Læg uddannelsestilbud lokalt – også i landkommuner
For at skabe større lighed på uddannelsesområdet er der brug for flere attraktive uddannelsestilbud lokalt. Det skal sikre den nødvendige arbejdskraft, tiltrække og fastholde flere borgere og skabe vækst, velstand og velfærd på tværs i Danmark og ikke kun omkring landets større byer. Borgmestrene i Lolland og Guldborgsund Kommune giver i et fælles brev en række løsninger på de udfordringer, ministeren nu skal i gang med at løse.

Lolland og Guldborgsund Kommuner har i fællesskab taget kontakt til uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen med henblik på at få en mere hensigtsmæssig geografisk fordeling af landets uddannelsestilbud. Målet er at sikre, at de lokale virksomheder har adgang til kvalificeret arbejdskraft, og at flere får en uddannelse. Det kan en styrkelse af de lokale uddannelser være med til.
Bag de to borgmestre står Uddannelsesalliancen Lolland-Falster, der dækker en bred vifte af uddannelsestilbud og organisationer.
Borgmester Holger Schou Rasmussen fra Lolland Kommune fortæller: ”Det har afgørende betydning for vores vækst og udvikling, at vi har gode uddannelsestilbud i vores nærområde. Det gælder både i forhold til det private erhvervsliv og vores offentlige arbejdspladser, der alle har brug for veluddannede hænder. Det handler om at skabe vækst, velstand og velfærd – og her kan uddannelse virke som den primære dynamo”.
Borgmester John Brædder fra Guldborgsund Kommune uddyber: ”Bosætning og uddannelse går hånd i hånd. Vi ved, at mange unge vælger at bosætte sig i det område, hvor de kan tage en uddannelse, og det er derfor vigtigt at styrke de lokale uddannelser. Eksempelvis skal vi væk fra taxameter-modellen, som bidrager til en skævvridning mellem de store og mindre uddannelsesbyer. Den ubalance skal vi til livs, og så skal vi have en langt mere dynamisk tilgang til hele uddannelsesområdet”.
De to borgmestre peger blandt andet på, at der er behov for at skabe bedre og mere fleksible rammevilkår. F.eks. bør det økonomiske tilskud ændres, så det også bliver muligt at drive uddannelser med mindre hold. Et andet greb kan være en økonomisk støtte til nye uddannelser, hvor der kan være behov for en ekstra hånd i en periode, indtil uddannelsen bliver selvkørende.
Herudover kan man arbejde med mere fleksible former for uddannelse. F.eks. i form af fjernundervisning, forlagt undervisning eller pop-up-tilbud, hvor eleverne i en periode kan følge visse kurser og fag lokalt. Det vil samtidig gøre det muligt at tilpasse de enkelte tilbud til den lokale efterspørgsel på arbejdskraft, og i øvrigt åbne for nye muligheder for samarbejde med virksomheder og offentlige arbejdspladser lokalt.
Nye, attraktive uddannelsesmiljøer
Det er en landsdækkende problematik, der kalder på løsninger i nationalt regi. Men som eksempel peger de to borgmestre på, at man med fordel kan styrke Nykøbing Falster som uddannelsesby. Særligt inden for de uddannelser, der peger frem mod områdets kerneerhverv: landbrug og fødevarer, industri og anlæg, handel og oplevelser, turisme, sundhed og velfærd.
”Vi skal ikke opfinde noget nyt. Vi skal bygge videre på det, vi har”, fortæller John Brædder og fortsætter: ”I Nykøbing Falster har vi en række korte- og mellemlange uddannelser, der i forvejen fungerer godt, men vi savner bedre muligheder for efter- og videreuddannelse, så man også kan tage en lang videregående uddannelse lokalt. Her kan man f.eks. tænke i nye uddannelsesmiljøer, hvor flere korte og mellemlange uddannelser samles med et fælles udbud af overbygningstilbud”.
De seneste års investeringer i et nyt forskningsmiljø på Nykøbing Falster Sygehus åbner desuden nye perspektiver i forhold til de sundhedsfaglige uddannelser. Det gælder ikke blot på SOSU- og sygeplejeområdet, men også i forhold til medicinstudiet, hvor man f.eks. kan gøre det muligt at tage en del af lægeuddannelsen på Falster. En indsats, der på sigt kan være med til at dæmme op for manglen på læger i området.
FAKTA:
Uddannelsesalliancen Lolland-Falster (ULF) består af: Erhvervsorganisationen Business Lolland-Falster, Roskilde Universitet, Zealand, Absalon, SOSU Nykøbing Falster, VUC Storstrøm, Nykøbing Katedralskole, Maribo Gymnasium, Nakskov Gymnasium og HF, CELF, FGU Lolland-Falster, Friskolerne, Danmarks Private Skoler samt Lolland og Guldborgsund Kommuner.
For mere information kontakt:
Borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder på tlf.: 2518 0390
Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen på tlf.: 2324 9180
Chefkonsulent Rikke Betak Lund, Guldborgsund Kommune, på tlf.: 25180248
Billeder
Information om Guldborgsund Kommune
Følg pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Guldborgsund Kommune
Sprogskolen udvider antallet af undervisningstimer5.3.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Beskæftigelsesudvalget har valgt at udvide antallet af undervisningstimer på sprogskolen. Formålet er, at få flere af kursisterne i job eller uddannelse, så antallet af selvforsørgede udlændinge stiger, og områdets virksomheder får adgang til mere arbejdskraft.
Kommunens Landdistriktspulje støtter ny bålhytte i Eskilstrup3.3.2021 13:18:31 CET | Pressemeddelelse
Kultur, Fritid og Bosætningsudvalget (KFB) har bevilget 100.000 kr. fra Landdistriktspuljen til en ny bålhytte, som foreningen Eskilstrup og Omegns Fællesråd står i spidsen for. Formålet med hytten er at skabe attraktive udearealer for områdets børn og unge såvel som hele Eskilstrup og opland til glæde for byens lokale fællesskab.
Guldborgsund Kommune ansætter uafhængig borgerrådgiver3.3.2021 08:29:47 CET | Pressemeddelelse
Økonomiudvalget i Guldborgsund Kommune har besluttet at ansætte en borgerrådgiver, som skal fungere som bindeled mellem borgerne og kommunen. Borgerrådgiverens vigtigste opgaver er, at styrke dialogen mellem borgerne og kommunen og uvildigt hjælpe borgerne videre med deres sag.
Økonomiudvalg ønsker bred indsats for at styrke børne- og familieområdet i Guldborgsund2.3.2021 17:18:12 CET | Pressemeddelelse
Der skal sættes ind på flere områder for at styrke arbejdet med udsatte børn og familier i Guldborgsund og for at sikre bedre styring af området. Det besluttede Økonomiudvalget på dagens møde.
Tilskud til prøvetræning på hardballbanen i Kettinge2.3.2021 12:28:17 CET | Pressemeddelelse
Frejlev-Vantore Skytteforening har fået bevilget midler fra Bevæg dig for livets aktivitetspulje. Med støtten kan foreningen tilbyde prøvetræninger på hardballbanen i Kettinge til unge fra 16 år og op samt voksne.
Guldborgsund-bibliotekerne er klar med nyt online litteraturfællesskab1.3.2021 13:43:03 CET | Pressemeddelelse
Fire bibliotekarer går i dag i luften med et litterært onlinefællesskab, som er lokalt forankret i Guldborgsund.
Et samarbejde der forpligter1.3.2021 06:03:03 CET | Pressemeddelelse
En fokuseret indsats over for psykisk- og fysisk udfordrede unge har vist gode resultater og nu vil Guldborgsund Kommune arbejde for at ændre den nationale lovgivning, så indsatsen kan fortsætte og komme til at gælde for alle. Det vil betyde at flere unge i denne gruppe vil komme i uddannelse eller job.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum