Fængselsforbundet

Lad dig ikke lokke af ambulanceadvokater

Del

Det er unødvendigt og risikabelt at benytte eksterne advokater, hvis man som medlem af Fængselsforbundet får en arbejdsskade. Forbundet dækker alle omkostninger i en eventuel sag, og har ekspertisen inden for området. 

I USA er fænomenet med ambulanceadvokater velkendt: En person, der er kommet til skade, tilbydes juridisk hjælp af en sagfører, der bogstavelig talt er fulgt efter ambulancen. Tilbuddet om assistance falder typisk mellem sygehusets parkering og skadestuen.

Helt så farverigt optræder advokater i Danmark sjældent.

Ikke desto mindre er der flere eksempler på, at medlemmer er blevet overtalt til at benytte jurister, der ikke har tilstrækkelig faglig indsigt i juraen omkring arbejdsskadesager.

Og det har, ifølge René Larsen, der er forbundssekretær i Fængselsforbundet, kostet medlemmer dyrt i kroner og ører.

"Et medlem fik erstatning igennem eksterne advokater, der tog ti procent i salær. Hvis han havde benyttet os, ville det have været gratis," siger han.

Men det kan også være direkte skadeligt for en sag at bruge advokater uden om forbundet.

I en arbejdsskadesag har et medlem fået en afgørelse omstødt så hans efterløn nu modregnes pensionen. En advokat uden om Fængselsforbundet søgte aktindsigt, og gjorde dermed opmærksom på en anden mulig fortolkning af sagen.

”Medlemmet blev lokket til at afprøve erstatning ved arbejdsgiveransvar i en sag af eksterne advokater, selvom de søgsmål sjældent har 'gang på jord'. Desværre fik medlemmet på baggrund af henvendelsen efterbehandlet sagen af Moderniseringsstyrelsen, hvilket endte med at koste ham 250.000 kroner i modregning,” siger René Larsen.

Han understreger, at det er alles ret at søge den bistand, de mener, de har brug for, men at medlemmerne skal gøre sig klart, at forbundet har ekspertise og en meget høj anerkendelsesprocent og – hvad der i høj grad også tæller – at sagsbehandlingen i alle sager altid er indeholdt i fagforeningskontingentet.

På kant med loven
Karsten Høj er partner i advokatfirmaet Elmer Advokater, der er det firma, som Fængselsforbundet benytter til medlemmernes juridiske sager. Ifølge ham er nogle advokater på kant med loven, når de rådgiver klienter til at søge om erstatning.

For det første er det ulovligt, at tage procenter af en eventuel erstatning som betaling, hvilket nogle foreslår.

"I Danmark er det forbudt for advokater at fastsætte honoraret som en procentdel af en eventuel erstatning. Flere advokater har fået store bøder for det, og fået nedsat deres honorar til, hvad Advokatnævnet har ment er et rimeligt honorar," siger Karsten Høj.

For det andet er mange af sagerne ikke direkte afhængige af advokaternes indsats.

"I mange arbejdsskadesager er det ikke advokaten, der, så at sige, skaffer erstatning. Det er arbejdsskademyndighederne, der efter at have oplyst sagen, tilkender erstatning," siger Karsten Høj, der finder det dybt problematisk, at medlemmer af Fængselsforbundet betaler dyrt for en service, der indgår gratis i deres medlemskab.

KLA Personskade: Vi har tre parametre for afregning af salær
Ifølge Fængselsforbundets oplysninger er KLA Personskade et af de firmaer, der har givet juridisk vejledning til medlemmer af Fængselsforbundet i arbejdsskadesager.

Rikke Bjelke, der er ansvarlig for økonomien KLA Personskade, bekræfter, at de har eller har haft klienter fra forbundet i blandt andet arbejdsskadesager, og ifølge hende afhænger KLA Personskades salær af den medgåede tid, sagens kompleksitet og sagens udfald.

Hun understreger, at det er ulovligt at lave salær, der udelukkende er baseret på en procentdel af en eventuel erstatning.

Ifølge Rikke Bjelke er det vigtigt for mange klienter, at få et kvalificeret bud på, hvor meget en sag kommer til at koste dem.

”Hvis folk spørger, om vi kan sige noget om salæret, fordi de f.eks har hørt, at advokaten skal have halvdelen af erstatningen i USA, fortæller vi dem om, hvordan vi afregner og at vi kan se ud fra vores 20 års erfaring med disse sager, at i sagerne hvor vi opnår et resultat, varierer salæret fra 5- 15 %. ”

Af Kristian Westfall

Billeder

Information om Fængselsforbundet

Fængselsforbundet
Fængselsforbundet
Ramsingsvej 28A
2500 Valby

7255 9976http://faengselsforbundet.dk/

Fængselsforbundet har cirka 3.500 medlemmer og repræsenterer fængselsbetjente, værkmestre og uniformerede ledere i Kriminalforsorgen i Danmark, Grønland og på Færøerne. Desuden repræsenterer forbundet fiskerikontrollører i Fiskeristyrelsen samt tjenestemænd organiseret i FFT (Forbundet for Tjenestemænd). Vi er uafhængige af partipolitik og fokuserer alene på at forbedre vores medlemmers arbejdsliv.

Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Millioner i erstatninger til fængselsbetjente3.4.2018 12:59nyhed

Det seneste halve år er der udbetalt 61 millioner kroner i arbejdsskadesager til Fængselsforbundets medlemmer. Det kan være en personlig tragedie, når en fængselsbetjent kommer til skade i tjenesten. Heldigvis er der en række erstatningsmuligheder, der træder i kraft, når det sker. Fra 1. august 2017 til 31. januar 2018 er der blevet tilkendt erstatninger til fængselsbetjente for mere end 61 millioner kroner. Det viser en gennemgang af de arbejdsskadesager, som Fængselsforbundet har ført i perioden. Tallet er en opgørelse af de samlede udgifter til erstatning og tilskadekomstpension for de 23 berørte medlemmer; såvel de penge, der udbetales nu og her og dem, der udbetales løbende frem til folkepensionsalderen. Bo Yde Sørensen er en af tre forbundssekretærer, der arbejder med arbejdsskadesagerne på centralt hold i Fængselsforbundet. Ifølge ham er de 61 millioner kroner i erstatninger både positivt og negativt. ”Vi er selvfølgelig glade for at medlemmerne får erstatninger for de alvorlig

Et år efter: Flertallet af betjentene er glade for rygeforbuddet29.3.2018 06:58nyhed

Selvom rygeforbuddet for indsatte har givet en mere bøvlet hverdag i fængsler og arresthuse, er mange fængselsbetjente glade for, at røgen er væk. Der skulle gå ti år fra den første rygelov kom i 2007, før fængselsbetjentes arbejdsmiljø blev omfattet af reglerne. Det skete 1. april sidste år. Nu viser en ny undersøgelse lavet af Fængselsforbundet, at forbuddet er populært blandt fængselsbetjentene. Ud af forbundets 2.800 medlemmer har 767 svaret på undersøgelsen. På spørgsmålet ”Er du overordnet positiv eller negativ over for rygeforbuddet?” svarer 59 procent af fængselsbetjente, at de er positive. Mens 41 procent er negative. Blandt de positive går samme begrundelser igen. Det gælder især muligheden for endelig at arbejde i et røgfrit miljø. En skriver: ”Kan kun anerkende et så omfattende tiltag for personalets fysiske arbejdsmiljø.” En anden skriver: ”Jeg vil gerne arbejde uden at blive udsat for giftstoffer i den luft, jeg indånder.” En tredje skriver kort og godt: ”Meget bedre inde

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum