Leverpostej, lyskryds og vikinger på Moesgaard

Grandiose iscenesættelser af Wagners opera i 1800-tallet viste de første hornhjelmsbærende vikinger i romantikkens og fortidsdyrkelsens polerede glanslys. Disse fantastiske fortidsmennesker var ædle, stærke og forbilledlige, og vores mytiske og mystiske forfædre har siden været et yndet motiv og emne, der er blevet fremhævet, fremelsket og fortolket.
Det gælder ikke mindst i dag, hvor vi kan ikke få nok af vikinger! I kunst, reklamer, litteratur, film og tv - vikingerne er overalt, også på vores leverpostej og lyskryds. Med vikingen som symbol fortæller Anne Sofie Bay Østergaard og Simon Nygaard om fakta og fejlinformation, almindelige misforståelser og faktiske arkæologiske kilder. Der skal grines af fortiden (og nutiden), forundres over kreative fortolkninger, læres lidt om kildekritik, kontekst og om øjet, der ser.
Men mest af alt bliver det en PR-rejse med vikingerne fra Brynhilde med brystpanser til biker-vikingerne i Vikings.
Praktiske oplysninger:
Dato og tid: onsdag 27. april kl. 19.00-20.30
Sted: Moesgaard Museums auditorium
Pris: 150 kr./person (årskortholdere: 75 kr./person)
Køb billet: https://shop.moesgaardmuseum.dk/events-1/oplaeg-leverpostej-og-lyskryds-vikingen
Om foredragsholderne:
Anne Sofie Bay Østergaard er arkæolog og formidlingsinspektør på Moesgaard Museum. Gennem hele sit studieliv og karriere har hun beskæftiget sig med vikingetiden, særligt som formidlingsemne, og har selv levendegjort vikingetiden i over 10 år. Vikinger i populærkultur og hvorledes de fremstilles igennem historien har altid interesseret Anne Sofie.
Ph.d. Simon Nygaard er adjunkt i førkristen nordisk religion og assistant professor ved AU. Simons forskning og undervisning fokuserer på vikingetidens religion og ritualer, mundtlig digtning og fremførelse i den norrøne verden samt andre historiske (arkaiske) religioner. Han er specielt interesseret i, hvordan ritualer kan have været blevet fremført, og hvordan de kunne have påvirket udøverne.
Nøgleord
Kontakter
Wencke MaderbacherLeder af formidling, Moesgaard Museum
Tlf:24791779wma@moesgaardmuseum.dkBilleder

Links
Information om Moesgaard
Moesgaard er et kulturhistorisk museum, der viser arkæologiske og etnografiske udstillinger i international klasse. Museet forsker i og formidler menneskelivets mangfoldighed i et tæt samarbejde med Aarhus Universitet. Moesgaard omfatter afdelingen i Højbjerg ved Aarhus, Vikingemuseet i Aarhus, Odder og Samsø museer.
Følg pressemeddelelser fra Moesgaard
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Moesgaard
Vikingegravplads fundet nord for Aarhus17.6.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Arkæologer fra Moesgaard har fundet en gravplads fra vikingetiden ved Lisbjerg nord for Aarhus. I gravene er fundet en række spektakulære genstande, som kan tyde på forbindelser til den danske kongemagt.
Moesgaard løfter sløret for de kommende særudstillinger8.5.2025 11:12:12 CEST | Pressemeddelelse
Gæster på Moesgaard kan se frem til tre år med fokus på tre fascinerende verdenshistoriske temaer, som geografisk strækker sig fra Europa til Centralamerika, og som dækker et tidsspænd på mere end tusind år.
Moesgaard modtager stor fondsbevilling til at formidle verdenshistorien31.3.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Augustinus Fonden har netop bevilliget sammenlagt 24 millioner kroner til at støtte udviklingen af Moesgaards indhold igennem de næste tre år.
Ny dansk dokumentarfilm viser, hvordan ukrainsk kultur er blevet et militært mål19.2.2025 08:42:54 CET | Pressemeddelelse
Dokumentaren vises på DR1 og DR2 i forbindelse med treårsdagen for den russiske invasion af Ukraine den 24. februar 2025.
Moesgaard kåret som Danmarks bedste attraktion3.10.2024 11:57:39 CEST | Pressemeddelelse
Mere end 3000 danskere har peget på Moesgaard Museum som vinder af den årlige Danish Travel Awards, som netop er blevet uddelt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum