Landdistrikter fremlægger hjælpepakke: Sådan kommer vi gennem energikrisen

Energiprisernes himmelflugt kan særligt mærkes på pengepungen i landdistrikterne. Det viser en ny analyse, som Finans Danmark har udarbejdet for TV2.
Analysen er skræmmende læsning og illustrerer, hvor slemt det står til i de danske landdistrikter under den nuværende energikrise, mener formanden for Landdistrikternes Fællesråd Steffen Damsgaard.
Derfor fremlægger Fællesrådet i dag en “energi-redningspakke for landdistrikter”, der skal afbøde nogle af de konsekvenser, som vi allerede har set udspille sig på landet. For nylig landede et bredt flertal i Folketinget en aftale om en “vinterpakke”, der sikrer hjælp til energiramte borgere og virksomheder. Fællesrådets forslag skal ses i forlængelse af denne, forklarer Steffen Damsgaard:
- Der er brug for akut, politisk handling, som bygger oven på vinterpakken. Hvis ikke hjælpen til landdistrikterne rulles ud nu, kommer vi til at se endnu flere borgere gå fra hus og hjem, ligesom forsamlingshuse, købmandsbutikker og andre erhvervsdrivende i landdistrikterne må dreje nøglen om, siger Steffen Damsgaard og tilføjer:
- Jeg vil gerne understrege, at den nuværende situation i landdistrikterne er meget, meget alvorlig. Krisen løser sig ikke med enkeltstående tiltag. Der er behov for én samlet hjælpepakke med initiativer, som hjælper akut nu og her og samtidig sikrer en vedvarende energiomstilling langt ud i fremtiden. I dag fremlægger vi et bud på en hjælpepakke, der kan få landdistrikterne gennem den kommende vinter.
Ifølge Steffen Damsgaard er en af årsagerne til, at energikrisen rammer særlig hårdt i landdistrikterne, at fjernvarmenettet ikke er udrullet i samme grad som i byerne - nogle steder er fjernvarme slet ikke en mulighed på grund af afstanden mellem husene. Dertil kommer, at der er langt flere boliger i landdistrikterne med dårlig energiklasse og et energirenoveringsefterslæb.
- Vi skal have udbredt fjernvarme i landdistrikterne i videst muligt omfang. Men jeg er også nødt til at sige, at borgere og virksomheder i den nuværende situation ikke kan vente de år, det tager at udrulle fjernvarme. Den energipakke til landdistrikter, vi præsenterer i dag, skal ses i det lys, siger Steffen Damsgaard.
Her er Landdistrikternes Fællesråds ”energi-redningspakke for landdistrikter”:
Til borgere:
- Indførelse af et prisloft på naturgas og el de næste seks måneder.
- Nedsættelse af afgifter på naturgas og olie til et absolut minimum i de næste seks måneder.
- Udvidet skrotningsordning til udskiftning af gas-, olie- og træpillefyr ved køb af varmepumpe eller jordvarmeanlæg.
- Ordningen for statsgaranterede lån skal - udover gas- og oliefyr - også gælde ved udskiftning af træpillefyr til grønnere energikilder, herunder varmepumper, jordvarmeanlæg og solceller.
- Indfør et grønt håndværkerfradrag til energirenoveringer af boliger i landdistrikterne.
- Tilskudspuljen til etablering og udbygning af fjernvarme skal forhøjes. Puljen skal gælde i en fireårig periode med løbende forhandlinger, som skal sikre, at puljen ikke løber tør.
- Staten skal yde et opstartstilskud til nærvarme-projekter, som f.eks. “termonet” og lignende fællesvarmeanlæg.
- Etablering af en energi-hotline for landdistrikter, der skal kunne rådgive og levere viden om energiomstilling i landdistrikterne.
- Der skal indgås en forsyningssikkerheds-aftale mellem Folketingets partier og fjernvarmebranchen, så der i den kommende fyringssæson frigøres tilstrækkelig med træpiller til private husstande.
Til virksomheder, herunder selvejende institutioner
- Indførelse af et prisloft på naturgas og el de næste seks måneder.
- Nedsættelse af afgifter på naturgas og olie til et absolut minimum i de næste seks måneder.
- Udvidet skrotningsordning til udskiftning af gas-, olie- og træpillefyr ved køb af varmepumpe eller jordvarmeanlæg.
- Etablering af en lånepulje til energiomstilling for selvejende institutioner, herunder til efterskoler, friskoler, højskoler, daginstitutioner samt idrætscentre og haller.
- Tilskud til energirenoveringer af erhvervsbygninger og selvejende institutioner.
- Tilskud til dagligvarebutikker i landdistrikterne til medfinansiering af lån ved udskiftning af energibelastende køle- og fryseanlæg, belysning m.v. under forudsætning af egenfinansiering fra butikkerne og branchen.
Nøgleord
Kontakter
Eva ØstergaardKommunikations- og presseansvarlig
Tlf:53850136eoe@landdistrikterne.dkSigne Lauge BachPublic Affairs Konsulent
Tlf:53850127sba@landdistrikterne.dkBilleder

Information om Landdistrikternes Fællesråd
Landdistrikternes Fællesråd er en partipolitisk neutral interesseorganisation, der arbejder for at skabe bedre rammevilkår for landdistrikter og yderområder i Danmark.
Vi tæller 55 kommuner og fire regioner, der tilsammen repræsenterer over 4 millioner danskere. Medlemmerne er tillige en række landsdækkende organisationer, de lokale aktionsgrupper samt et større antal landsbyer og landdistriktsråd.
Følg pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landdistrikternes Fællesråd
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd åbner ny ansøgningsrunde til Grøn Boligrotation i landdistrikterne8.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forenet Kredit og Landdistrikternes Fællesråd har netop åbnet en ny ansøgningsrunde til projekt Grøn Boligration i Landdistrikterne, som henvender sig til landsbyer landet over. Ambitionen med Grøn Boligrotation er at støtte landsbyer og kommuner i at skabe flere attraktive seniorvenlige boliger og sætte skub i energirenoveringen af landsbyernes eksisterende parcelhuse af ældre dato
Landdistrikter: Fremtidens kollektive transport og mobilitet kalder på flere løsninger28.4.2025 06:13:35 CEST | Pressemeddelelse
Busser og tog er rygraden i den kollektive transport, men det skal suppleres med flere transportformer, såsom flextrafik, taxi, samkørsel og delebiler. Sådan lyder nogle af hovedbudskaberne i nyt udspil fra Landdistrikternes Fællesråd, der viser vejen til bedre mobilitet i hele landet.
Hvem skal være Årets Landsby 2025?15.4.2025 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
I år uddeles prisen til en landsby, hvor der er ’Fællesskab for Fremtiden’ og hvor borgerne står sammen om at håndtere nogle af de udfordringer, der kendetegner verden af i dag. Send en ansøgning før din nabolandsby, og senest den 13. juni 2025 kl. 12.00.
Landdistrikterne: Ros til regionernes fokus på flere læger i land- og yderområder10.4.2025 08:24:38 CEST | Pressemeddelelse
Der er flere gode takter i regionernes 25 forslag til at sikre bedre lægedækning i hele landet, mener Landdistrikternes Fællesråd, der fremhæver initiativer såsom flere uddannelsespladser uden for de største universitetsbyer, stærke faglige studiemiljøer decentralt og flere uddannelsesforløb uden for de større byer.
Landdistrikterne: Statsgaranti på boliglån skal indfri boligdrømmene på landet8.4.2025 10:09:14 CEST | Pressemeddelelse
Uden for centerbyerne i de fleste landdistriktskommuner oplever flere danskere at få afslag i banken til boligkøb, hvor postnummer, beliggenhed, samt lav boligværdi tilsyneladende er begrundelsen. Nyt lovforslag vil permanentgøre og udvide ordningen for statsgaranti på boliglån, så flere kan realisere ønskerne om boligkøb på landet. Det møder ros fra Landdistrikternes Fællesråd.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum