Lad vandet løbe inden genåbning af Danmark

Under COVID-19 pandemien har skoler, institutioner, arbejdspladser, mange hoteller og andre bygninger i en periode været lukket eller haft nedsat aktivitet. Vandforbruget har i perioden derfor være nedsat eller helt stoppet, hvilket giver risiko for vækst af legionella, andre bakterier og biofilm i vandsystemerne.
”Det er vigtigt, at ejere og administratorer er opmærksomme på at sikre vandkvaliteten, når bygningerne genåbnes. Det gælder simpelthen om, at vandsystemerne i bygninger tømmes for gammelt, stillestående vand,” siger ekspert i drikkevandskvalitet, konsulent i DANVA, Dorte Skræm.
Eksempelvis opformeres legionella-bakterier ved 20-50 grader i stillestående vand specielt i varmtvandssystemet og kan give alvorlig lungebetændelse. Det er umiddelbart ikke nødvendigt at teste for bakterien med mindre, der er begrundet mistanke om, der er et særligt problem i en bygnings vandsystem.
”Det er i reglen relativt let at gardere sig mod bakterien. Man lader simpelthen vandet løbe, indtil rørene er skyllet igennem. Hvor længe vandet skal løbe, afhænger af systemets størrelse. Det er i øvrigt også en god idé, at skylle vandinstallationen igennem, hvis man har været væk i mere end tre dage. Det sker ved at lade vandhanen løbe, indtil vandtemperaturen er konstant. Det gælder både det kolde drikkevand og det varme vand i brusebadet,” siger Dorte Skræm, og supplerer:
”Er der på arbejdspladserne baderum med brusere, som også har stået stille længe, så anbefaler vi også at skylle disse installationer igennem. Såfremt brusere ikke skal benyttes i længere tid, bør bruseslangen tømmes for vand for at forhindre opblomstring af f.eks. legionella.”
Mens danskerne under corona-krisen har været sendt hjem fra arbejde, har vandselskaberne konstant håndteret vandet til alle. Det er afgørende for et højt niveau af hygiejne, at danskerne har adgang til rent drikkevand til blandt andet at vaske hænder i.
Ud over nedlukning, som vi har set det i forbindelse med corona-krisen, så er årsagen til forekomst af legionella, at temperaturen i mange varmtvandsanlæg er for lav. Der anbefales disse forholdsregler for at undgå bakterievækst i varmtvandsbeholdere og vandledninger:
- Vandet skal minimum være 60 grader i varmtvandsbeholderen
- Vandet skal minimum være 55 grader ved fjerneste tapsted
- Vandets skal være minimum 50 grader retur fra cirkulation til varmtvandsbeholder
- Sørg for udslamning af store varmtvandsbeholdere og gennemskylning af cirkulationsledningen mindst én gang ugentligt
- Fjern blinde rørledninger og tapsteder, der ikke bliver brugt regelmæssigt. Her kan vandet stå stille længe, og bakterierne kan leve ved en gunstig temperatur
- Hold det kolde vand så koldt som muligt
- Koldt og varmt vand skal blandes så tæt på tapstedet som muligt.
Er du i tvivl om, hvordan du skal sikre dig mod legionella-bakterier i vandsystemet kan du følge vejledning fra henholdsvis Teknologisk Institut og Rørcentret
Obs: Udskylning af vandinstallationer ved genåbning af institutioner mv.
- Vandinstallationen i bygninger, der ikke har været i brug, skal skylles godt igennem inden genåbning
- Vandet har stået stille længe, og det kan give anledning til problemer med drikkevandskvaliteten. Det anbefales derfor, at installationen skylles igennem, indtil konstant(kølig) temperatur – dette gøres bedst ved at åbne alle vandhaner, der bruges til drikkevand, og lade vandet løbe, indtil temperaturen er konstant
- Er der baderum med brusere, som også har stået stille længe anbefales også, at lade disse installationer skylle igennem. Såfremt brusere ikke skal benyttes i længere tid, anbefales, at bruseslangen tømmes for vand, dette for at forhindre opblomstring af f.eks. legionella.
- Bruseslangen tømmes for vand ved at afmontere den ved blandingsbatteriet.
Nøgleord
Kontakter
Karsten BjørnoKommunikationschef
Tlf:+45 20 14 35 42kbj@danva.dkBilleder
Links
Information om Danva
Følg pressemeddelelser fra Danva
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danva
Frister skaber fremdrift for sprøjtestop ved drikkevandsboringer1.4.2025 11:30:14 CEST | Pressemeddelelse
Rent drikkevand er et af de allervigtigste emner for danskerne. Men indsatsen for at beskytte drikkevandet i de boringsnære områder er her ved fristens ophør stadig langt fra mål. Dog er mange nye aftaler kommet til den seneste tid, hvilket viser, at frister skaber fremdrift. Det skal vi lære af ved udmøntningen af grøn trepart, mener DANVA.
Nyt lovforslag sikrer husejere mod stigende grundvand21.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringen fremsætter nu et lovforslag, der sikrer, at vandselskaberne kan håndtere oversvømmelser fra terrænnært grundvand. Vandselskaber får dermed forsyningspligten til at skærme borgere yderligere mod konsekvenserne af klimaforandringer.
Lovforslag gør vand til guld for grøn omstilling13.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Regeringens lovforslag om brug af teknisk vand til industrielle formål er en milepæl for Danmarks grønne omstilling. Forslaget sikrer på rekordtid bæredygtig vandforvaltning, en beskyttelse af drikkevandsressourcer samtidig med, det accelerer fremtidens PtX-industri.
Manglende beskyttelse af drikkevandet skal hamres igennem1.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ministeren skal slå hårdt for at få den manglende beskyttelse af drikkevandet på plads, mener DANVA. I dag, 1. marts, skulle et sprøjteforbud i godt 2700 boringsnære områder (BNBO) beskytte drikkevandet, men der mangler endnu indsatser for to tredjedele af dem.
Kamp mod oversvømmelser kræver helhedssyn og nye regler26.2.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
En tredjedel af Danmarks byggemasse ligger i områder med risiko for oversvømmelser pga. klimaforandringer. Undersøgelser viser, det kan betale sig for samfundet at investere milliarder i at forhindre oversvømmelserne, men det kræver, at finansieringsregler ændres.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum