Læger uden Grænser behandler igen flygtninge ved Moria
Tusinder af flygtninge får stadig ikke lægehjælp efter brandene i Moria, men Læger uden Grænsers lægeklinik er nu igen i gang med at hjælpe så mange som muligt.
Læger uden Grænser har som eneste organisation lige nu endelig fået lov til at hjælpe nogle af de mange flygtninge, der nu er hjemløse efter brandene i flygtningelejren Moria.
Siden brandene natten til onsdag har Læger uden Grænsers medarbejdere forsøgt at få lægehjælp frem til de over 12.000 flygtninge, der boede i lejren.
”Vi er endelig tilbage i vores lægeklinik ved Moria. Vi kom til sidst igennem blokaderne, men situationen er fuldstændigt kaotisk. Tusinder af mennesker sover på vejene uden hverken tæpper, soveposer, mad eller vand. De får ikke medicin. Lige nu er vi de eneste, der hjælper her,” siger Marco Sandrone, vores projektkoordinator på Lesbos, hvor Moria ligger.
Ved siden af de rygende rester af Moria yder Læger uden Grænsers medarbejdere basal lægehjælp til de flygtninge, vi må og kan få lov til at hjælpe. Heldigvis står organisationens klinik stadig efter brandene.
Men mange tusinde får ikke hjælp.
I kaosset under og efter brandene var det umuligt at få lægehjælp frem. De mange mennesker måtte løbe for deres liv væk fra flammerne og blev sendt ud på vejene omkring lejren og ned mod den nærmeste by – hvor de dog ikke måtte komme ind.
I stedet måtte de sidde på vejene hele natten og dagen efter i den bagende sol, uden vand eller mad.
Læger uden Grænsers danske anæstesisygeplejerske Kamma Skaarup, der i to måneder har været udsendt til Moria som medicinsk teamleder, fortæller:
”De har siddet på gaden i timevis i 30 grader uden vand. Der er mange ældre mennesker, der har det rigtig dårligt nu. Der er gravide kvinder. Børn med diarré, som ikke har vand. Deres tilstand forværres, som tiden går.”
Siden onsdag er situationen ikke blevet bedre. Mange er stadig på vejene både dag og nat.
”Situationen er uacceptabel. Det er forfærdeligt, at de her mennesker bliver tvunget til at sove på gaden efter så traumatisk en oplevelse. De fortjener tryghed,” siger Marco Sandrone.
Læger uden Grænser forsøger vedvarende og løbende at få lov til at hjælpe dem, men må ikke komme frem til størstedelen af dem.
Derfor har Læger uden Grænser oprettet en telefonlinje, så flygtninge kan ringe, selvom lægehold ikke kan nærme sig dem. Og Læger uden Grænser er også i gang med at oprettet en mobil enhed, der kan nå frem til de mennesker, der i kaosset er blevet spredt ud over øen.
Nøgleord
Kontakter
Signe Dalgas DamgaardPresseansvarlig
Tlf:41777446sda@copenhagen.msf.orgInformation om Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser har fået ny direktør14.1.2021 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Valget af ny direktør i MSF Danmark er faldet på Malin Palmér, som siden oktober 2020 har været konstitueret direktør.
Flere producenter skal have mulighed for at producere coronavacciner8.1.2021 11:05:25 CET | Pressemeddelelse
Det går for langsomt med at producere vacciner mod COVID-19. Derfor opfordrer Læger uden Grænser til, at vaccineproducenterne deler deres opskrifter, så flere kan være med til at øge verdens vaccinebeholdning.
Her er de mest oversete kriser i 202029.12.2020 08:05:16 CET | Pressemeddelelse
Både sygdomme og konflikter er i top-5 over de kriser, som en stor del af danskerne har overset eller helt glemt i 2020. Det viser en undersøgelse, som Læger uden Grænser har fået lavet i befolkningen.
Kvinder og børn er ofre for angreb i krigshærgede Yemen15.12.2020 14:53:45 CET | Pressemeddelelse
Et stigende antal civile i det vestlige Yemen bliver sårede eller mister livet i angreb. På Læger uden Grænsers traumecenter er den største gruppe, der har brug for akutte operationer, kvinder og børn. ”Der er ingenting, der kan retfærdiggøre det,” lyder det fra lederen af Læger uden Grænsers arbejde.
Pandemien er ikke ovre, før hele verden er coronafri18.11.2020 14:44:40 CET | Pressemeddelelse
Meldinger om store forhåndsindkøb af coronavaccine til mere velhavende lande er dårligt nyt for de fattigere lande. For det betyder, at alt for mange mennesker må vente på vaccinen, og dermed at pandemien trækker ud.
Læger uden Grænser: Afgørende at aftaler om coronavacciner er gennemsigtige11.11.2020 16:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med coronavacciner på vej er det essentielt, at aftalerne om vacciner lægges frem for offentligheden. Det skal være tydeligt, hvad pengene er gået til. Og vi skal sikre, at medicinalfirmaerne ikke skruer priserne op for at få profit og dermed afskærer mennesker i fattigere dele af verden fra vaccinen, lyder det fra Læger uden Grænser.
I Burkina Faso finder du verdens hurtigst voksende humanitære krise20.10.2020 15:32:12 CEST | Pressemeddelelse
Flere end en million mennesker er på flugt i Burkina Faso i Sahel. Det skyldes, at kampe mellem bevæbnede grupper er eskaleret over de seneste to år. Ifølge Læger uden Grænser er der akut brug for langt mere humanitær hjælp.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum