TEKNIQ Arbejdsgiverne

Legionella-smitte stadig på rekordhøjt niveau

Del
Antallet af legionella-smittede har de seneste fire år ligget tårnhøjt, og intet tyder på, at kurven vil knække i 2021 for den vandbårne sygdom. Ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne er der dog en del ting, man som forbruger selv kan gøre for at undgå at blive ramt.
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.

Legionella-bakterien boltrer sig lystigt i det danske brugsvand, hvor de seneste fire år har budt på rekordhøje smittetal. Og tendensen ser ud til at fortsætte i år, viser nye tal fra Statens Serum Institut.

De foreløbige tal for årets første syv måneder viser således samme niveau som for et år siden, hvor 146 var blevet smittet med legionella på samme tidspunkt.

Legionærsyge kan være dødelig for ældre og svækkede personer, og derfor bekymrer det brancheorganisationen, TEKNIQ Arbejdsgiverne, at det tilsyneladende ikke er lykkedes at knække kurven for smittespredningen af den vandbårne sygdom.

”Det er jo ikke fordi, vi ligefrem har brug for flere sygdomme at bokse med i øjeblikket, og det er ærgerligt, at det tilsyneladende er så svært at komme legionella-udfordringerne til livs,” siger Simon O. Rasmussen, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der blandt andet repræsenterer de danske vvs-installationsvirksomheder.

Problemerne med legionella kan eksempelvis opstå, hvis temperaturen ved tappestederne (fx varmtvandsbeholderen) er under 50 grader. Og et tiltagende fokus på energibesparelser i klimaets navn kan have givet medvind til bakterierne.

”Er temperaturen for lav, giver det bakterierne gode arbejdsbetingelser. Det samme gælder, hvis vandet får lov til at stå stille i rørene i længere tid. Ting, man som boligejer heldigvis kan gøre en del for at undgå,” understreger Simon O. Rasmussen.

Små tiltag, stor betydning

80-90 procent af alle varmtvandsbeholdere indeholder legionella-bakterier i større eller mindre grad. Det er dog kun et problem ved kombinationen af høje koncentrationer og særligt sårbare personer. Vandtemperatur og -flow er i det hele taget nøglen til at undgå, at bakterierne får for godt fat.

”Derfor er det vigtigt, at man eksempelvis efter længere tids fravær efter en ferie sørger for at få skyllet alle haner igennem,” anbefaler Simon O. Rasmussen.

På 10 år er antallet af smittede med legionella mere end fordoblet i Danmark. Ud af de 278 smittede sidste år døde 39. De døde var i gennemsnit mellem 75 og 80 år gamle.

Få mere at vide om legionella her: Bedre installationer

Sådan minimerer du risikoen for legionella:

  • Brug jævnligt vand fra alle haner, så du undgår, at vandet står stille for længe.
  • Skyl alle haner (både varme og kolde) igennem efter længere tids fravær – fx efter en ferie.
  • Gennemskyl jævnligt bruseslange og bruserhoved med kun varmt vand (50 grader eller mere).

Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne

Antallet af legionellasmittede i Danmark

  • 2020: 278
  • 2019: 269
  • 2018: 266
  • 2017: 278
  • 2016: 170
  • 2015: 187
  • 2014: 159
  • 2013: 113
  • 2012: 126
  • 2011: 120
  • 2010: 130

Kilde: Statens Serum Institut

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 60 69 88 91

Billeder

Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Arbejdsgivere og fagforbund: Fyr op under den faglige stolthed15.4.2024 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse

Unge søger i stigende grad efter meningsfulde arbejdsliv, hvor de ikke kun får en løncheck hver måned, men også bidrager til et større formål. Og her har Danmarks faglærte al mulig grund til at ranke ryggen og være stolte over det, de bidrager til samfundet med. TEKNIQ Arbejdsgiverne har derfor taget initiativ til kampagnen “Værdi Hver Dag”, der bliver bakket op af Dansk El-Forbund og Blik- og Rørarbejderforbundet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye