L&F om vismandsrapport: Generelle klimaafgifter vil skade fødevareerhvervet
Coronakrisen vil dæmpe den økonomiske aktivitet og efterspørgslen på en række af vores vigtige eksportmarkeder i en længere periode, forudser Landbrug & Fødevarer.
Det bekymrer Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer.
- Mens nedlukningen af dansk økonomi især har ramt servicesektoren i de store byer, så rammer en eksportkrise i højere grad produktionsvirksomhederne. Eksportvirksomheder ligger i høj grad uden for byerne. Vi frygter, at en eksportkrise kan gå særligt hårdt ud over de danske landdistrikter. Det er vigtigt, at regeringen sikrer eksporterhvervene de bedst mulige vilkår i denne situation, siger Martin Merrild.
Endnu engang slår formandskabet for Det Økonomiske Råd til lyd for generelle klimaafgifter med bundfradrag til lækage-udsatte brancher. Det er Landbrug & Fødevarer imod.
- I Landbrug & Fødevarer er vi meget optaget af arbejdet med klimaudfordringen og har vores vision om et dansk klima-neutralt fødevareerhverv i 2050. Vi vil bidrage til opfyldelse af klimalovens mål om en 70 pct. reduktion af drivhusgasser i 2030, men det er vigtigt med et samlet reduktionsmål og ikke specifikke sektormål. I forbindelse med Partnerskabet for fødevare- og landbrugssektoren har vi fremlagt en række forslag, der kan reducere Fødevare- og landbrugssektorens CO2e emissioner med 62 pct. i 2030 samtidigt med, at vi fastholder den danske landbrugs- og fødevareproduktion, siger Martin Merrild.
- En generel drivhusafgift vil få markante konsekvenser for fødevareerhvervets konkurrenceevne. Selv med et markant bundfradrag, vil en klimaafgift føre til et markant fald i den animalske produktion til skade for eksport, og beskæftigelse uden for de større danske byer. Produktion vil i stedet blive overtaget af vores udenlandske konkurrenter og det hjælper ikke klimaet, siger Martin Merrild.
Landbrugets drivhusgasudledning stammer fra komplicerede biologiske processer som ikke lader sig elektrificer. Derfor mener Martin Merrild at der i stedet skal fokuseres på andre kendte tiltag og teknologisk udvikling, så fødevareerhvervet udvikles og ikke afvikles.
Kontakter
Yderligere kontakt til Martin Merrild via presserådgiver Mille Marie Christensen, mail: mic@lf.dk, 61702047
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Lucas fra Lørslev er Årets Unge Landmand 20255.11.2025 18:00:00 CET | Pressemeddelelse
25-årige Lucas Gotfredsen Brøsted fra Lørslev nær Hjørring vinder Årets Unge Landmand 2025.
I en urolig tid kan vi ikke bare have nok i os selv5.11.2025 11:06:19 CET | Pressemeddelelse
På Landbrug & Fødevarers delegeretmøde i Herning understreger Søren Søndergaard, at der er brug for flere fødevarer i fremtiden. Derfor skal landbruget styrkes og EU’s fødevareforsyningssikkerhed forsvares i de kommende år.
L&F: Upræcise modelberegninger kan ikke bruges til at lave en ordentlig kvælstofregulering af landbruget5.11.2025 10:43:19 CET | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarers formand, Søren Søndergaard, kommer med en klar advarsel til politikerne, der lige nu sidder og forhandler om en ny kvælstofregulering for landbruget. Upræcise modelberegninger kan ikke bruges til at regulere de enkelte bedrifter. Det vil underminere det store arbejde, man laver i de lokale treparter, og det vil kun tjene en politisk ambition om at gøre landbrugserhvervet mindre, lyder det.
Køkkenprisen 2025 går til Skolerne i Oure23.10.2025 14:11:11 CEST | Pressemeddelelse
Landbrug & Fødevarer har i dag kåret Skolerne i Oure på Fyn som vinder af Køkkenprisen 2025 ved Økologisektionens årsmøde på Kalø Økologisk Landbrugsskole.
Her er restauranterne, der er nomineret til Årets ret med gris og Årets ret med ost 20251.10.2025 06:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Siden sommeren er det strømmet ind med indstillinger fra hele landet til dette års kokkekonkurrencer, Årets ret med gris og Årets ret med ost, og nu er de nominerede fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum
