Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikter: Nyt sundhedsudspil vil skabe mere nærhed i sundhed

Del

Styrkelsen af det nære sundhedsvæsen var i fokus, da regeringen præsenterede sit udspil til en ny sundhedsreform. Udspillet møder stor ros fra Landdistrikternes Fællesråd, der dog efterspørger større ambitioner for antallet og indholdet i de nye nærhospitaler.

Landdistrikternes Fællesråd roser regeringens nye sundhedsudspil for sit fokus på at styrke det nære sundhedsvæsen til gavn for borgere i landdistrikterne.   
  Foto: Mads Krabbe
Landdistrikternes Fællesråd roser regeringens nye sundhedsudspil for sit fokus på at styrke det nære sundhedsvæsen til gavn for borgere i landdistrikterne. Foto: Mads Krabbe

Tirsdag eftermiddag kunne regeringen præsentere sit længe ventet udspil til en ny sundhedsreform. Centralt i udspillet står oprettelsen af op til 20 nærhospitaler fordelt over hele landet, men indeholder derudover også forslag om praksispligt for at sikre læger i landdistrikterne og styrkelse af akutberedskabet i hele landet.

Det glæder formanden for Landdistrikternes Fællesråd, at regeringen med sit nye sundhedsudspil signalerer, at man er klar til at sadle om efter årtiers centraliseringsreformer på sundhedsområdet:

- Jeg vil gerne rose regeringen for sit fokus på at styrke det nære sundhedsvæsen. Det sender et klart signal til de borgere i landdistrikterne, der har betalt den højeste pris for årtiers centralisering, om, at det er på tide at give noget tilbage, siger Steffen Damsgaard.

Regeringen har som del af sit udspil udpeget 13 ud af op til 20 nærhospitaler, der skal placeres rundt om i landet, men har endnu ikke specificeret det komplette indhold i nærhospitalerne. Formanden appellerer til større ambitioner for antallet og indholdet i de nye nærhospitaler:

- Det er afgørende, at man er ambitiøs på både antallet og indholdet i nærhospitalerne, så borgere i landdistrikterne oplever et reelt velfærdsløft på sundhedsområdet med flere behandlingsmuligheder. Det bør for eksempel også være muligt at få adgang til akut hjælp for ukompliceret tilskadekomst på nærhospitalerne, hvad regeringen ikke har lagt op til, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:

- Samtidig vil jeg gerne understrege vigtigheden af, at der som minimum bør oprettes 20 nærhospitaler. Lang afstand til sygehuset kan for nogle borgere være en barriere for at møde op til undersøgelser, behandling og kontroller. Derfor bør vi gøre mere for at rykke sundhedsvæsenet tættere på, så vi kan komme ulighed i sundhed til livs.

Forebyggelse og lægemangel på landet i fokus

Højt på listen over udfordringer, som regeringen ønsker at komme til livs, er også lægemanglen i land- og yderområderne. Her foreslår regeringen blandt andet at indføre en praksispligt for lægestuderende med henblik på at sikre flere læger i landdistrikterne.

- Det er i allerhøjste grad i landdistrikterne, at manglen på læger er både slående og akut. Derfor er jeg glad for, at regeringen har lyttet til vores bekymring ved at lægge op til en større indsats for at sikre bedre lægedækning i landdistrikterne, siger han og tilføjer:   

- Men jeg savner generelt et større fokus på forebyggelsesindsatser i landdistrikterne. Vi ved fra forskningen, at der på landet bliver røget mere, spist mere usundt, og så er der flere overvægtige. Den forskel i sundhedstilstanden er vi nødt til at tage mere alvorligt, og det glimrer ved sit fravær i regeringens udspil, siger Steffen Damsgaard.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Landdistrikternes Fællesråd roser regeringens nye sundhedsudspil for sit fokus på at styrke det nære sundhedsvæsen til gavn for borgere i landdistrikterne.   
  Foto: Mads Krabbe
Landdistrikternes Fællesråd roser regeringens nye sundhedsudspil for sit fokus på at styrke det nære sundhedsvæsen til gavn for borgere i landdistrikterne. Foto: Mads Krabbe
Download

Information om Landdistrikternes Fællesråd

Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd
Rådhusgade 100
8300 Odder

61 313 636http://www.landdistrikterne.dk

Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.

Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.

Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum