Læger uden Grænser behandler igen flygtninge ved Moria
Læger uden Grænser har som eneste organisation lige nu endelig fået lov til at hjælpe nogle af de mange flygtninge, der nu er hjemløse efter brandene i flygtningelejren Moria.
Siden brandene natten til onsdag har Læger uden Grænsers medarbejdere forsøgt at få lægehjælp frem til de over 12.000 flygtninge, der boede i lejren.
”Vi er endelig tilbage i vores lægeklinik ved Moria. Vi kom til sidst igennem blokaderne, men situationen er fuldstændigt kaotisk. Tusinder af mennesker sover på vejene uden hverken tæpper, soveposer, mad eller vand. De får ikke medicin. Lige nu er vi de eneste, der hjælper her,” siger Marco Sandrone, vores projektkoordinator på Lesbos, hvor Moria ligger.
Ved siden af de rygende rester af Moria yder Læger uden Grænsers medarbejdere basal lægehjælp til de flygtninge, vi må og kan få lov til at hjælpe. Heldigvis står organisationens klinik stadig efter brandene.
Men mange tusinde får ikke hjælp.
I kaosset under og efter brandene var det umuligt at få lægehjælp frem. De mange mennesker måtte løbe for deres liv væk fra flammerne og blev sendt ud på vejene omkring lejren og ned mod den nærmeste by – hvor de dog ikke måtte komme ind.
I stedet måtte de sidde på vejene hele natten og dagen efter i den bagende sol, uden vand eller mad.
Læger uden Grænsers danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup, der i to måneder har været udsendt til Moria som medicinsk teamleder, fortæller:
”De har siddet på gaden i timevis i 30 grader uden vand. Der er mange ældre mennesker, der har det rigtig dårligt nu. Der er gravide kvinder. Børn med diarré, som ikke har vand. Deres tilstand forværres, som tiden går.”
Siden onsdag er situationen ikke blevet bedre. Mange er stadig på vejene både dag og nat.
”Situationen er uacceptabel. Det er forfærdeligt, at de her mennesker bliver tvunget til at sove på gaden efter så traumatisk en oplevelse. De fortjener tryghed,” siger Marco Sandrone.
Læger uden Grænser forsøger vedvarende og løbende at få lov til at hjælpe dem, men må ikke komme frem til størstedelen af dem.
Derfor har Læger uden Grænser oprettet en telefonlinje, så flygtninge kan ringe, selvom lægehold ikke kan nærme sig dem. Og Læger uden Grænser er også i gang med at oprettet en mobil enhed, der kan nå frem til de mennesker, der i kaosset er blevet spredt ud over øen.
Nøgleord
Kontakter
Signe Dalgas DamgaardPresseansvarlig
Tlf:41777446sda@copenhagen.msf.orgInformation om Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Angreb på Læger uden Grænser er næsten fordoblet siden 2020: Danmark må kæmpe for krigens regler12.6.2025 06:47:00 CEST | Pressemeddelelse
I en ny rapport melder Læger uden Grænser, at angreb mod deres medarbejdere, patienter og faciliteter stiger år for år. Organisationen insisterer på, at den danske regering går forrest og sikrer, at lægehjælp beskyttes i krig og konflikt.
Læger uden Grænser: Gaza er blevet en massegrav for palæstinenserne – og for dem, der hjælper dem16.4.2025 10:14:00 CEST | Pressemeddelelse
Palæstinensiske liv bliver endnu engang systematisk ødelagt, advarer Læger uden Grænser, tre uger efter våbenhvilens ophør. En række dødelige angreb viser igen en total mangel på respekt for menneskeliv og for humanitære og medicinske medarbejdere i Gaza.
Her er de kriser, vi glemte i 202429.12.2024 08:08:18 CET | Pressemeddelelse
Sygdomme, der koster liv i det globale syd, seksuel vold i flygtningelejre og én af verdens farligste flygtningeruter har fået meget lidt opmærksomhed det seneste år, selv om det er kriser, som foregår lige nu. Men vi skal insistere på ikke at glemme dem, mener Læger uden Grænser.
Læger uden Grænser indstiller redninger på Middelhavet i en periode13.12.2024 12:57:17 CET | Pressemeddelelse
Administrative benspænd i Italien gør det umuligt for Læger uden Grænser at fortsætte redningsaktionerne på Middelhavet med det nuværende skib, Geo Barents. Derfor indstiller organisationen driften af skibet, men forpligter sig på at vende tilbage til Middelhavet hurtigst muligt.
Blokade tvinger Læger uden Grænser til at standse behandling af underernærede børn i lejr i Sudan18.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
5.000 børn med akut underernæring i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur i Sudan kan ikke længere få behandling. Det er en konsekvens af, at landets stridende parter blokerer vejene til området, og derfor kan Læger uden Grænser og andre ikke få mad, medicin og andre vigtige forsyninger ind. I slutningen af september løb Læger uden Grænser tør for forsyninger, så blandt andre 2.900 børn med alvorlig akut underernæring nu må undvære behandling. Det er kun på organisationens hospital med 80 senge, at man fortsat kan tage imod patienter. Og det er begrænset til de børn, som er i størst risiko for at dø. ”Der er et meget presserende behov for, at der kommer langt flere forsyninger som mad og ernæringsbehandling ind til en befolkning, som i øjeblikket er i en katastrofal situation," siger Michel-Olivier Lacharité, som leder Læger uden Grænsers akutberedskab i Sudan. De seneste uger er der kommet begrænsede forsyninger ind, men det er alt for lidt til at kunne dække de massive behov hos de man
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum