Københavns Professionshøjskole

Kvote 2: Kritisk nedgang i antallet af ansøgere til lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen

Del

Københavns Professionshøjskole har modtaget 11.867 ansøgere via kvote 2, heraf 4.052 førsteprioritetsansøgere. Det er en voldsom nedgang på 19,9 procent i forhold til sidste år, advarer rektor Stefan Hermann

Tirsdag den 15. marts er deadline for ansøgning via kvote 2 til landets videregående uddannelser, og Københavns Professionshøjskole oplever en markant nedgang i antallet af ansøgere i forhold til de seneste år.

Københavns Professionshøjskole har samlet set modtaget 11.867 ansøgninger, hvoraf 4.052 af ansøgere har sat kryds ved en uddannelse på Københavns Professionshøjskole som deres 1. prioritet. Det er langt færre end i marts 2021, hvor de tilsvarende tal lød på 15.456 og 5.061.

”Vi havde nok forventet en mindre nedgang, da søgningen via kvote 2 sidste år lå noget højere end normalt. Men en nedgang på hele 20 procent havde vi ikke forudset, og det er dybt alarmerende”, advarer rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole.

Hvis man tager udgangspunkt i marts 2020, der var et mere ”normalt” år for søgning til videregående uddannelser via kvote 2, så lød tallene på 13.778 ansøgninger og 4.742 førsteprioritetsansøgninger. Så der er altså stadig tale om en massiv tilbagegang i antallet af ansøgninger til Københavns Professionshøjskole.

Tallene skal ses i lyset af, at der i øjeblikket er store rekrutteringsproblemer i hovedstadsområdet, når det handler om pædagoger, lærere og sygeplejersker. Daginstitutioner, skoler og hospitaler kæmper med mange ubesatte stillinger, og en ny prognose fra Damvad Analytics viser, at der kommer til at mangle ca. 9.600 pædagoger, lærere og sygeplejersker i hovedstadsregionen i 2030.

”Vi har i en del år kæmpet med ledige pladser på lærer- og pædagoguddannelsen her på Københavns Professionshøjskole. Derfor er det ekstra kritisk, at vi nu får endnu sværere ved at fylde vores dimensionering op og uddanne dygtige lærere og pædagoger til alle vores samarbejdspartnere i skoler, daginstitutioner og døgninstitutioner”, forklarer Stefan Hermann.

Nedgang på sygeplejerskeuddannelsen

”Som noget nyt oplever vi nu også en vigende søgning til sygeplejerskeuddannelsen, og det er et faresignal, vi skal tage meget alvorligt. Ikke mindst i lyset af coronakrisen og den sundhedsreform, som politikerne på Christiansborg snart præsenterer. Vi har i den grad brug for en national rekrutteringsplan på hele velfærdsområdet”, siger Stefan Hermann.

Sygeplejerskeuddannelsen har modtaget 584 førsteprioritetsansøgninger via kvote 2, hvilket er en nedgang på 30,2 procent i forhold til marts 2021, hvor 837 ansøgere havde sygeplejerskeuddannelsen som deres førstevalg. Nedgangen i søgningen til lærer- og pædagoguddannelsen i år lyder på henholdsvis 15,1 procent og 12,3 procent.

De seneste tal fra Danmarks Evalueringsinstitut viser, at 24 procent af de studerende på landets videregående uddannelser er optaget via kvote 2. På professionshøjskolerne er tallet oppe på 36 procent.

Da Københavns Professionshøjskole holdt Åbent Hus i uge 9, var der markant færre besøgende til at høre om uddannelserne. Derfor kommer den lave søgning via kvote 2 ikke bag på studiechef Rasmus Weinreich fra Københavns Professionshøjskole.

”Vi ved desværre, at ungdomsårgangene bliver mindre, og mange unge studenter her i hovedstadsområdet søger uden om vores uddannelser og direkte på universitetet. Derudover har en del potentielle ansøgere formentlig valgt at udskyde deres studiestart til 2023 pga. coronanedlukningen, så de kan nå ud at rejse eller på højskole, før de begynder på en uddannelse”, lyder vurderingen fra Rasmus Weinreich.

For yderligere oplysninger:

Stefan Hermann, rektor, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 26137397

Rasmus Weinreich, studiechef, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 51632860

Se alle tallene for kvote 2 for Københavns Professionshøjskole

Læs mere på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside

Læs Damvad Analytics analyse om mangel på pædagoger, lærere, sygeplejersker og socialrådgivere i 2030

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Københavns Professionshøjskole

Københavns Professionshøjskole
Københavns Professionshøjskole
Humletorvet 3
1799 København V

http://www.kp.dk

Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole

Forsker: Professionelle skal favne de spontant frivillige danskere i hjælpen til ukrainske flygtninge8.3.2022 12:12:25 CET | Pressemeddelelse

Danskernes spontane vilje til at hjælpe ofrene for krigen i Ukraine er stor. Men myndigheder og andre professionelle skal kommunikere klart, hvad planen er, og hvilke konkrete behov for hjælp, der skal dækkes først. For hvis ingen fortæller de frivillige, hvor de skal gå hen, risikerer de i værste fald at gå i vejen, fortæller Laurits Rauer Nielsen, der forsker i nødhjælps- og redningsarbejde og er lektor på katastrofe- og risikomanageruddannelsen på Københavns Professionshøjskole.

Nyuddannede pædagoger har særligt fokus på relationer og omsorg i udsatte boligområder21.1.2022 05:30:00 CET | Nyhed

Pædagoger i udsatte boligområder har brug for en særlig værktøjskasse. Her gaber de nemlig ofte over problemstillinger, som ikke er en del af hverdagen i andre dagtilbud. Det lærer de at håndtere på en ny retning af pædagoguddannelsen på Københavns Professionshøjskole. I starten af 2022 rammer det første hold af pædagoger med en særlig viden om at arbejde i udsatte områder de Københavnske institutioner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum