Sydbank A/S

Landbruget med ny fremtid

Del

For første gang siden 2016 kommer der lyse toner fra Sydbank, når det gælder landrugssektoren. Sydbank, som har historisk lang erfaring med landbruget, forventer, at langt de fleste heltidslandbrug i løbet af 2021 vil have betalt gælden ud og samtidig være sunde bedrifter. Udviklingen er dermed vendt.

I udgangen af 2016 satte Sydbank ind for at hjælpe nødlidende erhvervskunder i landbruget. Formålet var at hjælpe udvalgte landbrugskunder henover den gæld, de havde akkumuleret under Finanskrisen med et særligt strategisk tiltag i form af en særlig model. Modellen viser sig nu at være en succes.

Det lange seje træk
Under finanskrisen i 00-erne røg priserne på landbrugsjord voldsomt i vejret. Og da først boblen sprang, endte mange landmænd med at tabe penge på jord, som pludselig ikke var det samme værd.

”Vi er mange, der husker det kæmpe chok med brutalt faldende jordpriser fra ca. 2008-2010. En form for jord-pandemi, som også kostede finanssektoren dyrt på udlånskontoen,” fortæller bankdirektør, Bjarne Larsen, Sydbank.

En mulig løsning viste sig dog i form af en politisk lovændring i 2016. Her fik bankerne en mulighed for at håndtere landmændene på en ny måde. I Sydbank valgte man at tilbyde effektive, men også forgældede landbrug, en mulighed for at konvertere deres gæld til ansvarlig lånekapital, som først skulle indfries efter fem rentefrie år til en underkurs. Den ansvarlige lånekapital blev afskrevet i bankens regnskab med 634 millioner kroner.

”Vi tog de lange briller på og valgte det lange, seje træk over for de cirka 70 største landbrug, som vi vurderede, var meget effektive, men som også var tynget af negativ egenkapital. På den måde blev landmandens samlede kapital, egenkapitalen plus den ansvarlige kapital, positiv. Sydbank var, mig bekendt, den eneste bank, der bevidst brugte metoden som et kontinuerligt strategisk tiltag – og som sådan bar en del af risikoen sammen med landbruget. Derfor kalder vi det for Sydbank-modellen,” forklarer Bjarne Larsen.

Modellen har forhindret konkurser
Henover de seneste fem år har Sydbank-modellen skullet stå sin prøve. Og i dag begynder man at kunne ane konturerne af en succes.

”Der skal ikke herske nogen tvivl om, at det var meget alvorligt, det vi så ind i den gang. De her landmænd var helt sikkert gået konkurs og havde mistet deres levebrød. Så i dag smiler vi forsigtigt sammen med landmændene, som vi skal have en dialog med henover sommeren. Vores forventninger, der er baseret på det tætte samarbejde, vi har haft undervejs, er, at langt de fleste får betalt deres gæld ud – og samtidigt har stærke og sunde bedrifter. Det er utroligt glædeligt – mest af alt fordi det betyder, vi har undgået en lang række konkurser, med alle de menneskelige og økonomiske konsekvenser til følge,” siger Bjarne Larsen.

De gode resultater betyder også, at Sydbank nu så småt begynder at åbne mere op for landbruget.

”Vi har i en årrække været forsigtige overfor at tage nye landbrugskunder ind. Men den positive udvikling, vi oplever nu, betyder, at vi har plads på bøgerne til flere gode erhvervskunder inden for landbruget,” siger Bjarne Larsen.

Rådgivning foran finansiering
Sydbanks landbrugsrådgiver har gennem det seneste års tid fået grundig uddannelse i skattemæssige og selskabsmæssige forhold, når det gælder fuldtidsbrug med ofte store og komplicerede virksomhedsformer. Som noget nyt vil Sydbanks rådgivere fx derfor tilbyde et årligt forretningstjek sammen med landbrugsejerne og udfordre landbrugsejere med at være foran – i stedet for at hænge fast i tunge lån, som det er svært at komme ud af.

”Vi har jo haft solid og succesfuld erfaring med at rydde skrivebordet og sætte os sammen med landmændene for at gennemgå deres forretning side for side, tal for tal. Det drejer sig ikke kun om at tilbyde mere finansiering eller kapital. Det drejer sig om at gøre det på den rigtige måde,” siger Bjarne Larsen, der slår fast, at det er en præmis for landbruget at leve med store udsving i priserne.

Landbruget og fødevareklyngen beskæftiger i dag ca. 180.000 personer og udgør derfor mange, vigtige led i hele rygraden af dansk erhvervsliv.

Sydbank og landbrugssektoren

  • Sydbank har historisk set altid haft en fod solidt plantet i landbruget
  • Sydbanks eksponering til landbruget er på omkring 2,7 mia. kroner og udgør knap 5 procent af bankens samlede udlån på i alt 60 mia. kroner
  • Sydbank rådgiver landbrugskunder i hele Danmark og har ca. 20 specialiserede finansielle landbrugsrådgiveret, der typisk kører ud til kunderne fra Sydbanks landbrugscentre i Billund og Rødekro
  • Sydbank-modellen har reddet ca. 50 ud af de 70 landbrug, der kom med i ordningen

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Sydbank A/S

Sydbank A/S
Sydbank A/S
Peberlyk 4
6200 Aabenraa

74372648http://www.sydbank.dk

Om Sydbank

Med rødder i det sønderjyske driver vi i dag en stærk og selvstændig landsdækkende bank, der kan og vil selv. For rygraden af dansk erhvervsliv og de privatkunder, der sætter pris på professionel rådgivning, er vi en bank for de fleste - men ikke den samme bank for alle. Gammeldags nærvær, ny teknologi - vi bruger det der virker. Vi kender vores kunder og er tæt på dem med rådgivning i øjenhøjde. Med de bedste samarbejdspartnere i ryggen skaber vi konkurrencekraft.

Sydbank - Danmarks Erhvervsbank

Følg pressemeddelelser fra Sydbank A/S

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sydbank A/S

Datatyvene går målrettet efter de mindre virksomheder11.4.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Dansk erhvervsliv er som resten af samfundet stærkt digitaliseret. Men sikkerheden er ikke fulgt med. Det gælder især små og mellemstore virksomheder, som i stigende grad er blevet mål for IT-kriminelle, efterhånden som større virksomheder har hævet paraderne. De mindre firmaer bliver nødt til at sikre sig bedre, der er alt for meget på spil, mener chefen for informati-onssikkerhed i Sydbank.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum