Kvote 1: Færre vil være sygeplejerske i hovedstadsområdet
Ansøgningsfristen for kvote 1 til de videregående uddannelser er netop overstået, og Københavns Professionshøjskole oplever en tilbagegang i antallet af ansøgere til stort set samtlige af vores 21 uddannelser.
I år har Københavns Professionshøjskole modtaget 20.551 ansøgere, heraf 6.447 førsteprioritetsansøgninger. Til sammenligning lød tallet på 25.832 ansøgninger i 2021, hvoraf 7.823 var førsteprioritetsansøgninger. Det er en samlet tilbagegang på 17,6 procent i forhold til sidste år. Særligt sygeplejerskeuddannelsen er hårdt ramt med en nedgang på 26,9 procent.
Rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole er ikke overrasket over tallene, da Københavns Professionshøjskole allerede tilbage i marts 2022 oplevede en nedgang ved kvote 2-ansøgningerne. I øvrigt sammen med landets øvrige professionshøjskoler.
”Vi bevæger os støt og sikkert mod store kvalitetsfald i velfærden. Alle ved det, men kun meget få har vilje til at adressere udfordringen og tage ansvar. Borgernes stigende forventninger og nye politiske ambitioner på skoleområdet, det sociale område, sundhedsområdet eller dagtilbudsområdet smuldrer, når der ikke er tilstrækkelig med lærere, sygeplejersker, pædagoger etc.”, siger Stefan Hermann.
En prognose fra Damvad Analytics viser, at der kommer til at mangle ca. 9.600 pædagoger, lærere og sygeplejersker i hovedstadsregionen i 2030. Damvads dystre fremskrivninger skal ses i lyset af, at det allerede i dag er svært at besætte ledige stillinger på skoler, daginstitutioner og hospitaler.
Tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser desuden, at hele 47 procent af jobopslagene til sygeplejerske i Region Hovedstaden i 2021 ikke blev besat. Det tilsvarende tal for ledige pædagogstillinger lød på 36 procent.
”Det var herligt at Tour’en kom til Danmark, men det er nedtur med så massiv tilbagegang i søgningen. Med mindre der for alvor tages fat skal vi indstille os på mindre omsorg og nærvær for børnene i dagtilbud, ringere undervisning i folkeskolen og svækket pleje og behandling af store patientgrupper. Det vil udfordre velfærdskontrakten.”, advarer Stefan Hermann.
”Vi forsøger som professionshøjskole at tænke kreativt og nyt. Med f.eks. merituddannelser som sporskifte og tættere samarbejde med kommunerne for at sikre en bedre overgang mellem undervisning og praksis. Men vi har brug for, at de store håndtag kommer i brug.”
Flere unge udskyder studiestart
Ifølge Anine Skjøt Møller, leder af Studievejledningen på Københavns Professionshøjskole, er der flere forklaringer på, hvorfor færre unge har søgt ind på professionshøjskolerne i år.
”Efter flere år med corona-nedlukninger så har verden omsider åbnet sig igen. Der er ingen tvivl om, at udlandsrejser, højskoleophold, studierelevante jobs og velbetalte ufaglærte jobs trækker i vores potentielle ansøgere. Ledigheden er også historisk lav, så der er mange unge, der vælger at skyde studiestarten til fordel for en fast indtægt, der kan betale regningerne på den korte bane”, siger Anine Skjøt Møller.
Derudover er der hård kamp om studenterne i hovedstadsområdet med mange konkurrerende uddannelsestilbud. De seneste tal viser, at blot 23 procent af Region Hovedstadens ansøgere med stx-baggrund søgte mod Københavns Professionshøjskole. Til sammenligning var tallet 39 procent for professionshøjskolerne i Region Nordjylland og 35 procent i Region Syddanmark.
”Vi kæmper meget mod den motorvej, der fører unge studenter fra hovedstadsregionen direkte på universitetet og uden om f.eks. lærer-, pædagog- og sygeplejerskeuddannelsen. Mange unge har slet ikke nok kendskab til vores uddannelser, så vi har brug for et tættere samarbejde med gymnasierne”, forklarer Anine Skjøt Møller.
Hun understreger, at det ikke er alle Københavns Professionshøjskoles uddannelser, der kæmper med ansøgertallene. Under coronapandemien oplevede uddannelser som bioanalytiker, laborant og radiograf en stigende interesse fra unge, som f.eks. havde arbejdet som podere i et testcenter. Og alle tre uddannelser opretholder igen i år en stabil søgning via kvote 1.
For yderligere oplysninger:
Anine Skjøt Møller, leder af Studievejledningen, Københavns Professionshøjskole, tlf.: 24234443
Se alle ansøgertallene for Københavns Professionshøjskole (pdf)
Læs mere på Uddannelses- og Forskningsministeriets hjemmeside
Nøgleord
Kontakter
Michael AndersenPressechef
Tlf:23445383micn@kp.dkBilleder
Information om Københavns Professionshøjskole
Fakta om Københavns Professionshøjskole
- Har cirka 21.000 studerende.
- Har Danmarks største pædagoguddannelse med ca. 6.000 studerende, største læreruddannelse med ca. 3.500 studerende og største sygeplejerskeuddannelse med ca. 4.000 studerende.
- Udbyder 22 grunduddannelser: Lærer, sygeplejerske, pædagog, socialrådgiver, bioanalytiker, fysioterapeut, ergoterapeut, jordemoder, radiograf, administrationsbachelor, administrationsøkonom, psykomotorisk terapeut, laborant, laboratorietekniker, pædagogisk assistent, tegnsprogstolk, tekstilformidler, katastrofe- og risikomanager, natur- og kulturformidler, sundhedsadministrativ koordinator, professionsbachelor i skat og ernæring og sundhed.
- Uddanner årligt ca. 4.500 professionsbachelorer.
- Er en af de største videregående uddannelsesinstitutioner i Danmark.
- Har hovedsæde på Campus Carlsberg på Vesterbro i København og fordeler sig på 11 forskellige adresser i København, Hillerød, Helsingør, Nødebo og på Frederiksberg og Bornholm.
Følg pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Professionshøjskole
Ny forskning: Flere unge i psykisk mistrivsel kommer i job og uddannelse for færre penge13.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De seneste seks år har forskere og praktikere i jobcentre sammen testet og tilpasset en ny metode med individuelt tilpasset støtte til at hjælpe unge i psykisk mistrivsel med at komme i job og uddannelse. Og resultaterne er positive: Flere kommer i gang og får det bedre – og så er indsatsen også billigere end de almindelige tilbud i jobcentrene.
Skattespecialister bliver revet væk11.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Skatteminister Rasmus Stoklund (S) roser professionsbacheloruddannelsen i skat på KP, hvor ledigheden blandt dimittenderne er ikke-eksisterende
Ny KP-dekan med stor viden om det nære sundhedsvæsen30.10.2024 12:01:00 CET | Pressemeddelelse
Charlotte Markussen bliver dekan på det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Professionshøjskole. Hun kommer fra en stilling som direktør i Høje Taastrup Kommune og med mangeårig ledelseserfaring fra den kommunale sektor
KP-rektor glæder sig over den nye EPX - men forudser studerende med svagere studieforudsætninger8.10.2024 10:35:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen vil sænke kravene til, hvem der i fremtiden kan søge ind på pædagog- og socialrådgiveruddannelsen. KP-rektor Anne Vang Rasmussen forudser risiko for øget frafald på begge uddannelser
Reform skal løfte fagligheden på professionsuddannelserne8.10.2024 10:10:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har præsenteret et længe ventet udkast til en reform af landets professionsuddannelser. KP-rektor Anne Vang Rasmussen roser den økonomiske indsprøjtning og udsigten til at kunne udbyde masteruddannelser
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum