Læger og sygeplejersker udbrændt: Indien mangler akut sundhedspersonale til alarmerende COVID-19-situation
“Den største udfordring er, at personalet bliver nedslidt. Folk kan simpelthen ikke arbejde i det miljø i en længere periode. De bliver udbrændt, og det går hurtigere nu end under første bølge. Lige nu går der tre dage, og så er du udbrændt.”
Sådan fortæller lægen Gautam Harigovind, som har ansvaret for Læger uden Grænsers COVID-19-projekt i Mumbai.
Indien er lige nu ramt af anden bølge af COVID-19. En bølge, som ingen var forberedt på. Den har ramt så hårdt, at sundhedssystemet er på randen af kollaps. Officielle tal viser, at der den seneste uge har været langt over 300.000 nye tilfælde om dagen i landet. En enkelt dag over 400.000. Men mørketallet forventes at være langt højere.
Ifølge beregninger fra forskningscentret Indian Institute of Technology har bølgen end ikke toppet endnu. Det sker først i midten af maj. Men allerede nu mangler der hospitalssenge, ilt og medicin til dem, der har brug for det. Derfor risikerer syge at blive afvist i døren på hospitalerne. Og sundhedspersonalet er, som Gautam Harigovind fortæller, også ved at kollapse.
I staten Maharashtra, hvor Mumbai ligger, er der ca. 60.000 nye daglige smittetilfælde. I Mumbai bor folk tæt. 42 pct. bor i boliger med dårlige hygiejnefaciliteter. Derfor er de i højere risiko for smitte.
Læger uden Grænser arbejder på et stort hospital med 2.000 sengepladser, hvor patienter med moderate og svære symptomer på COVID-19 bliver behandlet. Men heller ikke her er der tilstrækkeligt med sundhedspersonale.
“Forholdene, det enorme antal patienter og mangel på ordentlig introduktion og overlevering presser. Der er 28 stuer: Der bør være to sygeplejersker på hver stue pr. vagt, og der er fire vagter. Så kan man selv lave regnestykket – og det er svært at finde så mange sygeplejersker,” siger Gautam Harigovind.
Også storbyen New Delhi er hårdt ramt. Over 20.000 nye smittes hver dag, og 300 - 500 mennesker mister livet. Mange bor så tæt, at det er umuligt at holde afstand eller isolere sig. Ifølge Læger uden Grænsers medarbejder Leena Menghaney smittes hele familier samtidig, fordi de bor tæt sammen og er nødt til at hjælpe hinanden. For der er ikke hjælp nok fra myndighederne.
”Regeringen kan ikke følge med antallet af syge. Det er en katastrofezone. Vi mangler test, ilt, medicin og vacciner. Vi har ikke nok intensivsenge, og vores sundhedspersonale er på randen af sammenbrud. De arbejder døgnet rundt, de er trætte, mange har familiemedlemmer smittet med COVID-19, og alle de dødsfald, de oplever, er svære at håndtere. Vi har simpelthen ikke nok personale. Den bedste måde at hjælpe Indien på lige nu er ved at sende flere læger, sygeplejersker og andet personale,” siger hun.
Læger uden Grænser hjælper, hvor det er muligt i Indien, men det er langt fra nok.
“Behovene her er så store, og det, Læger uden Grænser kan gøre, er kun en lille del. Men det er vigtigt for os at hjælpe. Personale fra andre hospitaler kommer til os og får undervisning, og vi kan dele vores viden med dem. Jeg mener, at vi er det rigtige sted, og vi arbejder alle sammen,” siger Læger uden Grænsers medicinske koordinator Mabel Morales.
Nøgleord
Kontakter
Pressetelefon, Læger uden Grænser
Tlf:29702979Information om Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser er verdens største medicinske, humanitære nødhjælpsorganisation. Flere end 35.000 medarbejdere redder hvert år millioner af liv verden over. Vi hjælper ofre for krige, konflikter og katastrofer, men kæmper også for adgang til livsvigtig medicin og behandling
Følg pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Læger uden Grænser (MSF)
Læger uden Grænser indstiller redninger på Middelhavet i en periode13.12.2024 12:57:17 CET | Pressemeddelelse
Administrative benspænd i Italien gør det umuligt for Læger uden Grænser at fortsætte redningsaktionerne på Middelhavet med det nuværende skib, Geo Barents. Derfor indstiller organisationen driften af skibet, men forpligter sig på at vende tilbage til Middelhavet hurtigst muligt.
Blokade tvinger Læger uden Grænser til at standse behandling af underernærede børn i lejr i Sudan18.10.2024 12:15:00 CEST | Pressemeddelelse
5.000 børn med akut underernæring i Zamzam-lejren i det nordlige Darfur i Sudan kan ikke længere få behandling. Det er en konsekvens af, at landets stridende parter blokerer vejene til området, og derfor kan Læger uden Grænser og andre ikke få mad, medicin og andre vigtige forsyninger ind. I slutningen af september løb Læger uden Grænser tør for forsyninger, så blandt andre 2.900 børn med alvorlig akut underernæring nu må undvære behandling. Det er kun på organisationens hospital med 80 senge, at man fortsat kan tage imod patienter. Og det er begrænset til de børn, som er i størst risiko for at dø. ”Der er et meget presserende behov for, at der kommer langt flere forsyninger som mad og ernæringsbehandling ind til en befolkning, som i øjeblikket er i en katastrofal situation," siger Michel-Olivier Lacharité, som leder Læger uden Grænsers akutberedskab i Sudan. De seneste uger er der kommet begrænsede forsyninger ind, men det er alt for lidt til at kunne dække de massive behov hos de man
Læger uden Grænser: Uden hjælp dør tusinder af børn i blokeret lejr i Sudan inden for få uger19.9.2024 10:06:43 CEST | Pressemeddelelse
FN og andre internationale aktører må sætte alt ind på at få mad og livsvigtige forsyninger ind til den blokerede og sultende befolkning bl.a. i Zamzamlejren i Norddarfur nu og her, lyder det fra Læger uden Grænser. Ellers risikerer tusindvis af børn at miste livet til underernæring.
Psykolog bliver ny forperson for Læger uden Grænser16.9.2024 11:43:26 CEST | Pressemeddelelse
I weekenden valgte Læger uden Grænser ny bestyrelse. Denne gang med udskiftning på formandsposten, som de seneste otte år har været besat af læge Heidi Christensen.
Weekendens angreb illustrerer dehumaniseringen af civile i Gaza13.6.2024 10:11:40 CEST | Pressemeddelelse
De seneste angreb i Gaza har skabt uacceptable lidelser for alt for mange civile palæstinensere. Ifølge Læger uden Grænser illustrerer det en tydelig ligegyldighed over for menneskeliv.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum