Landbrug: Effektiviser afvanding af marken med digitale drænkort
Tusindvis af marker står under vand efter mange regnfulde måneder. Kartoffelavler på Lolland har fået digitaliseret drænkort fra 1960’erne, så han via telefonen nemt kan finde de nedgravede dræn og brønde, der kræver vedligehold.

Regnmængderne er i de seneste 150 år steget med cirka 100 millimeter. Og frem mod år 2100 forventer DMI, at nedbøren tager yderligere til med op til 6,9 procent. Et håndgribeligt bevis på udviklingen ses på landmændenes marker, der mange steder er blevet forvandlet til sump og søer i de seneste måneder. Den høje vandstand øger nødvendigheden af effektiv dræning. I 1940’erne og 50’erne tog dræning af landbrugsjorder fart, men de gamle drænrør og brønde er ofte ødelagte eller tilstoppede. Og at finde renoveringskrævende dræn ud fra drænkort, der er tegnet for 70 år siden, er praktisk taget en umulig opgave.
– Der er sket meget med landskabet siden drænkortene blev tegnet. Marker er slået sammen, skilt ad og pejlemærker er fjernet, hvilket gør det svært at lokalisere drænene. Derfor får vi i øjeblikket mange henvendelser fra landmænd, der ønsker at digitalisere deres drænkort. Ved en digitalisering bliver dræn og brønde stedfæstet på digitale kort, sådan som verden ser ud i dag, og landmanden får muligheden for at tage sin telefon med ud i marken og præcist se, hvor han befinder sig i forhold til drænsystemet under jorden, siger Michael Zier Madsen, landinspektør ved LE34 i Maribo.
De gamle kort bliver scannet ind i et avanceret kortsystem, og ud fra viden om landskabets udvikling, placerer landinspektørerne de gamle dræn i et digitalt kort, der for fremtiden let kan udvides og redigeres i, hvis drænsystemet udvides eller omlægges.
Sparer tid og penge
En af de landmænd, der har brugt vinteren på at få de gamle drænkort digitaliseret, er Lars Skovdal Pedersen, indehaver af Skovnæs Kartofler på Lolland. Hans marker lider under de våde forhold, og de gamle drænkort fra 1960 er svære at få til at passe med nutidens landskab.
– Mine marker er rigtig våde lige nu, og det skyldes drænsystemet. Det er jo skidt, for uden effektiv afvanding mister jeg omkring 20 procent af udbyttet. Jeg har faktisk brug for en større renovering af hele drænsystemet, men jeg har ikke lyst til at grave i blinde. Derfor kontaktede jeg LE34 for at skabe overblik over drænene, fortæller Lars Skovdal Pedersen.
Nu kan han finde rørene under jorden ved hjælp af en mobilapp på telefonen eller gennem det mere præcise autostyringssystem i traktoren.
– Hvis jeg er ude at køre på marken og tænker: Hov, her er vådt – der må være noget galt med en brønd, kan jeg hurtigt hente kortet frem på skærmen i traktoren, og med centimeternøjagtighed lokalisere, hvor brønden er gravet ned. Det betyder, at jeg i fremtiden får meget lettere ved at rengøre og efterse drænsystemet. Før skulle jeg tilbage til gården for at hente papirkortene og forsøge at få det gamle kort til at passe i landskabet. Og selv hvis det lykkes, blev det ikke mere præcist end et område på cirka 15-20 meter i diameter, forklarer Lars Skovdal Pedersen, og fortsætter:
– For det første sparer jeg en masse tid. Derudover mindsker jeg også de omkostninger, der er ved at grave en stor del af marken og dermed afgrøderne op for at finde en tilstoppet brønd eller nogle ødelagte drænrør.
Nøgleord
Kontakter
Olav Arnkjær
PR Consultant, Epicent PR
(+45) 78 70 09 21
oar@epicent.dk
Billeder



Links
Information om LE34
LE34 er med 23 kontorer og over 300 medarbejdere Danmarks største landinspektørfirma. Virksomheden arbejder for bygherrerådgivere, byggebranchen, forsyningsselskaber, landbruget, private og den offentlige sektor i ind- og udland. LE34 er certificeret efter ISO 9001:2008.
Følg pressemeddelelser fra LE34
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra LE34
LE34 i Køge flytter til nye lokaler i Køge Idrætspark26.11.2019 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Landinspektørfirmaet LE34 i Køge er blandt de første, der indtager deres nye lokaler i Køge Idrætspark. Byens hastige udvikling afspejles i virksomhedens travlhed og et stort behov for nye, større rammer.
Rekordmange nye boligejere: Få styr på skel og undgå nabostrid6.11.2019 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Nye tal viser et dansk boligmarked i topform, men mange nye boligejere glemmer at tjekke, om der er styr på ejendommens skelforhold. Få fagmandens råd til, hvordan du undgår en bitter strid med naboen.
Uddannelse: Cecilie vil sikre ejendomsret til kvinder i udviklingslande20.6.2019 10:19:01 CEST | Pressemeddelelse
Cecilie Ravn-Christensen har arbejdet med jordfordeling i Makedonien og sikring af ejendomsret til især kvinder i udviklingslande. Eventyr med fokus på de store perspektiver giver mening for hende i arbejdslivet.
Ekspansion i Norden: Göteborgs udvikling skaber forudsætninger for ny LE34-afdeling6.6.2019 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Det danske landinspektørfirma LE34 åbner en ny afdeling i Göteborgregionen. Udsigten til at tage del i byens vækstplaner ligger til grund for udvidelsen, der indgår i en større ekspansionsplan i Sverige.
Flere flytter fra storbyen – skeltvister venter på at ske på villavejene i foråret29.5.2019 06:32:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere og flere skifter storbylivet ud med hus, hæk og have. Mange kender dog ikke de regler, som husejere bør være opmærksomme på, der tilmed kan sikre nabofreden. Få fagmandens gode råd.
Flere kommuner får hjælp fra borgerne mod plakatfusk23.5.2019 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Reglerne for, hvordan valgplakater må ophænges, glemmes ofte i valgkampens hede. Derfor vælger flere kommuner at bruge en app, hvor borgerne kan hjælpe til i kampen mod de ulovlige plakater.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum