TEKNIQ Installationsbranchen

Lærlinge strømmer til installationsbranchen

Del

2017 blev et nyt rekordår for optaget af lærlinge i de danske el- og vvs-installationsvirksomheder. Men der er ifølge brancheorganisationen TEKNIQ fortsat brug for, at flere brancher er med til at uddanne især fremtidens elektrikere, hvis den positive udvikling skal fortsætte.

Kilde: Undervisningsministeriet
Kilde: Undervisningsministeriet

Installationsbranchen går stadig forrest, når det gælder om at slå dørene op for flere lærlinge. Helt friske tal fra Undervisningsministeriet viser således, at el- og vvs-installationsvirksomhederne i 2017 igen nåede nye højder for antallet af indgåede uddannelsesaftaler. Helt præcist så ansatte el-virksomhederne 13,1 procent (i alt 2.198) og vvs-virksomhederne 3,2 procent (i alt 811) flere lærlinge end i 2016. Det er fjerde år i træk, at antallet af uddannelsesaftaler i branchen er steget markant.

Til sammenligning så er antallet af indgåede uddannelsesaftaler for alle erhvervsuddannelserne i 2017 faldet med 3,7 procent.

”Det er fantastisk, at installationsbranchen igen har kunnet gøre plads til endnu flere lærlinge, og det understreger det store engagement hos virksomhederne for at bidrage til at sikre den nødvendige arbejdskraft. Samtidig er det en understregning af, at der er tale om en branche i fremgang, hvor der er brug for den opdaterede viden og de færdigheder, som lærlingene udstyres med på erhvervsskolerne,” siger Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Installationsbranchen, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder.

Samtidig med det stigende antal indgåede uddannelsesaftaler faldt antallet af vvs-energilærlinge i skolepraktik med hele 39,6 procent.

”Vvs-virksomhederne har med andre ord støvsuget erhvervsskolerne for lærlinge. Og selvom optaget på vvs-energiuddannelsen er steget, så er der plads til, at endnu flere søger ind og får en teknisk uddannelse i topklasse, samtidig med at de får åbnet en lang række spændende karrieremuligheder,” siger Tina Voldby.

På elektrikeruddannelsen er antallet af lærlinge i skolepraktik dog steget med 5,1 procent til trods for, at elinstallationsvirksomhederne altså har optaget rekordmange lærlinge i 2017.

”Vi er rigtig kede af, at tallet er steget. Det er med til at give branchen et dårligt image. Men vi er ganske enkelt ikke i stand til at uddanne elektrikere til alle de brancher, der har brug for elektrikere,” siger Tina Voldby og uddyber:

”Branchens virksomheder uddanner over 95 procent af samtlige landets elektrikere, men kun omkring 40 procent af dem arbejder faktisk i elinstallationsbranchen nogle få år efter endt uddannelse. Det til trods for, at installationsvirksomhederne især de senere år faktisk er blevet rigtig gode til at tiltrække en del af de medarbejdere, som tidligere er søgt mod andre brancher. Det er bydende nødvendigt, at eksempelvis industrien i langt højere grad bidrager til at uddanne det nødvendige antal elektrikerlærlinge, hvis ikke vi på sigt skal komme til at mangle dygtige faglærte,” siger Tina Voldby.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ, mobil 20 12 82 83

Billeder

Kilde: Undervisningsministeriet
Kilde: Undervisningsministeriet
Download
Kilde: Undervisningsministeriet
Kilde: Undervisningsministeriet
Download
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ.
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ.
Download

Information om TEKNIQ Installationsbranchen

TEKNIQ Installationsbranchen
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ repræsenterer 2.800 tekniske installationsvirksomheder. Installationsbranchen beskæftiger 44.000 medarbejdere og har en årlig omsætning på 47 milliarder kroner. Medlemsvirksomhederne beskæftiger sig med tekniske installationer, primært inden for det autoriserede område.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Installationsbranchen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Installationsbranchen

Slip boligjobordningen ud af spændetrøjen15.1.2019 13:59:56Pressemeddelelse

Det giver god mening, når skatteministeren inviterer S og DF til at deltage i overvejelser om den fremtidig udformning af boligjobordningen. Det siger brancheorganisationen TEKNIQ. Her opfordrer man til, at politikerne benytter lejligheden til at kigge nærmere på både form og indhold, hvis ordningen for alvor skal styrke den grønne omstilling og samtidig fungere som et effektivt middel i kampen mod det sorte arbejde.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum