Lad sælunger være i fred på stranden
Sælunger på stranden er ikke blevet ladt i stikken af deres mor. De hviler sig, og det bedste, man kan gøre, er at lade være med at gå hen til dem.
Naturstyrelsen modtager i disse uger mange opkald fra bekymrede borgere, der har set sælunger ligge alene på stranden. Her er svaret, at man bedst hjælper sælerne ved at lade ungerne være i fred.
Når sælmødre efterlader deres unge på stranden, er det helt i overensstemmelse med naturens orden. Moderen har efterladt ungen på stranden, fordi hun selv skal ud at fange fisk. En sælunge dier et helt kilo mælk i døgnet hos sin mor, så hun har brug for at få tanket energidepoterne op.
- Moderen vil aldrig forlade sin unge, men vende tilbage til der, hvor hun efterlod den. Derfor er det vigtigt, at ungen ligger på samme sted, og at der er ro til at gå i land og die ungen. Det kan være svært, hvis der er mange mennesker og særligt, hvis de går helt hen til ungen for at hjælpe den. Mit bedste råd er at gå i en bue uden om sælungen og nyde synet af den på afstand. Så skal moderen nok tage sig af resten, siger vildkonsulent Ivar Høst fra Naturstyrelsen.
En sælunge har brug for at hvile sig og bruge al sin energi på at vokse. Derfor skal man heller ikke forsøge at få ungen ud i vandet. Der skal den bruge energi på at holde varmen og bevæge sig, og kan desuden blive væk fra sin mor.
Ungerne vil fortsat trække op på stranden for at hvile sig, når de hen på sommeren er blevet større og ikke længere er afhængige af deres mors mælk. Her skal man fortsat lade dem være i fred.
Ser man en sælunge med sår eller andre synlige skader, kan man ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812 eller en af Naturstyrelsens vildtkonsulenter.
Kontakter
Lykke Fabricius Port
Pressemedarbejder
lykfa@nst.dk | +45 22 22 03 65
Billeder
Information om Naturstyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Naturstyrelsen
Skov på Østfalster er et hotspot for flagermus18.1.2021 11:08:24 CET | Pressemeddelelse
Der er konstateret hele 10 arter af de i alt 17 danske flagermusarter i Halskov Vænge, der har ligget urørt i mange år. Skoven er mest kendt for sine mange fortidsminder, men der er også mange gamle hule træer, som flagermusene kan gemme sig i.
Prøv noget nyt: Hold jul eller nytår i naturen21.12.2020 08:48:14 CET | Pressemeddelelse
Vi har fået smag for at sove i det fri - også når der skal pakkes gaver op, og årets sidste dag skal fejres. Flere lejrpladser end normalt er booket den 24. og 31. december, men der er stadig masser af plads til at overnatte i statens naturområder.
1 år efter: Sjældne engfugle er på vej frem i Tøndermarsken20.10.2020 15:10:54 CEST | Pressemeddelelse
Et år efter, at vandstanden er blevet forhøjet i Margrethe Kog Syd, er bestanden af ynglefugle stigende. Det viser en netop gennemført evaluering af det store naturprojekt i marsken. Det gælder blandt andre den meget sjældne engfugl hvidbrystet præstekrave, som ikke har ynglet i området siden 2007.
Naturen får nu frit spil på knap en fjerdedel af Rømø Strand14.10.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har opført en pælerække på cirka 1.400 meter i den sydlige ende af Rømø Strand, der markerer en ny bilfri zone. Fremover vil strandenge og klitter her kunne udvikle sig frit til gavn for sårbare strandplanter og fugle.
Så er det nu: Her kan du opleve kronhjortenes parringsbrøl16.9.2020 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Krondyrene er i brunst, og du kan opleve de prægtige dyr flere steder på statens naturområder – nu også fra en ny udsigtsplatform ved Grærup Langsø i Vestjylland. Husk at bevæge dig forsigtigt og hold respektfuld afstand.
Det vilde vilde vest: Oplev 80 km rå natur langs Vestkyststien10.9.2020 14:45:30 CEST | Pressemeddelelse
En ny serie af film og en ny turfolder viser vej til en af Danmarks mest enestående vandreruter. På Vestkyststien fra Agger-Bulbjerg kan du både finde ro og vildskab i de store vidder.
Naturmål skal skærpe fokus på særlige arter i de statslige naturområder21.8.2020 11:10:04 CEST | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen har udviklet nye naturmål, der skal gøre det mere tydeligt, hvad formålet med naturplejen er på et konkret naturareal. Planerne er særligt målrettet de dyreholdere, som stiller deres dyr til rådighed for at afgræsse de statslige naturområder af hensyn til naturen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum