Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser i Grækenland: Flygtninges situation forværres efter fem år i elendighed

Del

I en ny rapport beskriver Læger uden Grænser, hvordan EU’s og de græske myndigheders behandling af flygtninge og migranter på de græske øer har haft enorme menneskelige konsekvenser de seneste fem år. Konsekvenser, der kunne være undgået, men som ser ud til at blive forværret med nye, mere kontrollerede centre.

Ny lejr på Samos. Foto: MSF/Evgenia Chorou
Ny lejr på Samos. Foto: MSF/Evgenia Chorou

Først er de flygtet fra deres hjem, nogle fra tortur og forfølgelse, andre fra krig. Siden har de overlevet en farefuld rejse mod Europa. Og så er de endt på ubestemt tid i modtagecentre og lejre på græske øer. Flygtninge og migranter, der søger mod EU for at få beskyttelse.

Men i fem år har Læger uden Grænser oplevet, hvordan disse mennesker i stedet for hjælp får sat deres helbred og liv i fare – uden udsigt til bedring. Og nu er EU og den græske regering i gang med at lave nye modtagecentre, som ser ud til at forværre situationen. Det første center står snart klar på Samos – på en fjern del af øen med skibscontainere som boliger, pigtrådshegn og kontrolleret ind- og udgang. Det bliver beskrevet i en ny rapport, ‘Constructing Crisis at Europe’s Borders’, fra Læger uden Grænser.

”Det er chokerende, at flygtningelejren Moria på Lesbos, hvor forholdene var horrible og decideret livsfarlige, er blevet forløber for det nye fængselslignende center på Samos. Det kan simpelthen ikke blive solgt som en forbedring for de mennesker, der skal bo der. Det kan kun gøre situationen værre for dem,” siger anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup, som var udsendt til Lesbos i efteråret 2020.

”Det, jeg oplevede i Moria, var gruopvækkende. Mennesker, der har været udsat for traumer, og som blev det igen – i Europa. Som dagligt var bekymrede for, om de kunne få det mest basale: Mad, rent vand, sikkerhed og lægehjælp. For dem handlede hver dag om at forsøge at holde fast og bevare en form for håb midt i håbløsheden. Men det kan ikke undgå at ødelægge dem,” siger Kamma Skaarup.

Rapporten giver et billede af fem år med mennesker, der bliver syge både fysisk og mentalt. Af de kummerlige forhold, de lever under dagligt. Af den stress, usikkerhed og risiko for vold, de udsættes for. Og af de komplicerede asylprocedurer, de skal navigere i.

Mellem 2019 og 2020 behandlede Læger uden Grænser blandt andre 1.369 patienter med psykiske lidelser på Lesbos, Samos og Chios - mange med PTSD og depressioner. En tredjedel af patienterne var børn. Over 180 blev behandlet for selvskade og selvmordsforsøg. Den yngste var kun seks år.  

”I mere end fem år har EU kørt flygtninge og migranter over med en hårdtslående migrationspolitik. Vi ser, at mennesker bliver opbevaret på græske øer, mens de venter på at få deres asylansøgning behandlet. Uden menneskelighed og værdighed. Det har haft enorme menneskelige omkostninger, som jeg og mine kolleger har oplevet og råbt op om alle årene. Men desværre lader det ikke til, at EU vil ændre strategi. Nærmere tværtimod. Den her model ser ud til at skulle fungere til skræk og advarsel for andre, der måtte søge beskyttelse i Europa,” siger Kamma Skaarup.

I alt har flere end 180.000 flygtninge og migranter været på de græske øer Lesbos, Chios, Samos, Leros og Kos siden 2016. Læger uden Grænser opfordrer endnu en gang EU til at ændre tilgangen til migration og sikre, at mennesker, der kommer til Europa, får adgang til akuthjælp, beskyttelse og bliver fordelt i Europa. Kun på den måde undgår vi yderligere menneskelige omkostninger.

Nøgleord

Kontakter

Pressetelefon, Læger uden Grænser

Tlf:29702979

Billeder

Ny lejr på Samos. Foto: MSF/Evgenia Chorou
Ny lejr på Samos. Foto: MSF/Evgenia Chorou
Download
Ny lejr på Samos. Foto: MSF/Evgenia Chorou
Ny lejr på Samos. Foto: MSF/Evgenia Chorou
Download

Vedhæftede filer

Information om Læger uden Grænser (MSF)

Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser (MSF)
Strandlodsvej 44
2300 København S

+45 39 77 56 00http://msf.dk/

Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling

Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)

10 år i Sydsudan: Ikke engang nødhjælpsarbejdere er sikre16.7.2021 08:31:41 CEST | Pressemeddelelse

Patienter er blevet dræbt på hospitaler. Civile har mistet livet i etnisk motiverede angreb. 176 nødhjælpsarbejdere er blevet slået ihjel. Og i den værste periode døde 3-5 børn dagligt i lejre for internt fordrevne - af sygdomme, der kunne være undgået. Volden har haft ekstreme konsekvenser i de ti år, Sydsudan har været uafhængigt. Det beskriver Læger uden Grænser i en ny rapport.

Læger uden Grænser i Myanmar: Militærets kontrol af hospitaler truer syge og demonstranter1.6.2021 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Mange offentlige sundhedsklinikker i Myanmar er lukket eller overtaget af militæret. Patienter må derfor vælge mellem behandling på dyre privatklinikker eller militær-kontrollerede hospitaler, hvor deres sikkerhed kan være på spil, særligt hvis de har været involveret i protester. Læger uden Grænser opfordrer til at sikre uhindret adgang til lægehjælp.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum