Levende kulturarv: Efter to års pause samles fjordens træskibe igen
De frivillige omkring fiskerjollen "Arne og Jørgen" står bag årets traditionsrige træskibstræf den 19. - 21. august 2022.

Sol, sommer og sejl! Gennem mere end 20 har der været tradition for, at de mange smukke træbåde, som hører hjemme i Roskilde fjord og Isefjorden, samles til et årligt træf. Efter et par års corona-pause sker det nu endelig igen.
Dette års træf arrangeres af det frivillige laug omkring ”Arne og Jørgen”, som er en fiskerjolle, der indgår i ROMU’s samling. Det finder sted i den lille, idylliske Østby Havn.
Man er velkommen på havnen, også uden båd. Her kan hele familien nyde synet af en lang række flotte træbåde, og få en oplevelse af livet på fjorden, som det har udfoldet sig gennem generationer.
Klinker er levende verdenskultur
Jollen ”Arne og Jørgen” er bygget i Jyllinge i 1966 og opkaldt efter de to brødre, som fiskede med den frem til 1984. Det er en såkaldt klinkbygget jolle – en byggeteknik, der går tilbage til vikingetiden. Sidste år kom klinkbygning på FN’s kulturorganisation UNESCO’s liste over levende verdenskultur.
"”Arne og Jørgen” repræsenterer mere end 1000 års ubrudt kultur ved og på fjorden. I dag er den en levende museumsgenstand, som stadig sejler, og vi er glade for at lauget hjælper os med at passe godt på den", fortæller chef for forskning og kulturarv i ROMU, Lars Kjølhede Christensen.
Praktisk information:
Træffet finder sted i weekenden d. 19.-21. august i Østby havn, for enden af Hammervej.
For de der ikke deltager med en båd, vil der være mest at se på om lørdagen. Her åbner Frederikssunds borgmester Tina Tving Stauning træffet kl. 10. Mellem kl. 11 og 12 vil der være præsentation af bådene, og kl. 13 går starten til kapsejladsen.
Ønsker du at deltage med en træbåd fra fjorden - og har du ikke allerede modtaget en invitation - kan du skrive til Birgit Munkvad på adressen bmunkvad@hotmail.com senest 7. august.
Kontakter
Lars K. ChristensenChef for Forskning og kulturarv, ph.d.Forskning og kulturarv
Tlf:20 32 41 97larskc@romu.dkBilleder


Information om ROMU
ROMU har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Roskilde, Frederikssund, Lejre og Egedal kommuner. ROMU har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. ROMU udspringer af Roskilde Museum, der blev etableret i 1929. I dag driver museumsorganisationen 10 museer og besøgssteder.
Følg pressemeddelelser fra ROMU
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra ROMU
Bliv klogere på fortidens spor i landskabet ved Gl. Lejre11.8.2022 10:38:19 CEST | Pressemeddelelse
I samarbejde med Folkeuniversitetet Skjoldungernes Land inviterer Lejre Museum til foredrag og ekskursion med arkæolog og ph.d. Klaus Ebbesen om stendysser, jættestuer og skibssætninger i det danske kulturlandskab.
Oplev 1940'erne - Jazzet sommerfest i museumshaven13.7.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mad, mode, musik – dans & drinks. Tag med til sommerfest i museumshaven, når Frederikssund Museum, Færgegården udforsker 1940’erne den 6. august 2022
Kom og lav vild mad på Skenkelsø Mølle24.6.2022 09:26:03 CEST | Pressemeddelelse
I sommerferien inviterer Egedal Kommune til vild mad i børnehøjde, og børnene skal selv sanke urter, der skal bruges som smagsgiver. Derudover skal der kærnes smør og males mel som i gamle dage. Også børn med en lille arkæolog i maven kan få stillet deres nysgerrighed
Lützhøfts Købmandsgaard fortæller Roskildes cikelhistorie23.6.2022 08:52:23 CEST | Pressemeddelelse
Tour de France-feberen raser i Roskilde, og Lützhøfts Købmandsgaard er med helt fremme i feltet med spotudstillingen ’Roskilde set gennem et cykelhjul’. Her er samlet et væld af anekdoter om cykler og cyklister – og så er der mulighed for at komme i lære som cykelbud. Udstillingen er blot en af mange oplevelser, som ROMU har forberedt til tour'en.
RAGNAROCK vil undersøge festkulturen på Roskilde Festival efter corona22.6.2022 08:48:12 CEST | Pressemeddelelse
Efter to års fravær vender Roskilde Festival tilbage som en festlig del af sommerens program. Men går unge på festival som i 2019, eller er det sket noget med deres festkultur under corona? Det vil RAGNAROCK - museet for pop, rock og ungdomskultur undersøge under årets festival
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum