Ledere skal på kursus i at forebygge og håndtere sexchikane

I efteråret lancerede Lederne løftet om nultolerance over for sexchikane, som over 4.400 skrev under på i løbet af halvanden uge. Og nu skal der sættes turbo på indsatsen for at gøre løftet til virkelighed på de danske arbejdspladser. Derfor søsætter Lederne i dag en stor kampagne for at uddanne flest muligt ledere til at forebygge og håndtere sexchikane. De opfordres konkret til at deltage i Ledernes digitale kursus, som er gratis og tilgængeligt for alle.
- Vi har i Lederne været helt klare i mælet om, at sexchikane er totalt uacceptabelt, og at det skal forebygges på de danske arbejdspladser. Nu følger vi holdningen op med konkret handling, som vi håber, at mange tusinde ledere vil tage til sig. De spiller en meget vigtig rolle i den kulturændring, som er afgørende for at få gjort op med sexchikane, siger Ledernes administrerende direktør, Bodil Nordestgaard Ismiris.
Derfor er der fra i dag blandt andet store annoncer i en række landsdækkende aviser, hvor Lederne i samarbejde med ni virksomheder opfordrer alle ledere til at tage Ledernes gratis digitale kursus, som kan findes her.
Ledere har brug for viden og værktøjer
De ni virksomheder har allerede besluttet at bakke op om kampagnen ved at opfordre deres i alt næsten 1.300 ledere til at deltage i kurset, som over 3.000 allerede har deltaget i, siden det blev lanceret sidst i januar.
Niels Duedahl er administrerende direktør i den store danske energi- og telekoncern Norlys, som har besluttet at bakke op om Ledernes kampagne og gøre materialet tilgængeligt for alle ledere som et supplement til den indsats, som koncernen allerede har gjort.
- Vi skal i fællesskab have sat en stopper for sexchikane på det danske arbejdsmarked. Det kræver, at vi som virksomheder sikrer, at vores ledere har den nødvendige viden til at sikre en god kultur på arbejdspladsen og de rette værktøjer til at håndtere det på den rigtige måde, hvis der alligevel opstår konkrete sager, siger Niels Duedahl.
Ud over Norlys er de andre virksomheder i kampagnen DTU Learn for Life, Elis, Energinet, EY, PensionDanmark, PFA, Robert Bosch og Synoptik.
Beskæftigelses- og ligestillingsminister Peter Hummelgaard ser det som positivt, at over 3.000 ledere allerede har deltaget i kurset om forebyggelse og håndtering af sexchikane, og at en række virksomheder nu opfordrer deres ledere til at gennemgå kurset, så de får redskabskassen på plads til indsatsen mod sexchikane.
- Lederne på de danske arbejdspladser spiller en absolut nøglerolle i at få bugt med seksuel chikane. De skal gå forrest for at sikre en kultur på arbejdspladsen, hvor krænkende adfærd ikke accepteres. Derfor er det vigtigt, at lederne er klædt godt på til, hvordan de forebygger og håndterer seksuel chikane. Og jeg vil gerne opfordre endnu flere ledere til at søge viden på dette område. Regeringen er optaget af at få gjort op med seksuel chikane. Derfor har vi blandt andet indledt trepartsdrøftelser om, hvordan seksuel chikane bedst forebygges og håndteres på arbejdspladserne, siger Peter Hummelgaard.
Kontakter
Søren KudahlPressechef
Tlf:2338 4211sku@lederne.dkBilleder

Links
Information om Lederne
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne bakker op om ny ordning for international rekruttering30.6.2025 11:33:21 CEST | Pressemeddelelse
Det vil være en tiltrængt støtte til et presset arbejdsmarked, hvis regeringen får gjort det nemmere at rekruttere medarbejdere fra lande udenfor EU. Det mener Lederne, efter regeringen i dag offentliggjorde sit udspil til en ny erhvervsordning for rekruttering af international arbejdskraft.
Effektiviseringer i staten er nødvendige – men kræver mod og teknologi18.6.2025 13:11:06 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om at afbureaukratisere, effektivisere og reducere antallet af statslige stillinger møder forståelse hos Lederne. ”Antallet af statslige ansatte er steget betydeligt de senere år. Det er fornuftigt, at regeringen nu stopper op og ser på, om ressourcerne kan anvendes bedre, siger Bodil Nordestgaard Ismiris,” adm. direktør i Lederne. Hun understreger, at presset på arbejdsmarkedet gør det nødvendigt, at både offentlige og private aktører gentænker, hvordan opgaver løses – og hvilke værktøjer, der tages i brug. ”I en tid med mangel på arbejdskraft er det afgørende, at alle sektorer ser på, hvor der kan arbejdes smartere og mere effektivt, herunder gennem kunstig intelligens. Digitalisering og kunstig intelligens er vigtige redskaber til at frigøre ressourcer fra medarbejdere, som så kan løse opgaver andre steder, og til at bidrage til at forebygge stress og begrænse nedslidning hos medarbejdere. Det gælder også i staten,” siger hun. Bodil Nordestgaard Ismiris hilser det
Danske virksomheder tager ESG i egen hånd – trods bøvl med data og uklare krav3.6.2025 13:27:53 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtil største danske undersøgelse af ESG-indsatsen blandt danske ledere og virksomheder peger på, at virksomhederne, trods planlagte EU-lempelser, allerede har sat fart på ESG-arbejdet. Men samtidig viser undersøgelsen, at der fortsat er en række store udfordringer, når det gælder om at få sat arbejdet med bæredygtighed i system.
Seniorer får nyt job som aldrig før30.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid, hvor færre får nyt job, skiller seniorerne sig ud, når de stadigt oftere får ny arbejdsplads.
Styrket partnerskab vil løfte danske virksomheders bæredygtighed7.5.2025 08:04:41 CEST | Pressemeddelelse
EY træder ind i partnerskabet bag det digitale værktøj ESG Profilen sammen med Lederne og Danske Bank. I en tid med en konstant strøm af nye kriser og forandringer er det afgørende, at danske virksomheder får de nødvendige redskaber, så indsatsen for ESG og bæredygtighed ikke drukner i administration og bureaukrati.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum