Kræftens Bekæmpelse

Læger tager ansvar i kræftpatienters samlede behandlingsforløb

Del
66 pct. af danske kræftpatienter har allerede - inden man har indført den patientansvarlige læge - oplevet et klart lægeligt ansvar i deres behandlingsforløb. Det viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, som har taget temperaturen på, hvordan kræftpatienter i 2016 oplevede deres forløb fra de første symptomer til efter endt behandling.

Kræftens Bekæmpelse har – sammen med Overlægeforeningen, Yngre Læger, Danske Patienter og Danske Regioner - gennem de senere år kæmpet for, at danske kræftpatienter får en patientansvarlig læge. På kræftområdet er det særligt vigtigt at sikre sammenhæng og overblik i de ofte meget komplekse kræftbehandlingsforløb, som kræftpatienter er igennem. En politisk aftale kom på plads, og i 2017 gik man så i gang med at indføre modeller for den patientansvarlige læge – i første omgang - på alle landets kræftafdelinger.

Patienter oplever lægeligt ansvar Mange kræftpatienter oplever dog allerede, at der er et klart lægeligt ansvar, der kan sidestilles med den patientansvarlig læge. Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse – også kaldet en barometerundersøgelse, som er baseret på svar fra 5.389 kræftpatienter, som fik deres kræftdiagnose i andet halvdel af 2016.

66 pct. af patienterne i undersøgelsen har nemlig oplevet et klart lægeligt ansvar i deres samlede behandlingsforløb. Samtidig har disse patienter oplevet bedre lægelig kontinuitet, bedre samarbejde om forløb, fået en klar plan for behandlingen, været tilpas involveret i beslutninger om behandling og været mindre i tvivl om behandlingen. De har også oplevet færre fejl og komplikationer samt oplevet øget tryghed ved afslutning af behandling – kort sagt har de højere tilfredshed end kræftpatienter, der ikke oplevede et klart lægeligt ansvar.

Kræftens Bekæmpelses direktør Leif Vestergaard Pedersen glæder sig over, at så mange patienter allerede nu har oplevet, at der var sammenhæng i deres behandlingsforløb.

-Det vigtigste er, at de tanker, vi sammen med Overlægeforeningen, Yngre Læger, Danske Patienter og Danske Regioner udviklede omkring den patientansvarlige læge, holder fuldstændig stik, siger Leif Vestergaard Pedersen.

Ikke i mål

Selv om det går den rigtige vej, så var der 23 pct. af patienterne i spørgeskemaundersøgelsen, som oplevede skiftende ansvar mellem læger, uden at de altid blev informeret om, hvem der aktuelt havde ansvaret. Og hele 11 pct. oplevede, at ingen læge havde ansvar for deres behandling.

-Fra 1. januar i år skal alle kræftpatienter have en patientansvarlig læge, så jeg er helt sikker på, at når vi om et par år igen spørger kræftpatienterne, om de har oplevet sammenhæng i deres behandlingsforløb, vil tallene se endnu bedre ud. Vi må under ingen omstændigheder høre, om patienter, der ikke oplever sammenhænge og tryghed i deres behandlingsforløb, siger Leif Vestergaard Pedersen.

I Kræftplan IV er det sat som mål, at 90 pct. af kræftpatienter i 2020 skal opleve at have en patientansvarlig læge, og at ordningen sideløbende skal udbredes til andre patientgrupper.

Kræftens Bekæmpelses undersøgelse bliver offentliggjort på en konference i dag om Kræftplan IV, som Sundhedsstyrelsen står bag.

Fakta om den patientansvarlige læge

Danske Regioner udarbejdede i 2017 en hvidbog for den patientansvarlige læge. Danske Regioner definerer den patientansvarlige læge, som en læge, der for patienten skal være navngiven, og som bærer det overordnede ansvar og overblik for en given patients forløb på hospitalet.

Udrulningen til alle kræftpatienter skal være igangsat inden udgangen af 2017 og til alle øvrige patientgrupper, hvor det er fagligt relevant, senest inden udgangen af 2018. Parterne er med aftale enige om, at den patientansvarlige læge skal være endeligt implementeret i hele sygehusvæsenet ultimo 2019.

Parterne er enige om en national målsætning om, at mindst 90 pct. af alle kræftpatienter i 2020 oplever, at de har en patientansvarlig læge- Der følges op på implementeringen, herunder målsætningen på kræftområdet, gennem den Landsdækkende Undersøgelse af Patientoplevelser.

Kontakter

Kræftens Bekæmpelses direktør, Leif Vestergaard Pedersen, telefon 21 24 23 16


Presse- og kommunikationsrådgiver Jytte Dreier, Kræftens Bekæmpelse, telefon 30 92 89 05.

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye