TEKNIQ Arbejdsgiverne

Lærlinge strømmer stadig til installationsbranchen

Del

Antallet af nye uddannelsesaftaler i de danske el- og vvs-virksomheder steg med næsten 10 procent den første halvdel af 2021 i forhold til samme periode året før. På industriområdet er billedet dog fortsat mere broget.

Kilde: Undervisningsministeriet
Kilde: Undervisningsministeriet

Der er godt gang i hjulene i den danske installationsbranche. Det kan også aflæses i de nyeste tal fra Undervisningsministeriet, som viser, at antallet af nye lærlinge i el- og vvs-installationsvirksomhederne fortsætter himmelflugten.

I perioden fra januar til juli har man således set en vækst i antallet af indgåede uddannelsesaftaler på 9,8 procent (11,9 procent for elektrikeruddannelsen og 4,8 procent for vvs-energispecialist-uddannelsen) i forhold til samme periode i 2020.

”Det er virkelig flot, at virksomhederne kan blive ved med at sluse flere lærlinge ind på arbejdsmarkedet – især fordi det sker oven på et 2020, hvor vi i forvejen oplevede store stigninger – på godt 10 procent på el- og 19 procent på vvs-området,” siger Tina Voldby, underdirektør hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der som landets tredjestørste arbejdsgiverorganisation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder indenfor el, vvs og metal.

Hun peger på flere årsager til de høje lærlingetal.

”Den lærlingepakke, vi fik sidste år, betød, at vi undgik et katastrofalt fald i virksomhedernes muligheder for at ansætte lærlinge. Efterfølgende har vi set, at ikke mindst installationsbranchen har klaret sig ganske fornuftigt igennem coronakrisen. Og endelig så har netop el- og vvs- virksomheder en stærk tradition for at uddanne et stort antal lærlinge. En tradition, som tydeligvis stadig lever i bedste velgående,” siger Tina Voldby og forklarer:

”Samtidig har vi løbende arbejdet på at modernisere uddannelserne, så de klæder lærlingene på til en plads i frontlinjen for den grønne omstilling. Noget, som tydeligvis er populært hos de unge med tanke på det stigende optag på de to uddannelser.”

Store udsving i industrien

Kigger man på industriområdet er billedet ikke helt så entydigt positivt. For mens antallet af uddannelsesaftaler er steget hos både skibsmontør- og entreprenør- og landbrugsmekaniker-uddannelserne (med henholdsvis 12,2 og 22,8 procent) så er der sket et fald på smede- og industritekniker-uddannelserne (6,3 og 3,8 procent).

”Det er naturligvis ikke tilfredsstillende, at tallene falder på de to uddannelser. Vores medlemsvirksomheder melder, at de simpelthen ikke kan få lærlinge nok på disse områder,” siger Tina Voldby og uddyber:

”Det understreger bare, at der fortsat er et stort arbejde at gøre, når det gælder om at få flere til at vælge denne type uddannelser.”

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 20 12 82 83

Billeder

Kilde: Undervisningsministeriet
Kilde: Undervisningsministeriet
Download
Kilde: Undervisningsministeriet
Kilde: Undervisningsministeriet
Download
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Tina Voldby, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Download

Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne

TEKNIQ Arbejdsgiverne
Paul Bergsøes Vej 6
2600 Glostrup

4343 6000http://www.tekniq.dk/

TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer cirka 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum