DI - Dansk Industri

Lærlinge i byggeriet buldrer afsted

Del

Antallet af lærepladsaftaler er steget med over 30 procent siden før corona, viser opgørelser fra Dansk Industri

Signe Tychsen Philip, underdirektør og chef for DI Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser er imponeret over de mange lærepladser i byggeriet.
Signe Tychsen Philip, underdirektør og chef for DI Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser er imponeret over de mange lærepladser i byggeriet.

Der er travlt i byggeriet, og det er tydeligt, når man kigger på antalet af lærepladsaftaler, der bliver indgået med elever inden for byggeriets erhvervsuddannelser som fx mureruddannelsen og tømreruddannelsen. De nyeste lærepladstal fra Børne- og Undervisningsministeriet viser, at der i 1. kvartal 2022 er der indgået 2.010 lærepladsaftaler på byggeriets erhvervsuddannelser – det er 228 flere aftaler end sidste år og 37 pct flere end før corona, viser beregninger fra Dansk Industri (DI). Der er nu mere end 1.500 murerlærlinge i lære i en virksomhed, mens knap 7.000 lærlinge er ved at uddanne sig til tømrer i branchen.

- Det er meget glædeligt, at bygge- og anlægsbranchen formår fortsat at løfte antallet af lærlinge i en tid, hvor der i forvejen skal løbes ekstra stærkt, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør og chef for DI Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser.

Imponerende udvikling

Byggeriet er en branche der traditionelt har været kendetegnet ved at have få kvindelige lærlinge, men tallene viser tendenser til, at kvinderne langsomt er ved at komme i gang på disse uddannelser. Andelen af kvinder, der er i gang med en af byggeriets erhvervsuddannelser er vokset med 1,2 procentpoint siden corona. Det betyder, at der i dag er 350 flere kvinder i gang med en erhvervsuddannelse på byggeriets område.

- Det er imponerende, at der er knap 12.000 lærlinge i gang med en af byggeriets erhvervsuddannelser – før corona lå niveauet i flere år omkring 8.000 lærlinge. Når man tænker på, at branchen er kendetegnet ved mange små og mellemstore virksomheder, er det beundringsværdigt, at bidraget med at uddanne fremtidens faglærte håndværkere fortsætter med at vokse, siger Signe Tychsen Philip.

Kigger man nærmere på lærlingenes bopæl, er stigningen i aftalerne mest markante på Sjælland – her er der i de tre første måneder indgået 27 pct. flere aftaler med murerlærlinge end året før, og knap en tredjedel flere lærlinge inden for træfagenes byggeuddannelser. Det kan man også se ved, at optaget i skoleoplæring for elever på de to uddannelser er halveret i forhold til 1.kvartal sidste år.

Faktaboks:

Der er for alle erhvervsuddannelserne indgået 12.500 lærepladsaftaler i 1.kvartal 2022 og dermed fortsætter den positive udvikling fra 2021. Der er indgået knap 2.000 flere aftaler i 1.kvartal i år sammenholdt med samme periode før corona. I alt er mere end 78.000 elever i lære i en virksomhed, hvilket er 14 pct. flere lærlinge end før corona. Der er knap 4.000 elever i skoleoplæring – før corona var der ca. 1.500 flere elever i skoleoplæring.

Tabellen herunder viser udviklingen fordelt på region. I alle regioner har der været fremgang i indgåede aftaler sammenlignet med før corona. Særligt i Nordjylland og i Hovedstaden har der været fremgang.

Aktuel udvikling i oprettede lærepladser sammenholdt med før corona

Fordelt efter elevernes bopæl. Tal fra 1. kvartal 2019 og 2022

 

Indgåede lærepladsaftaler

Region

1.kvartal 2019

1. kvartal 2022

Ændring i pct.

Hovedstaden

2.625

3.156

20,2

Midtjylland

2.642

2.941

11,3

Nordjylland

1.172

1.531

30,6

Sjælland

1.677

1.997

19,1

Syddanmark

2.636

2.957

12,2

I alt (inkl. uoplyst)

10.781

12.582

16,7

Kilde: Uddannelsesstatistik.dk samt DI-beregninger.
Anm. Indgåede aftaler opgjort år til dato.

*”før corona” er målt 1. kvartal 2019

Følg os på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt Signe Tychsen Philip underdirektør i DI på telefon 2565 9282.

Billeder

Signe Tychsen Philip, underdirektør og chef for DI Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser er imponeret over de mange lærepladser i byggeriet.
Signe Tychsen Philip, underdirektør og chef for DI Erhvervs- og Arbejdsmarkedsuddannelser er imponeret over de mange lærepladser i byggeriet.
Download
Download

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum