatra-næsehorn, og en særlig underart af asiatiske elefanter. De truede dyrearter lever side om side med over 450 fuglearter og mere end 15.000 forskellige arter planter i området.
Kontakter
Bent BøkmanPR- og pressemedarbejderStatens Naturhistoriske Museum
Tlf:53 83 30 41bent.boekman@snm.ku.dkBilleder
Information om Statens Naturhistoriske Museum
Statens Naturhistoriske Museum er nationalmuseum for naturhistorien i Danmark. Museet er smukt beliggende i hjørnet af Botanisk Have nær Nørreport Station og består også af Zoologisk Museum på Østerbro.
Følg pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Naturhistoriske Museum
100 dage til slutningen på en æra14.7.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I morgen, fredag den 15. juli, er der 100 dage til at Zoologisk Museum i København lukker. Mens uret tikker ned, kan du efter sommerferien blandt andet opleve historier om museet fra en række kendte danskere. Så kridt skoene og oplev museet, før slutningen på en 52-årig æra.
Besøgstal over al forventning på Statens Naturhistoriske Museum8.7.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På trods af flere Corona-nedlukninger, har Statens Naturhistoriske Museum oplevet et voksende antal besøgende gennem flere år, og den 5. juli havde over 200.000 besøgt udstillingerne i år. Det betyder, at 2022 kan blive et nyt rekordår for museet.
Jubilæum: Den største opdagelse i 100 år29.6.2022 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 29. juni er det 70 år siden, at den naturvidenskabelige ekspedition Galathea 2 vendte hjem til København og blev modtaget i triumf. Med sig i lasten havde skibet banebrydende ny viden om naturens verden. Det blev samtidig startskuddet til den moderne pressedækning af naturvidenskabelig forskning.
Danmarks bedste naturfoto er fundet23.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Nu er vinderne af dette års udgave af Den Danske Naturfonds fotokonkurrence fundet. Vinderbillederne og de øvrige finalister kan opleves på Zoologisk Museum fra den 5. juli til den 28. august.
Klar, parat, udsolgt – naturvidenskaben sælger8.6.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Onsdag den 8. juni går det løs: Efterårets program for Vin & Videnskab sættes til salg kl. 18. Og hvis det går som de foregående år, er en stor del af billetterne hurtigt revet væk.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum